Seime užregistruotomis Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisomis siekiama, kad pavojingiausių ginklų kategorijai priskiriamus pistoletus ir revolverius galėtų importuoti bei prekiauti ne tik Ginklų fondas prie Vyriausybės, bet ir privačios verslo bendrovės.

Siekia, kad pavojingais ginklais būtų prekiaujama visoje Lietuvoje

Kai po ginkluotų išpuolių JAV ketina griežtinti šaunamųjų ginklų išdavimą, Lietuvos parlamentarai nusprendė liberalizuoti jų prekybą – esą žmonėms reikia sudaryti kuo palankesnes sąlygas įsigyti B ir C kategorijoms priskiriamus kovinius ginklus.

Šiuo metu pistoletais ir revolveriais prekiauja bei į šalį importuoja tik Lietuvos Respublikos ginklų fondas prie Vyriausybės. Šiai valstybės institucijai taip pat pavesta vykdyti ginklų apskaitą, vesti registrą.

„Absoliučiai visos medžioklės reikmenų parduotuvės pardavinėja daug pavojingesnius medžioklinius ginklus – karabinus, tačiau dėl to niekam nekyla jokių problemų, - šiuo metu galiojančiu įstatymu stebėjosi vienas Darbo partijos aktyvistų A.Bosas. – Man yra nesuprantama, kodėl pistoletų ir revolverių prekybai šalyje taikomas monopolis, o iš kito šalies krašto ginklą savigynai įsigyti nusprendęs žmogus turi važiuoti į Ginklų fondą Vilniuje. Tai paskutinis marazmas“.

Parlamentaras teigė, kad medžioklės reikmenų parduotuvėms taip pat taikomi griežti reikalavimai medžioklinių ginklų prekybai. „Jei parduotuvė atitinka tam tikrus reikalavimus, manau, ji gali prekiauti bet kuriame Lietuvos krašte“, - A.Bosas įsitikinęs, kad priėmus įstatymo pataisas gyventojams būtų sudarytos palankesnės sąlygos ginklų įsigijimui.

A.Bosas: jeigu svarstys Seimas, būtinai balsuosiu!

Įstatymo pataisoms pritariantis A.Bosas asmeniškai gali būti suinteresuotas ginklų prekybos ir importo liberalizavimu. DELFI žiniomis, prieš patekdamas į Seimą klaipėdietis buvo vienas didžiausių medžioklės reikmenimis bei ginklais prekiaujančios bendrovės „Serenika“ akcininkų.

Į bendrovės valdybą išrinktas A.Bosas įgaliojimų neteko 2004-ųjų lapkritį, po Seimo rinkimų.

DELFI paklaustas, kas jį sieja su medžioklinių ginklų prekyba užsiimančia bendrove „Serenika“, A.Bosas tapo nešnekus: „Absoliučiai nieko... Galbūt... Na, anksčiau galbūt, bet dabar jokių sąsajų nėra. Akcijas pardaviau vienam valdybos nariui. Tačiau noriu pabrėžti kitą dalyką – kodėl Ginklų fondas gali turėti monopoliją? Kai yra monopolis, blogai“.

„Darbietis“ patikino, kad jeigu Seime bus užregistruotas Ginklų ir šaudmenų įstatymo projektas, jis būtinai už jį balsuosiąs. „Nematau čia nieko blogo, niekas man dėl to neturėtų ką nors prikišti“, - DP pirmininko pavaduotojas įsitikinęs, kad palaikydamas buvusiems verslo partneriams palankų įstatymo projektą jis nenusižengia etikai.

R.Juknevičienė: atkreipkime dėmesį į savižudybių ir nusikaltimų skaičių

Seimo vicepirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Gintaras Steponavičius taip pat mano, kad panaikinus ginklų prekybos ir importo monopolį laimėtų tik gyventojai.

„Mums puikiai suprantama, kad monopolistai visada priešinsis veiksmams, kurie susilpnintų jo poziciją rinkoje, - įsitikinęs parlamentaras. – Šiuo metu yra smarkiai padidintos ginklų kainos, jeigu būtų leista juos importuoti bei prekiauti privačioms bendrovėms, kaina gerokai sumažėtų. Mes siekiame, kad ginklų ir šaudmenų kainos atitiktų rinkose vertę, ir dėl to laimėtų pirkėjai“.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė, konservatorė Rasa Juknevičienė neslėpė nepritarianti kai kurių Seimo narių siūlomoms įstatymo pataisoms. „Šios pataisos teikiamos jau, atrodo, trečią kartą, tačiau visada balsavau prieš jas, - neslėpė politikė. – Girdėjau argumentus, kad žmonėms sunku, tarkime, Šiauliuose nusipirkti ginklą. Nemanau, kad tai yra didelė problema. Jeigu žmogui iš tikrųjų reikia ginklo, jis atvažiuos į Vilnių ir Ginklų fonde galės jį įsigyti. Juk ne kasdien jį tenka pirkti“.

Konservatorė taip pat atkreipė dėmesį, kad po didelėmis tragedijomis pasibaigusių nusikaltėlių išpuolių JAV ketina griežtinti ginklų išdavimo bei pardavimo kontrolę, tačiau Lietuvoje elgiamasi priešingai.

„Reikia atkreipti į didelį savižudybių skaičių, nusikalstamumo lygį Lietuvoje, kitus dalykus, - DELFI sakė R.Juknevičienė. - Nemanau, kad tai yra didelė problema, dėl kurios vertėtų net keisti įstatymą. Jeigu jau dėl to plačiai diskutuojama, galbūt galima išplėsti Ginklų fondo tinklą Lietuvoje, tačiau būtina išlaikyti valstybės monopolį“.

Ginklų fondas: giname viešąjį interesą

Ginklų fondo direktoriaus pavaduotojas Jonas Šalaviejus taip pat mano, kad grupės parlamentarų siūlomoms pataisoms nederėtų pritarti.

„Trumpaisiais ginklais – pistoletais ir revolveriais, reikalingais savigynai, šiuo metu prekiauja tik Ginklų fondas, - DELFI sakė J.Šalaviejus. – Mūsų fonde vykdoma visų ginklų apskaita, mes esame atsakingi už jų registrą. Kai visa informacija yra vienoje vietoje, labiau galima užtikrinti ginklų įsigijimą. Kai Lietuvoje bus dešimt ar penkiolika punktų, manau, kontroliuoti bus kur kas sudėtingiau“.

J.Šalaviejaus teigimu, trumpųjų ginklų prekyba Europos Sąjungos (ES) valstybėse griežtai kontroliuojama, todėl prie Vyriausybės įsteigtas fondas taip pat laikosi nuomonės, kad šaunamųjų ginklų prekyba Lietuvoje turi užsiimti bei ją vykdyti tik specialiai įsteigta valstybės institucija.

Ginklų fondo Teisės ir personalo skyriaus vadovas Gintaras Kalinauskas pabrėžia, kad pakeitus įstatymą griūtų sukurtas ginklų kontrolės mechanizmas.

„Kontroliuojant ginklų prekybą ir importą Policijos departamentas ir Ginklų fondas taptų bejėgiai, - mano G.Kalinauskas. – Mes turime ginti viešąjį interesą – pavojingiausių ginklų kategorijai priskiriami B ir C kategorijos revolveriai ir pistoletai neturi pakliūti į bet kieno rankas“.

Pasak jo, šiuo metu vien Kaune parduodama dujinių pistoletų už keliasdešimt tūkstančių litų, kuriuos nesudėtinga perdirbti į kovinius ginklus. „Tada žmogus gali su juo daryti ką nori, niekas jo nekontroliuoja, o to pasekmes Kaune visi puikiai matome“, - sakė G.Kalinauskas.

Artimiausiu metu bus liberalizuota šovinių prekyba

Teisės ir personalo departamento vadovas taip pat pabrėžė, kad užsienio praktika rodo, jog ginklų prekybą reikia griežtinti. „Manau, kad Lietuvoje prekyba ir taip jau pakankamai liberali, - sakė pašnekovas. – Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje ginklus galima įsigyti tik sportiniais tikslais - anglai negali net dujinio pistoleto nusipirkti“.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė jau pritarė, o artimiausiu Seimas turės nuspręsti, ar pritarti įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma liberalizuoti prekybą šoviniais. Projekte teigiama, kad šoviniais gali prekiauti visos įmonės, turinčios Policijos departamento išduotą licenciją.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis pripažįsta, kad prekyba ginklais ir šoviniais Lietuvoje griežta reglamentuojama, dėl šiuo metu galiojančios tvarkos nekyla jokių problemų. „Tačiau jeigu būtų nuspręsta prekybą dar labiau liberalizuoti, pirmiausia reikėtų užtikrinti kontrolę“, - sakė A.Matonis.