Ūkio ministro surašytame dokumente minima, kad Viešųjų pirkimų tarnybai patikrinus Aplinkos ministerijai pavaldžios Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros paskelbto konkurso viešąjį pirkimą, buvo nustatyta esminių pažeidimų.

Esą iškart po to Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas ir šios tarnybos Kontrolės skyriaus vedėja buvo iškviesti į Aplinkos ministeriją, po savaitės dėl šio klausimo atvyko Aplinkos ministerijos atstovas, 2010 m. lapkritį Vyriausybės kanceliarijoje inicijuotas dar vienas susitikimas, dar vėliau Ž. Plytnikui kelis kartus skambino G. Kazlausko patarėjas.

„Ministras sako, kad iš tikrųjų buvo keletas darbinių viešų atvirų susitikimų. Tai nebuvo susitikimai vienas prieš vieną, pavyzdžiui, G. Kazlauskas versus D. Kreivys arba G. Kazlauskas versus Ž. Plytnikas. Tuose susitikimuose dalyvaudavo specialistai tiek iš Viešųjų pirkimų tarnybos pusės, tiek iš Aplinkos ministerijos pusės ir, sakykim, buvo situacija tokia, kad Viešųjų pirkimų tarnybos teisininkai situaciją matė vienaip, Aplinkos ministerijos teisininkai – šiek tiek kitaip“, - DELFI teigė T. Beržinskas.

Pasak jo, daugiabučių namų modernizavimo viešinimo konkursas buvo ir yra laikomas labai svarbiu, nes gali paskatinti gyventojus renovuoti daugiabučius, tačiau problemų kilo dėl to, kad buvo daug skundų ir procesas įstrigo.

D. Kreivio dokumente rašoma, jog iš pradžių viena iš konkursui paraišką pateikusių bendrovių „IC Baltic“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydamas panaikinti tam tikras konkurso sąlygas bei Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros sprendimą atmesti šios įmonės pasiūlymą kaip neatitinkantį reikalavimų. Vėliau minėtoji „IC Baltic“ pateikė pretenziją su prašymu stabdyti pirkimo procedūras ir iš naujo svarstyti įmonės atitikimą kvalifikaciniams reikalavimams.

Agentūrai pretenziją dėl sprendimo atmesti jų pasiūlymą pateikė ir „Idea Prima“, į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl to paties kreipėsi dar viena bendrovė - „Box Agency“. Po kiek laiko „Box Agency“ ir „VIA media“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydamos panaikinti agentūros sprendimą atmesti jų paraiškas, o „Idea Prima“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama panaikinti sprendimą atmesti jų pasiūlymą.

„Buvo keletas tų susitikimų, bet buvo nuspręsta, kad kadangi visas procesas persikėlė į teismą, tai sulaukime, ką pasakys, teismas, ir elkimės, kaip jis nuspręs. Tas ir buvo padaryta: sulaukėme galutinio teismo sprendimo, padarėme, ką teismas liepė, ir procesas eina toliau. Ministras sako, kad jis visus susitikimus traktuoja kaip darbinius, elementarius, viešus, kadangi jie vyko ir Vyriausybėje, ir Aplinkos ministerijoje, o ne kavinėje ar kitur. Tai buvo elementarūs pasitarimai ir jokio spaudimo ministras tikrai neįžvelgia. Tokių susitikimų, jo žodžiais tariant, būna šimtai“, - aiškino G. Kazlausko atstovas spaudai.