Pasak jos, senų medžių šalinimą planuojama baigti pavasarį.

„Yra darbų, kurių šiemet nebegalima daryti. Bus dar dalis medžių šalinama. Tikrai kalnas neliks plikas, galbūt kažkas dar bus ir pasodinta - kalnas bus sutvarkytas“, - BNS sakė muziejaus vadovė.

Anot B.Kulnytės, jokių naujų darbų kalno tvarkymui kol kas nenumatoma.

„Pradėtus darbus reikia užbaigti, ir praktiškai šiame etape Gedimino kalnas tik nuvalomas nuo to, ką būtinai reikėjo nuvalyti, ir tas darbas atliekamas pagal projektą“, - kalbėjo ji.

Kultūros ministro Arūno Gelūno įsakymu spalio pabaigoje Gedimino kalno ir Aukštutinės pilies sutvarkymui skirta suma padidinta beveik puse milijono litų.

Kovą ministrui paskirsčius Valstybės investicijų programoje numatytas lėšas, tam buvo numatyta 982 tūkst. litų, o spalį patikslintu ministro įsakymu lėšos išaugo iki 1 mln. 462 tūkst. litų.

Ministerijos Finansų ir turto valdymo skyriaus vedėja Veronika Virganavičiūtė sako, kad tai ne papildomos lėšos naujiems darbams, o tarpusavyje tarp projektų paskirstyti pinigai.

„Limitas yra vienas - suma nesikeičia. Vienas objektas sparčiau vyksta, antrame konkursas įstrigo. Mes suinteresuoti, kad kuo greičiau viskas įvyktų. Metai baigiasi - geriau paspartinti, kad šie darbai greičiau įvyktų. (...) Jeigu vienam objekte lieka pinigų, o kitam trūksta, natūralu: čia yra iš vieno minus, į kitą - plius, čia nėra jokie papildomi pinigai“, - BNS sakė ji.

B. Kulnytė taip pat paneigė, kad už šias lėšas numatomi nauji darbai.

„Tai yra grąžinami pinigai, kurie buvo pasiskolinti iš investicinio projekto, bet kadangi jie buvo panaudoti kitame investiciniame projekte, jie yra grąžinami. Tai nėra papildomi pinigai“, - teigė ji.

Pasak muziejaus vadovės, šiuo metu kalno šlaitas sutvirtintas, užpiltos įgriuvios, sutvarkytas kritulių vandens nuvedimas, pašalinta dalis senų medžių.

„Kitas etapas, manau, turėtų būti jau daugiau inžinerinis sprendimas, ką daryti su rūmų griuvėsiais, kurie taip pat yra avarinės būklės“, - sakė ji.

Apie tai, kad Gedimino pilies kalnui gresia pavojus, geologai įspėjo prieš ketverius metus. Jie teigė, kad slenka kalno šlaitai, juos išjudina siūbuojantys medžiai.

Pastaruosius kelis metus kalnas buvo tvarkomas ir tvirtinamas.