Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad PSD tarybos nariai pritarė sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės iniciatyva Valstybinės ligonių kasos (VLK) parengtam siūlymui rekomenduoti gydymo įstaigų vadovams prioritetine tvarka didinti slaugytojų darbo užmokestį, įvertinus tai, kad gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, tenka daugiau lėšų nei pernai.

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryba pritarė ir siūlymui, kad VLK turėtų viešai skelbti naujausias šio srities specialistų uždarbio tendencijas.

Lyginant su praėjusiai metais, šiemet PSD fondas didėja 7,8 proc.– 100 mln. eurų. Didžiąją jų dalį (virš 978,5 mln. eurų) numatoma skirti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, o tai yra beveik 71 mln. eurų daugiau, nei pernai.

„Šios augančios lėšos sudaro galimybes gydymo įstaigoms didinti slaugytojų darbo užmokestį“, - aiškina ministerija.

R.Šalaševičiūtė yra ne kartą pabrėžusi, kad mūsų šalyje slaugytojų yra per mažai, jų yra gerokai mažiau, nei Europos Sąjungos šalyse. Todėl, ministrės teigimu, svarbu rasti galimybių, kaip šiuos žmones paskatinti, kad jie būtų suinteresuoti dirbti šį sudėtingą darbą ir galėtų gauti orų atlyginimą. Ministrė taip pat yra sakiusi, kad mažinant netolygumus tarp slaugytojų darbo apmokėjimo daugiausiai uždirbančių slaugytojų algos galėtų mažėti.

VLK duomenimis, yra susidaręs nemažas skirtumas tarp slaugytojų atlyginimų. Didžiausią vidutinį darbo užmokestį gauna greitosios medicinos pagalbos stotyse ir universitetinėse ligoninėse dirbantys slaugytojai – nuo 743 iki 847 eurų (2,5- 2,9 tūkst. litų). Mažiausiai uždirba rajonų ir regionų gydymo įstaigų slaugytojos, kurių vidutinis darbo užmokestis svyruoja nuo 472 iki 491 eurų (1,6-1,7 tūkst. litų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)