Po pateikimo šiam teisės aktui, kurį pateikė Seimo narys socialdemokratas Aloyzas Sakalas, pritarė 106 parlamentarai, prieš buvo 4.

Analogišką įstatymo projektą inicijavo ir valstybės vadovas Valdas Adamkus. Pasak Prezidento patarėjo Armano Abramavičiaus, dabar esanti generalinio prokuroro skyrimo tvarka, kai šį pareigūną skiria ir atleidžia Seimas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu, neatitinka prokuratūros vietos valdžių sistemoje bei prieštarauja Seimo reglamentuotoms Teisės ir teisėtvarkos komiteto funkcijoms.

Kaip pabrėžė A. Abramavičius, Lietuvos Respublikos Konstitucija, kiti įstatymai apibrėžia prokuratūrą kaip teisminės valdžios dalį ir numato jos nepriklausomumą nuo vykdomosios valdžios.

Šalies Prezidentas taip pat siūlo keisti ir generalinio prokuroro pavaduotojų skyrimo tvarką numatant, kad pavaduotojus skiria Prezidentas generalinio prokuroro teikimu. Be to, šalies vadovo parengtame Prokuratūros įstatymo pakeitime dar viena nuostata papildomas generalinio prokuroro atleidimo pagrindas. Numatoma, kad generalinis prokuroras atleidžiamas iš pareigų, jei pakinta jo paskyrimo įstatyminis pagrindas.

Abu pateikti projektai, reglamentuojantys generalinio prokuroro skyrimo tvarką, bus suderinti ir svarstomi Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Iki 1997 metų generalinį prokurorą skirdavo Prezidentas pritariant Seimui. Konservatorių dominuojamas Seimas šią tvarką pakeitė.