Birželio pabaigoje – liepos pradžioje Lenkijos hidrogeologijos, hidrotechnikos ir geologijos specialistai atliko pietrytinio Gedimino kalno tyrimus. Ketvirtadienį bus pateikti tik pirminiai jų rezultatai.

Pasitarime dalyvaus Nacionalinio muziejaus, Kultūros ir Aplinkos ministerijos, Vilniaus savivaldybės, Vyriausybės kanceliarijos, Lietuvos geologijos tarnybos atstovai, BNS informavo muziejaus atstovas Arminas Šileikis.

Tikimasi, kad po poros savaičių užsienio ekspertai pateiks savo siūlymus pietrytinio šlaito tvarkymo projektui parengti ir kitų šlaitų stabilizavimo priemonėms numatyti.

Lietuvos geologijos tarnyba skelbė, kad Lenkijos specialistai planuoja kompleksiškai ištirti Lietuvos simboliu laikomą Gedimino kalną. Anot jos, tokio kompleksiškumo geofiziniai tyrimai šiam piliakalniui dar nebuvo atliekami.

Praėjusią savaitę Vyriausybė skyrė beveik 3 mln. eurų skubiems Gedmino kalno Vilniuje tvarkymo darbams.

Gedimino kalnas yra avarinės būklės, juo ypač susirūpinta po pernai ir šiemet šiaurės vakariniame šlaite susiformavusių nuošliaužų, ekspertai skelbia apie nuošliaužų pavojų ir pietrytiniame šlaite, kur stovi Aukštutinės pilies liekanos. Dėl to paskelbta ekstremali padėtis.