Tradicinės Rusų kultūros šventės metu parko estradoje koncertuos vaikų ir suaugusiųjų tautiniai kolektyvai bei atlikėjai iš Vilniaus, Visagino, Maskvos, Minsko ir Kaliningrado.

Koncerto puošmena taps Baltarusijos valstybinės filharmonijos kolektyvo „Kupalinka“ ir Kaliningrado srities filharmonijos folklorinio kolektyvo „Rosiči“ kompozicijos. Šventės dalyvius sveikins duetas iš Maskvos „Bajan Mix“. Pasirodymus paruošė Rusų dramos teatro kolektyvas „Angel projekt“, šokio teatras „Andre Dance“, studija TODES, ansamblis „Draugelis“, šokių kolektyvai „Fantazija“, „Helios“, taip pat 2015 m. tarptautinio vaikų meno festivalio „Mūza“ nugalėtojai. Programos pabaigoje jaunimo lauks diskoteka su didžėjais „VotOno“.

Renginį organizuoja Vilniaus miesto rusų bendruomenės nevyriausybinės organizacijos.

Kalbėdama su DELFI, šventės organizatorė Olga Gorškova neslėpė, kad buvo kilę minčių dėl politinės situacijos šįmet šventės nerengti. „Tačiau pagalvojau, kad tokiu atveju rezonansas bus negeras. Žmonės laukia, žino, jau 13-tą kartą tai vyks, jau, galima sakyti, tapo tradicija ir atsisakyti negalima“, – teigė O. Gorškova.
Olga Gorškova

Ji aiškino organizuodama šventę kliūčių nesulaukusi. O. Gorškova taip pat pasidžiaugė naujos sostinės valdžios palaikymu: savivaldybė yra šventės partnerė.

Organizatorė pasakojo, kad muzikinių grupių pasirodymus finansuoja politikas Viktoras Uspaskichas, Rusijos bei Baltarusijos ambasados. Renginio metu bus prekiaujama rusiškomis knygomis ir suvenyrais. Viešąją tvarką prižiūrės privati saugos įmonė ir policijos pareigūnai.

Praėjusiais metais šventėje Vingio parke apsilankė 35-40 tūkst. žmonių.

„Kultūra išmintingesnė už politiką. Šventės, kultūrų sąveika ir dialogas suartina tautas, kuria gėrį ir savitarpio supratimą. Lietuvoje gyvena daugelio tautybių piliečiai. Atvira bei demokratiška visuomenė geranoriškai nusiteikusi priimti ir sudaryti sąlygas tautinėms bendrijoms saugoti savo vertybes – ypač kultūrinį, istorinį paveldą“, – teigiama organizatorių pareiškime. 

M. Adomėnas: amoralu, provokatyvu, negražu

Tuo metu Seimo narys konservatorius M. Adomėnas įsitikinęs: tokia šventė neturėtų būti rengiama.

„Aš manau, tokia šventė visiškai netinkama tuo metu, kai vyksta karas Ukrainoje. Labai liūdna matyti, kad savivaldybė galvoja kitaip. Aš manau, kad kai vyksta karas prieš Lietuvos sąjungininką, kai vykdoma agresija ir šįryt prezidentė įvardijo, kad Rusija yra agresorė vykdant nusikaltimus Ukrainos teritorijoje, žudo žmones – tuo metu daryti tos valstybės dienas paprasčiausiai yra moralinis aklumas“, – kalbėjo M. Adomėnas.
Mantas Adomėnas

Pasak M. Adomėno, jei bendruomenės nori švęsti savo tapatybę, yra kitų būdų susiburti – nereikia pompastikos ir Rusijos ambasadoriaus dalyvavimo. Politikas taip pat priminė agresyvius Rusijos pareiškimus Lietuvos atžvilgiu. „Todėl rengti Rusijos dienas, mano supratimu, amoralu, provokatyvu ir paprasčiausiai negražu, nedora už tėvynę žūstančių ukrainiečių atžvilgiu“, – kalbėjo M. Adomėnas.

Leido šventę be politinių pareiškimų ir potekstės

„Leidimas Rusų kultūros dienoms yra išduotas su sąlyga, kad renginio organizatoriai užtikrins, kad jo metu nebus kurstoma tautinė nesantaika ar kitokio pobūdžio diskriminacija, o pat renginys bus grynai kultūrinis be politinių pareiškimų ir potekstės“, – aiškina Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad rusų kultūros dienos yra didžiausias bendruomenės metų renginys. Todėl savivaldybė organizatoriams leido nemokėti miesto rinkliavos, kuri paprastai taikoma tokių renginių organizatoriams.

Priešingai nei praėjusiais metais, atsižvelgiant į sunkią miesto finansinę padėtį, šįmet papildomų lėšų pačiam renginiui skirta nebuvo. R. Šimašius renginyje nedalyvaus dėl asmeninių aplinkybių, tačiau vietoje savęs siunčia atstovą spaudai A. Zubriakovą.