Anot Aldonos, normalu, kad gyvenant Senamiestyje tenka susidurti su šurmuliu, čia vakarojančių ir besilinksminančių skleidžiamu triukšmu. Tai sau kartojusi ji sakė ir tuomet, kai nauja vieta tik įsikūrė, kai ėmė vykti pirmieji audringi vakarėliai, kai jie imti organizuoti ir 1-2 kartus per savaitę. Tačiau kai 4 vakarus iš eilės dėl nebepakeliamo triukšmo ji negalėjo užmigti iki 4 valandos ryto, moteris aiškino tiesiog pratrūkusi.

Kad ne vieną kartą dėl triukšmo atvykę pareigūnai buvo nuvesti į aptariamą vietą, DELFI aiškino ir greta dirbantys verslininkai. Jų teigimu, šią vietą neseniai lankė ir Viešosios tvarkos skyriaus inspektoriai.

Savo ruožtu triukšmu ir kaltinamos „Terasa 360“ vienas įkūrėjų Marius Keturakis tikino iš šalia esančių namų gyventojų, verslininkų ir kitų kaimynų negavęs nė vieno nusiskundimo ir atsakingai žiūrintis į aplinkinių ramybę.

Triukšmas tęsiasi ir iki 4 valandos ryto

„Kvartalas, kuriame gyvenu, yra visiškai uždaras, praktiškai sudarytas iš 3 gatvių (Islandijos skersgatvio, Palangos ir Pylimo). Akustika čia tokia, kad kai žmogus kitame kiemo gale kalba, visuose butuose girdėti. Tad galite įsivaizduoti, koks triukšmas kyla, kai vyksta koks vakarėlis. Toks jausmas, kad aš jau pragare. Galvoju, kad ten baisiau nebus“, – savo gyvenimą pastarosiomis savaitėmis apibūdino Aldona.

Moteris gyvena Palangos g. 2 name, o „Terasa 360“ įkurta Palangos 4 g. Tai vieta, kuri oficialiai pristatoma kaip nuomojama įmonių ar asmeninėms šventėms, verslo pietums ar bičiulių susibūrimams.

„Iki 23 val. bumčikus klausyti – dar geras variantas. Kelis kartus per savaitę čia vyksta privatūs vakarėliai, švenčiamos vestuvės su būgnais ir riksmais. Atrodo, kad čia pat tai vyksta, mano bute. Ir taip – iki 3 valandos nakties. Nėra kur dėtis namie. Aš jau ne tik miegoti, bet tiesiog būti negaliu. Nueinu į vonią, susiraitau. Jei būnu kambaryje, atrodo, kad šokių klube. Apie miegą nė kalbos negali būti, taip duoda per galvą tie bumčikai, kad iškvailėti gali – 6-8 valandas nepertraukiamai“, – guodėsi Aldona.

Problemos prasidėjo, kai ėmė kurtis barai

Moters teigimu, butą Senamiestyje ji rinkosi tokį, kuriame būtų tylu ir ramu. Taip ir buvo, pasakoja ji, kol priešais esančiomis patalpomis naudojosi „Telekomas“. Tačiau įmonei persikėlus čia ėmė kurtis barai.

„Ankščiau daugiau triukšmo skleisdavo Vilniaus ir Islandijos gatvių kampe įsikūrę barai, buvo nurodyti keli pavadinimai, tačiau šiuo metu ten daromas remontas. Islandijos gatvės gyventojai periodiškai kreipdavosi į policiją, į visokias komisijas ėjo, tačiau galiausiai prarado viltį, ant langų ėmė klijuoti užrašus, kad butai parduodami. Žmonės tiesiog nebegali gyventi – yra ligonių, mažų vaikų, ką daryti jiems?“, – retoriškai klausė Aldona.

Vis dėlto su kaimynais konkrečiai apie problemas dėl vakarėlių terasoje ji pripažino nekalbėjusi. Aiškino esanti sena ir smarkiai ligota, tad tam neturinti jėgų.

„Viena moteriškė po manimi gyveno, senutė. Moteris grįžta po infarkto ir patenka į tokį pragarą. Tai kas jos laukia? Tik mirtis. Neaišku, kas čia tvarkosi, kas išdavė leidimus kurdinti barus gyvenamųjų namų kvartale. Įsivaizduokite, juk jei žmogus triukšmauja, kviečiama policija, kuri išrašo jam baudą ir išveža, o čia vieną kartą po kito policija kviečiama ir nieko“, – egzistuojančia drausminimo tvarka stebėjosi moteris.

Nebežino, kur kreiptis: nėra jėgos, kuri sustabdytų

Ir ji asmeniškai pasakojo pareigūnams dėl kurtinančio triukšmo skambinusi ne kartą. Tačiau šie jai neva paaiškinę, kad viskas, ką gali jie padaryti – įspėjimas arba bauda.

„Kai policininkai pasakė, kad nieko padaryti negali, nustojome skambinti. Tuomet sugalvojome kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyrių, bet viskas, ką jie padarė – pasakė, kad praneš pareigūnams. Nežinau, kokiems, bet faktas tas, kad nenutilo nė kiek. Nėra Vilniuje jėgos, kuri galėtų juos nutildyti“, – aiškino supratusi Aldona.

„Žodžiu, jokio gyvenimo nėra“, – graudinosi moteris.

Verslininkų atsakas: į aplinkinių ramybę žiūrime atsakingai

Tuo metu vienas „Terasa 360“ įkūrėjų M. Keturakis pasakojo, kad ši erdvė nėra visiems atvira ir visą laiką dirbanti – ji nuomojama tik privatiems renginiams.

„Per šiuos, 2016-uosius, metus iš viso joje įvyko 9 renginiai. Šiuo klausimu sunkiai galime lygintis su visiškai netoliese veikiančiomis naktinio gyvenimo vietomis Islandijos ar Vilniaus gatvėse. Mūsų sutartyse su klientais, besinuomojančiais erdvę savo asmeninėms šventėms, turime įtraukę punktą, kad garsi muzika yra leidžiama tik iki 22 valandos vakaro. Renginių metu dirba mūsų personalas, kuris, nors ir sulaukia nuomininkų pykčio, bet į šį punktą žiūri labai rimtai ir po dešimtos muziką arba nutildo, arba išjungia išvis“, – aiškino jis.

Tačiau M. Keturakis neslėpė, kad per visą terasos veiklos laiką ne kartą sulaukė policijos pareigūnų vizitų. Tiesa, jie, verslininko teigimu, esą konstatavo, kad garsas sklinda ne iš jų nuomojamos erdvės. Kartą, pavyzdžiui, iš Vingio parko, kur tuo metu vyko „Summerburst“ elektroninės muzikos festivalis.

„Vėlgi priminsiu, kad gyvenimas Vilniaus centre yra pakankamai intensyvus ir, tikėtina, kad nebūtinai visada mes esame nepatogumų gerbiamai Jūsų skaitytojai šaltinis. Iš šalia esančių namų gyventojų, verslininkų ir kitų kaimynų, nesame gavę nė vieno nusiskundimo. Žadame ir toliau atsakingai žiūrėti į aplinkinių ramybę“, – aiškino jis.

Policija kviesta ne kartą, tačiau minimi kiti pavadinimai

Anot Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, nuo š.m. sausio 1 d. iki dabar policija buvo 12 kartų dėl vagysčių, muštynių, konfliktų ar triukšmo kviesta atvykti aplink vietą, kurioje įsikūrusi ir „Terasa 360“, tačiau dažniausiai problemų židiniu vis dėlto įvardijami naktiniai klubai „Disco 311“ ir „Budha 311“.

Žiūrint nuo metų pradžios iki dabar, pirmasis pranešimas dėl triukšmavimo, nurodant Palangos g. 4 adresą, gautas gegužės 21 d. Iš viso jų – 3. Buvo skųstasi atviroje terasoje triukšmaujančia vyriškių grupele, kitais 2 atvejais – „nuo stogo“ sklindančia garsia muzika.

Dar du pranešimai gauti dėl Palangos g. 4 vykstančių konfliktų tarp, pirmu atveju, darbuotojų ir klientų, antru, apsaugos ir lankytojų.

„Policijos kompetenciją apibrėžia teisės aktai ir ji iš esmės yra tokia, kaip ją savo žodžiais apibūdino apibūdino į Jus besikreipusi moteris (policijos pareigūnai tegali įspėti arba išrašyti baudą pernelyg daug triukšmo skleidžiančių barų atstovams – DELFI). Be to, dėl sistemingo triukšmavimo ir dažnų gyventojų skundų dėl konkrečių restoranų, barų, klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, policija gali kreiptis į savivaldybę, prašydama šiai konkrečiai įmonei taikyti prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimą ar neišduoti licencijos. Tokiu pačiu prašymu į savivaldybę gali kreiptis patys gyventojai.

Dėl triukšmo siūlome kreiptis į pareigūnus, tačiau, jei triukšmas liautųsi iki jiems atvykstant, patartina jį užfiksuoti garso ir vaizdo įrašymo priemonėmis, pasirūpinti rasti liudininkų“, – ką daryti į panašią situaciją atsidūrusiems žmonėms, aiškino policijos atstovai.

Informavo apie savivaldybės turimą instrumentą

Savo ruožtu Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas sutiko, kad jei skaitytojos išdėstytos aplinkybės yra teisingos, situacija yra visiškai nenormali ir ją būtina spręsti.

„Pirma, galima bandyti susitarti gražiuoju su veiklą vykdančiais asmenimis. Jei to padaryti nepavyksta, savivaldybė turi vieną instrumentą, kuris yra labai efektyvus – tarybos sprendimu gali apriboti prekybos alkoholiu darbo laiką iki, pavyzdžiui, 22 valandos. Dažnu atveju tai reiškia ir labai rimtus pačios įstaigos veiklos apribojimus, nes ji tampa kiek nekonkurencinga bendrame kontekste“, – sakė jis.

Anot vicemero, tam, kad klausimas dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laikas būtų svarstomas tarybos posėdžio metu, užtenka ir vos kelių asmenų skundo baru. Tačiau, žinoma, svaresni įrodymai daro įtaką atitinkamiems sprendimams.

Gintautas Paluckas

Kodėl neklausiama ir kaimynų nuomonės?

G. Palucko teigimu, licenciją prekiauti alkoholiu norintys gauti verslininkai, planuojantys atidaryti barą, restoraną ar kavinę gyvenamųjų namų kvartale, turi gauti 50 proc. tame name gyvenančių asmenų leidimą. Tačiau Vyriausybės ir Ūkio ministerijos patvirtinta tvarka nenurodo, kad leidimo reikėtų prašyti ir gretimų ar priešais esančių namų gyventojų.

„Būna atvejų, kad kaimynai jau po fakto sužino, kad, štai, toks ir toks baras ar restoranas netoliese atsidarė. Kiek anksčiau ta tvarka buvo decentralizuota ir savivaldybės galėjo lanksčiau žiūrėti, pačios spręsti tokio pobūdžio problemas, tačiau dabar mes tiesiog turime vadovautis nuorodomis. Šnekant apie baro atidarymo klausimo derinimą su kaimynais, atsiranda tam tikras neapibrėžtumo aspektas – kiek yra arti? Kur arti? Su kiek pastatų derinti? Kokių kampu yra priešais? O šalia?“, – ragino pagalvoti jis.

Tiesa, vicemeras neslėpė, kad panašių problemų dėl tarsi staiga išdygusių triukšmingų pasilinksminimo vietų kyla ne taip ir retai, tačiau dažniausiai esą pavyksta jas išspręsti taikiai.

„Normali praktika, kad gyventojai, tarpininkaujant ir viešosios tvarkos specialistams ar savivaldybės atstovams, kalbasi su barų savininkais tol, kol pasiekiamas abi puses tenkinantis sprendimas. Tačiau jei to padaryti neįmanoma, nelabai dažnai, tačiau taikomas mano minėtas apribojimas“, – problemos sprendimo būdą įvardijo jis.