„Šiandien man atrodo yra ne pats svarbiausias darbas (kalno perdavimas – BNS) – svarbiausia yra paruošti Gedimino kalną peržiemoti, atlikti šiaurės vakarinio šlaito tvarkybos darbus. Tikrai, tai ne tik nebus svarstoma, nebus jėgų tam eikvojama“, – BNS sakė viceministras, paklaustas, ar bus reaguojama į mero Remigijaus Šimašiaus prašymą perduoti kalną savivaldybei.

Šiuo metu kalną prižiūri Kultūros ministerijai pavaldus Lietuvos nacionalinis muziejus.

Kaip BNS sakė ūkio ministro atstovas Mindaugas Janulionis, ministerija atitinkamą projektą dėl lėšų skyrimo Gedimino kalno avarinei būklei likviduoti Vyriausybei teiks dar šį trečiadienį.

„Gavome Kultūros ministerijos raštą. Ūkio ministerija supranta, kad padėtis kritinė, reaguoti reikia žaibiškai, todėl iki trečiadienio ketiname parengti nutarimą, jis bus įtrauktas į posėdį“, – BNS sakė M.Janulionis.

Kaip pranešė Kultūros ministerija, dėl reikiamų lėšų tvarkymo darbams kreiptasi jau penktadienį – po to, kai išvakarėse Vilniaus savivaldybė dėl kalno būklės paskelbė ekstremalią padėtį, ji leidžia naudoti Valstybės rezervo lėšas.

Ministerijos parengtame rašte nurodyta, kad 2017-aisiais įvairiems darbams reikėtų skirti 2 mln. 870 tūkst. eurų.

1,3 mln. eurų planuojama panaudoti šiaurės vakariniam šlaitui tvarkyti, techninei ir projekto vykdymo priežiūrai, projektų ekspertizėms, pietrytinio šlaito tvarkybos projektams parengti bei ekspertizėms. Dar 200 tūkst. eurų ketinama skirti kalno būklės stebėsenai, 800 tūkst. eurų – Aukštutinės pilies liekanoms sustiprinti, aikštelės apsaugai nuo kritulių. 570 tūkst. eurų, jei pritars Vyriausybė, bus skirta įvairiems papildomiems tyrimams ir geologiniams gręžiniams.

Savaitgalį ant kalno nuslinko dar kelios paviršinės nuošliaužos: šeštadienį dvi nuošliaužos su velėna nuslinko nuo pietrytinio Gedimino kalno šlaito, Lietuvos nacionalinio muziejaus bei jo samdytos įmonės „Rekreacinė statyba“ darbuotojai išlygino grunto nelygumus, buvo atitvertas šaligatvis. Sekmadienio rytą priešingame, šiaurės vakariniame šlaite po rostverkais pastebėta besiformuojanti grunto briauna, ji buvo išlyginta. Šiuo metu darbai atliekami ir su specialia šlaituose dirbti pritaikyta sunkiasvore technika.

Gedimino kalnas yra avarinės būklės, juo ypač susirūpinta po pernai ir šiemet šiaurės vakariniame šlaite susiformavusių nuošliaužų, ekspertai skelbia apie nuošliaužų pavojų ir pietrytiniame šlaite, kur stovi Aukštutinės pilies liekanos.

Vilniaus savivaldybė dėl Gedimino kalno būklės ketvirtadienį paskelbė ekstremalią padėtį. Tai leidžia kalno tvarkymui naudoti lėšas iš valstybės rezervo.