Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik DELFI sakė, kad pastaruoju metu daugiausiai neramumų jam kelią taboro likimas. Savo ruožtu Lygių galimybių kontrolieriaus vyresnioji patarėja Danguolė Grigolovičienė pripažino girdėjusi, kad artimiausiu metu planuojama nugriauti dar kelis ten stovinčius namus.

Daugiausia klausimų – dėl taboro likimo

I. Kvik sakė, kad pagaliau pirmą kartą jis tvirtai tiki, kad su jaunaisiais romais, nauja valdžia ir nauju Vilniaus meru pavyks išspręsti visas jų bendruomenės problemas.

„Didžiausia problema šiuo metu – būstai. Žmonės turi išvažiuoti iš savo namų, nors net neturi, kur daugiau prisiglausti. Maža to, savivaldybė kol kas nesuteikia galimybės visiems romams gauti socialinius būstus“, – pasakojo jis, tačiau pridūrė girdėjęs, kad šios problemos yra sprendžiamos ir jau birželį turėtų paaiškėti situacijos sprendimo būdai.

Tiesa, D. Grigolovičienė pasidalijo kiek kitokia informacija. Ji patikino girdėjusi, kad Vilniaus miesto savivaldybė vėl grasina nugriauti kelis nelegaliai Kirtimų kvartale stovinčius pastatus, kuriuose įsikūrę romai.

„Tuose būstuose gyvena daugiavaikės šeimos, todėl labai nukenčia vaikai“, – dėmesį į šią problemą atkreipė ji.

Bijo pasakyti, kas jie yra

I. Kvik pridūrė, kad romai susiduria ne tik su būsto problemomis. Bene skaudžiausia jam, kad dažnai dėl savo tautybės romai yra diskriminuojami.

„Mes turime savo vėliavą, himną, tautą, kultūrą ir tradicijas. Šiandien norime pasirodyti visuomenei, kuri galbūt nežino, kad yra romų bendruomenė, arba apie romus sužino tik iš kriminalinių naujienų. Norime pakeisti stereotipus, informuoti, kad mūsų tauta yra klajojanti, muzikuojanti, dirbanti, gali klajoti Lietuvoje ir visoje Europoje“, – sakė I. Kvik.

Pasak jo, yra daug gabių romų, kurie bijo kitiems papasakoti apie savo kilmę.

„Pavyzdžiui, verslininkas turi slėpti, kad jis romas, nes jam bus taikomi visi apie romus žinomi stereotipai. Romai neturi politinių įtakų, religinių įsitikinimų, mes nesame kovingi – mūsų himną girdėdami žmonės nori šokti, o ne kovoti, todėl kartais mums sunku spręsti savo problemas“, – pripažino jis.

Romų lietuviai nemėgsta bene labiausiai

D. Grigolovičienė sakė pastebėjusi, kad Lietuvoje nėra daugiau jokios kitos etninės grupės, išskyrus romus, kuri patirtų tiek neapykantos, kuriai lietuviai būtų tiek nepakantūs.

„Deja, mažai kam romai – rusų romansų herojai ar šokantys ir dainuojantys šviesuoliai. Dabar tai dažniau yra tauta, kuriai būdinga skurdo kultūra, tačiau šios problemos yra sprendžiamos. Nepaisant to, nuo pat 1990 metų tolerancija romams yra Lietuvoje pati prasčiausia ir ši situacija negerėja, pakantumas romams nedidėja“, – pastebėjo ji.

Anot D. Grigolovičienės, taip yra todėl, kad daugybę metų nesprendžiamos romų socialinės problemos, taboro egzistavimo klausimas – žmonės tik bauginami. Prie šios nuomonės, sakė ji, prisideda ir žiniasklaidoje skelbiamos negatyvios žinios apie romus.

„Taip pat trūksta dialogo tarp romų ir valstybinių institucijų. Reikia dažniau atsižvelgti į romų interesus, jų nuomonę. Manau, su nauja karta, naujais lyderiais mums pavyks pasiekti pokyčių“, – lūkesčiais dalijosi D. Grigolovičienė.

Dirbs su vaikais ir paaugliais

Savo ruožtu Seimo narė, Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Larisa Dmitrijeva sakė, kad artimiausiuose jos planuose – darbas su romų kilmės vaikais ir paaugliais.

„Mes turime didžiulį turtą – mūsų, Lietuvos, žmones. Mūsų šalyje gyvena daugiau nei šimto tautybių žmonės, vienas iš tų mažų perliukų – romų bendruomenė. Problema, kad romai negali jaustis lygiaverčiai Lietuvos piliečiai. Norime pakeisti nuomonę į romų bendruomenę.

Mane džiugina tai, kad to labai nori ir patys romai, mums belieka tik jiems padėti. Dabar atėjo jauni žmonės, kurie sako: „mes norime“, „mes tai padarysime“. Mums telieka tik būti šalia ir jiems padėti“, – sakė ji.

Po konferencijos Neries upe buvo paleista meninė instaliacija iš gėlių. Taip atiduoda pagarba per romų holokaustą Antrojo pasaulinio karo metu žuvusiems romams.

DELFI primena, kad oficialiais duomenimis Lietuvoje gyvena apie 2 tūks. romų.