„Atkreipėme dėmesį į teisės viršenybės, teisėsaugos reformos, žiniasklaidos laisvės svarbą užtikrinant demokratijos plėtrą Gruzijoje“, - bendrame pasisakyme žiniasklaidai sakė A.Butkevičius.

„Kelia nerimą mus pasiekiančios žinios apie susidariusią įtampą dėl kai kurių Gruzijos žiniasklaidos priemonių veiklos laisvių“, - pridūrė Lietuvos premjeras.

Konkrečių žiniasklaidos priemonių A.Butkevičius neminėjo, bet jo atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS patvirtino, kad premjerų susitikime iškeltas klausimas dėl situacijos „Rustavi 2“ televizijoje.

Gruzijos premjeras Iraklis Garibašvilis savo pasisakyme žiniasklaidai šios situacijos nekomentavo. Žurnalistams nebuvo sudaryta galimybė paklausti.

Klausimų dėl žiniasklaidos laisvės, žmogaus teisių, demokratijos pažeidimų Gruzijos Vyriausybės vadovas sulaukė ir Seime susitikęs su parlamento pirmininke Loreta Graužiniene bei keliais Seimo valdybos nariais.

„Mano įsitikinimu, dabartinė Vyriausybė daro kai kurių nemažų klaidų, kurios gali sukelti abejonių dėl Gruzijos ištikimybės vienam iš pagrindinių kriterijų - tai demokratijos ir žmogaus teisių kriterijui“, - po susitikimo žurnalistams sakė Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Jis teigė I.Garibašvilio klausęs, kodėl iki šiol kalėjime laikomas vienas iš opozicijos lyderių Gigi Ugulava, teiravosi apie vandališkus opozicijos partijų būstinių užpuolimus bei opozicijai artimo TV kanalo „Rustavi 2“ perdavimo kitam savininkui.

„(...) kitaip sakant opozicijai yra atimama galimybė komunikuoti su žmonėmis, ir tai daroma labai panašiais metodais, kaip darė (Rusijos prezidentas) V.Putinas 2000 metų pradžioje“, - teigė A.Kubilius.

„Aš viską tai sieju su paprastu faktu, kad artėja rinkimai kitais metais. Bidzinai Ivanišviliui ir jo iš šešėlio valdomai „Georgian Dream“ partijai yra neramu, kad jie pagal apklausas atsilieka nuo opozicinės Jungtinio nacionalinio judėjimo partijos, ir tai verčia imtis tokių drastiškų veiksmų, kurie iš tikrųjų gali labai stipriai pakenkti Gruzijos įvaizdžiui Vakarų bendruomenėje. Tą turėjome pasakyti premjerui“, - tvirtino opozicijos lyderis.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Gruzijos teismas antradienį nurodė „Rustavi 2“ televizijos kontrolę perduoti Kibarui Chalvaši, kuris buvo vienas iš televizijos savininkų 2004-2006 metais. Jis teigia, kad „Rustavi 2“ anksčiau pardavė spaudžiant tuometinei Michailo Saakašvilio valdžiai.

Tačiau televizijos atstovai ir kai kurie nepriklausomi stebėtojai teigia, kad šiuo žingsniu dabartinė valdžia siekia užgniaužti valdžios kritiką ir riboja žiniasklaidos laisvę.

Trečiadienio popietę Gruzijos vyriausybės BNS atsiųstame komentare I.Garibašvilis teigė, kad „tai privatus ginčas dėl nuosavybės tarp dviejų šalių, kurį turi spręsti teismas“, o Vyriausybė į šį procesą nesikiša.

„Ankstesnio režimo laikais dėl politinių interesų „Rustavi 2“ daugiau kaip 20 kartų perėjo iš rankų į rankas, pirmą kartą dėl šios televizijos stoties nuosavybės nusprendė nepriklausoma teismų sistema. Tai įtvirtina svarbų precedentą ir žymi dar vieną sveikintiną žingsnį pirmyn užtikrinant žiniasklaidos laisvę ir pliuralizmą, demokratiją ir teisės viršenybę Gruzijoje“ , -teigė premjeras.

Jo teigimu, vyriausybė yra įsipareigojusi užtikrinti visų žurnalistų saugumą ir nepriklausomumą, o žiniasklaidos politizavimas esąs nepriimtinas.

Priėmęs Gruzijos premjerą A.Butkevičius taip pat pabrėžė Lietuvos „tvirtą paramą“ Gruzijos teritoriniam vientisumui, pasmerkė „nelegalų sienų ženklinimą Pietų Osetijoje bei judėjimą Tbilisio kontroliuojamos teritorijos link“. Pietų Osetiją ir Abchaziją Gruzija ir jos sąjungininkai Vakaruose laiko okupuotomis teritorijomis. Rusija po 2008 metais vykusio trumpo karo jas pripažino nepriklausomomis valstybėmis.

Lietuvos premjeras atkreipė dėmesį, kad Gruzijai pasirašius laisvosios prekybos sutartį su ES, pagerėjo dvišaliai prekybos santykiai. Anot Lietuvos vyriausybės, per pastaruosius metus mūsų prekybos apyvarta išaugo beveik 40 procentų.

Gruzijos premjeras sakė, kad europinė integracija lieka jo vyriausybės prioritetu, ir patikino, kad valdžia yra pasiryžusi įgyvendinti reformas, kad priartėtų prie Europos standartų. Jis išsakė viltį, kad gruodį ES priims „teigiamą“ sprendimą dėl bevizio režimo.

I.Garibašvilis Lietuvą vadino „tikra drauge“ ir padėkojo už pagalbą remiant teritorinį vientisumą bei siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO.

„Mums, gruzinams, Lietuvos pasiekimai yra pavyzdys“, - sakė I.Garibašvilis.