Pasvalio rajono valdyba užvakar Matulą iš pareigų atleido antrą kartą. Pirmasis potvarkis, pr Šimtas dar liepos pradžioje, sukėlė daug juridinių ginčų, todėl valdyba pataisė ankstesnį savo sprendimą.

Šiuo metu atostogaujantis Matulas vakar LŽ teigė ketinąs kreiptis į teismą dėl neteisėto atleidimo, mat buvo atleistas jau tuomet, kai išėjo atostogų.

"Turime informacijos, jog socialliberalų meras Albertas Juozapas Petronis ir kiti abejojo, ar su manimi teisingai elgiamasi. Tačiau socialdemokratai, tarp kurių pirmu smuiku groja Seimo narys Budrevičius, pareiškė, jog arba Matulas, arba koalicija griūva", - teigė Matulas.

Karvė

Konservatorius sakė esąs įsitikinęs, jog Budrevičius jam keršija už istoriją apie karvę. 2000 metų lapkričio 4 dieną Pasvalio rajone buvo surengta kiškių medžioklė, kurioje dalyvavo ir Seimo opozicinės socdemų frakcijos atstovas bei Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys Budrevičius.

Kitą rytą medžioklės vietoje buvo rasta paslaptingai nudvėsusi šio rajono Valakėlių kaimo gyventojos Emilijos Gudaitės karvė. Karvės skrodimą atlikęs veterinaras Antanas Navikauskas tuo metu nustatė, jog gyvulio mirties priežastis buvo įvairių organų šautiniai pažeidimai ir vidinis kraujavimas pilve, krūtinės ląstoje bei trachėjoje.

Tačiau medžiotojai tvirtino tąsyk nušovę tik dvi lapes, pilkąjį kiškį ir antį. Seimo narys Budrevičius teigė medžioklėje apskritai nė karto neiššovęs. Vyrai įtarė, jog karvė galėjo padvėsti suėdusi gabalą virvės: jos dalis buvo rasta per skrodimą.

Nepaisant medžiotojų paneigimų, apie "nacionalinės medžioklės ypatumus" ir Seimo nario "taiklumą" rašė ne tik Lietuvos, bet ir JAV lietuvių spauda, Estijos laikraščiai.

Politika

Panevėžio apygardos prokuratūra vėliau paneigė įtarimus, jog opozicijos atstovas galėjo būti prisidėjęs prie karvės žūties. Tuo tarpu Pasvalio rajono tarybos konservatoriai, pasipiktinę tuo, kad tarybos ir Seimo narys Budrevičius atsisako atlyginti kaimo gyventojai žalą, surinko pinigų ir nupirkę padovanojo Gudaitei kitą karvę, kurią pavadino Jone.

Sulaukę palankių prokuratūros išvadų socdemai šaipėsi iš konservatorių: išplatino pareiškimą, kuriame vylėsi, "kad nuo šiol konservatoriai dovanos karves visiems pastipusių karvių savininkams".

"Tuo metu buvome trys, kurie tvirtinome, jog toji karvė buvo nušauta, - vakar LŽ pasakojo Matulas. - Veterinaras neteko licencijos, gamtos apsaugos inspektoriui iškelta byla dėl dokumentų klastojimo, o man sugalvojo štai tokį variantą". Iš pareigų atleistas vyriausiasis gydytojas vakar teigė esąs tikras, jog karvė per minėtą medžioklę iš tiesų buvo nušauta.

Buvęs Seimo Sveikatos reikalų pirmininkas savo atleidimą iš pareigų vadina politinių susidorojimu ir teigia ketinąs grįžti į aktyvią politinę veiklą: kandidatuoti savivaldybių tarybų rinkimuose, o vėliau ir Seimo rinkimuose.

Žala

"Prisimena tokias pasakas... Vaikiškai atrodo, nesolidu vyrui", - vakar LŽ sakė Budrevičius, paklaustas, ar yra labai kerštingas. Jo teigimu, Matulas iš pareigų buvo atleistas dėl to, jog padarė žalos Privalomojo sveikatos draudimo fondui.

Lė jau rašė, jog 55 tūkstančių litų žala fondui atsirado dėl to, jog Pasvalio ligoninėje be atlygio dirbusi okulistė docentė Genovaitė Jusaitienė ligoniams išrašydavo kompensuojamuosius vaistus. Tuo tarpu pagal įstatymą tai gali daryti tik sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys gydytojai.

Vėliau Panevėžio teritorinės ligonių kasos stebėtojų taryba nustatė, jog Jusaitienė receptus kompensuojamiesiems vaistams išrašydavo teisėtai. Ligoninei reikės grąžinti tik kiek daugiau nei 5 tūkstančius litų, kuriuos juridiškai neteisėtai įformintai docentei už konsultacijas išmokėjo teritorinė ligonių kasa.