DELFI jau ne kartą rašė apie tai, kad teritorijos gyventojai yra pasididinę savo kiemus valstybinės žemės sąskaita. Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė toje Neries pakrantės teritorijoje tiesti dviračių taką, tačiau tai padaryti trukdė savavališkai užtvertos tvoros ir tankiai susodintos tujų gyvatvorės.

Ketvirtadienį nuo ankstaus ryto prasidėjo griovimo darbai teritorijoje. Tikimasi, kad apie 100 metrų tankiai susodintų gyvatvorių bus išgriauta per kelias dienas ir valstybinė žemė bus atlaisvinta, o dviračių takas bus pradėtas tiesti po kelių mėnesių.

Tvoros griovėjus ir Vilniaus savivaldybės vadovus viename sklype pasitiko penkių didžiulių šunų lojimas.

Dviračių takas – jau šiais metais

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad dviračių taką planuojama nutiesti jau šiais metais.

„Visiems šiandien žinia yra aiški, kad žemės užgrobimas ten, kur vilniečiai nori vaikščioti, palei upę, tiems laikams atėjo pabaiga. Aš nežinau, ką tie žmonės galvojo užsisodinę trijų skirtingų medžių: tujų, gudobelių ir eglių gyvatvores“, - kalbėjo R. Šimašius.

Paklaustas, koks yra planas ir kada bus nutiestas dviračių takas, meras teigė, kad jo laukti galima jau šiais metais: „Dabar vyksta parengiamieji darbai tako tiesimui, laikas yra pats palankiausias, pavasaris, paukščiai dar neperi. Vėliau pjauti krūmynus yra kiek didesnis iššūkis ir tai nelabai atsakinga. Vasarą jau yra numatomas tako tiesimas. Šiais metais planuojama, kad dviračių takas jau bus, dar laukia viešųjų pirkimų tam tikros procedūros.“

Meras pripažino, kad Vilniuje žemgrobystės problema yra didelė: „Apskritai Vilniuje yra šimtai tokių sklypų. Visi gyventojai gaus laiškus, ką turėtų daryti, nes analizę jau esame pasidarę.“

Paklaustas, ar Vilniuje gyvena įžūlesni žmonės, kurie nori užimti valstybinę žemę, nes kitos savivaldybės su tokiomis didžiulėmis problemomis šioje srityje nesusiduria, R. Šimašius sakė: „Vilniuje gyvena žmonės, kurie dažnai turi labai brangią žemę ir nori keliais arais turėti daugiau. Tas godumas kartais ir pakiša koją, žmonės bando vėliau įsiteisinti. Ir sakyčiau, kad tai yra ir institucijų neveiklumas. Statybų inspekcija galėtų būti aktyvesnė ir Nacionalinė žemės tarnyba, institucija, kuri yra atsakinga už valstybinę žemę, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad žemė yra užgrobta ir imtis veiksmų. Šiuo metu aš matau aplaidumą“

Mero teigimu, savininkams buvo siųsti perspėjimai, bet jie iki galo netikėjo, kad kas nors jų tvoras griaus: „Buvo išsiųsti laiškai savininkams, jie turėjo pusės metų terminą. Bet man atrodo, kad dalis žmonių yra taip įpratę, kad nieko nebus daroma, todėl nieko nedarė. Vienas savininkas bandė paskutinę dieną prieš mums atvykstant išsikasti tujas. Kai vakar paskelbėm, kad tikrai šiandien atvažiuojam, tada tik galutinai patikėjo.“

Įsitraukė visas institucijų desantas

Savininkai turėjo pusės metų terminą pašalinti nelegalioms tvoroms, tačiau patys to nepadarė.

Pažeidimus teritorijoje prieš kurį laiką buvo nustačiusi Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), bet savininkai jų nepašalino. Dėl kai kurių pažeidimų ir tvorų valstybinėje žemėje jau vyko ir teisminiai ginčai, kuriuos savininkai pralaimėjo. Vos du savininkai po teismų sprendimų tvoras pašalino.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) akiratyje taip pat buvo atsidūrusi ši teritorija. Inspekcija, ištyrusi atvejus, nustatė, kad žemė yra užimama želdiniais, o metaliniai tinkleliai greta jų yra žemi, todėl nelaikomi statiniais.

Neaišku, ar jei teritorijos nebūtų prireikę Vilniaus savivaldybei dviračių tako tiesimui, į šią teritoriją būtų atkreiptas toks dėmesys ir valstybinė žemė būtų atlaisvinta. Tačiau dabar tvoros pradėtos griauti.

Kas tie paslaptingieji milijonieriai?

DELFI jau rašė, kad teritoriją Neries pakrantėje valstybinės žemės sąskaita yra pasididinę nemažai įtakingų žmonių.

Sklypą ten turi verslininkas, riešutų ir džiovintų vaisių platintojos, bendrovės „Arimex“ įkūrėjas Arnas Jurskis.

Jau skelbta, kad kitas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso trims bendrasavininkams: Snaigei Urbonei, Aurimui Rageliui ir Vytautui Rageliui. Visi šie trys asmenys turi po įmonę, kuriai vadovauja.

S. Urbonė – apskaitos, audito įmonės UAB „Meka“ vadovė, A. Ragelis – automobilių nuomos įmonės UAB „Machas“ direktorius, V. Ragelis – apskaitos, audito, konsultacijų paslaugų įmonės UAB „Apskaita“ vadovas. Visos šios tris įmonės turi vos kelis darbuotojus („Meka“ - vieną darbuotoją, „Machas“ – du, „Apskaita“ – taip pat du) taip pat šios įmonės yra įsikūrusios tuo pačiu adresu – Širvintų g. 34 A. Beje, šis pastatas daug panašesnis į gyvenamąjį namą, o ne į kontorą.

Dar vienas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso verslininkui Vygantui Sliesoraičiui. V. Sliesoraitis yra energetikos bendrovės „Enerstena“ vadovas, taip pat dirba įmonių „Kauno regiono keliai”, „Alma Littera” ir „Kelprojektas” valdybos nariu. Jis taip pat yra buvęs bendrovių „Žemaitijos pienas”, „Yglė” ir „Panevėžio statybos trestas” valdybų nariu. V. Sliesoraitis yra ėjęs UAB „Kardiolita“ direktoriaus, DNB banko regiono vadovo, SEB banko padalinio vadovo pareigas.

Dar vienas sklypas teritorijoje, Registrų centro duomenimis, priklauso nekilnojamojo turto įmonės „SKR Baltic“ vadovui Sauliui Skrėbei. Jis ne kartą yra pats mindęs teismų slenkstį dėl įtartinų žemės naudojimo klausimų.

Kitas sklypas, Registrų centro duomenimis, priklauso „Tele2” vadovui Petrui Masiuliui su žmona. Tačiau, P. Masiulio teigimu, tvora šalia jo sklypo priklauso ne jam, jis nežino, kas yra tvoros savininkas, ir kai pirko sklypą, tvora jau stovėjo. Dabar šis namas yra parduodamas ir laikomas vienu brangiausių parduodamu namu.

Registrų centro duomenimis, šioje teritorijoje yra ir vienu turtingiausiu laikyto Lietuvos verslininko Bronislovo Lubio našlės Lydos Lubienės sklypas. Tiesa, šis sklypas iš visų šiek tiek išsiskiria. Vieninteliam šiam sklypui buvo leista nusipirkti šalia esantį valstybinės žemės gabalėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (631)