Pertvarkos šalininkai siūlo keisti konstitucinę nuostatą, leidžiančią derinti Seimo nario mandatą ir ministro pareigas. Pasak socialdemokrato Algio Rimo, keisti esamą sistemą būtina, nes ministrai yra tarp prasčiausiai posėdžius lankančių parlamentarų, be to, įvedus minėtą draudimą, būtų visiškai įgyvendintas valdžių padalijimo principas.

Premjero G. Kirkilo teigimu, tokie pakeitimai "iš esmės tai nieko nepakeis, tik atitolins labiau Vyriausybę nuo Parlamento".

"Tai, kad Vyriausybės nariai dalyvauja (Seimo - ELTA) komitetuose, yra gerai. Šiuo požiūriu Vyriausybė yra arčiau Seimo, žino, kuo kvėpuoja Seimas", - "Žinių radijui" sakė G. Kirkilas.

Premjeras taip pat neįžvelgia problemos, kad galimybė derinti ministro ir parlamentaro pareigas galimai pažeidžia valdžių padalijimo principą, tam pačiam asmeniui suteikiant teisę leisti įstatymus ir juos vykdyti.

"Pažiūrėkime į kitų šalių praktiką. Kai kuriose šalyse yra net priešingai - Vyriausybės narys privalo būti parlamento nariu. Pas mus šiuo metu dalis Vyriausybės narių yra Seimo nariai, dalis - ne Seimo nariai. Manau, kad tokia tradicija susiklostė, ir jos keisti neverta", - sakė G. Kirkilas.

Beje, tai jau antra Seimui teikiama tokia Konstitucijos pataisa. Balandžio 11 d. Seimo narys Kęstutis Čilinskas irgi įregistravo Konstitucijos pakeitimo projektą, draudžiantį dvigubas pareigas. Šis projektas yra radikalesnis, nes jame siūloma panaikinti ne tik galimybę būti vienu metu Seimo nariu ir ministru, bet ir ministru pirmininku.