Ketvirtadienio rytą šalia bendrabučio riogsojo pro langą išmestas apdegęs vaikų vežimėlis – jis užsiliepsnojo pirmiausia. Iš lauko apie gaisrą bylojo pora išmuštų langų ir aprūkęs fasadas. Pravėrus bendrabučio duris, kvapą užgniaužė aitrus degėsių kvapas.

Baisiausia situacija trečiame aukšte, kur ir kilo gaisras – aprūkusios sienos ir lubos, liepsnų suniokotos durys, pajuodavęs vonios kambarys. Iš poilsio kambario teliko degėsių krūva, koridoriuose telkšo vanduo.

Liepsnojęs bendrabutis priklauso savivaldybei. Žmonės gyvena atskiruose kambariuose, tačiau virtuvė ir vonia bendri.

Astma sergantys vaikai negalės grįžti namo

Aušra Stefanovič
„Visa tai girtavimo pasekmės. Vakar, 15 dieną, gavo socialines pašalpas ir pradėjo girtauti. Kaip galima padegti vaiko vežimą? Neįsivaizduoju. Daug kartų savivaldybės prašėme tokius žmones iškraustyti, tačiau nekrausto. Dėl to turime kentėti normalios šeimos“, – DELFI piktinosi trečiame aukšte gyvenanti Aušra Stefanovič. Ketvirtadienio rytą ji rinko gyventojų prašymus dėl iškraustymo.

Moteris miegojo, kai vyras su kitais kaimynais pro langą išmetė degantį vežimėlį. Kai užsidegė poilsio kambarys, vyrai su kibirais pylė vandenį. Kai atvyko ugniagesiai, poilsio kambarys vos ruseno. Žmonės grįžo į butus, sumigo, tačiau tuomet prasidėjo didelis gaisras – ugnis įsiplieskė trečiąkart.

A. Stefanovič augina bronchine astma sergančius šešiamečius dvynius. „Jie dūsta, jų negaliu vesti į tokią vietą. Čia kvapas baisus. Jie pelėsio nepakelia, ką jau kalbėti apie tokius namus“, – kalbėjo moteris.

A. Stefanovič pasakojo basomis naktį stovėjusi po namo langais – kaimynai jai nešė kojines. Vaikus ji paliko pas mamą, o pati su vyru liko bendrabutyje – saugojo savo ir kaimynų turtą, kad pro išdegusias duris nepradėtų vogti.

„Vieną moterį iš trečio aukšto išvežė į Vilnių, ji šeštą mėnesį nėščia, jai prasidėjo priešlaikinis gimdymas. Kitos jos dvi mergaitės liko ligoninėje“, – kalbėjo elektrėniškė.

Beje, DELFI kalbinti gyventojai gerai atsiliepė apie Elektrėnų merą Kęstutį Vaitukaitį. Nuo pat ryto pas jį nuskubėjo ir A. Stefanovič. Pasak moters, meras mielai sutiko padegėliams padėti, o anksčiau pakeitė bendrabučio langus. Gyventojai ne kartą prašė pakeisti seną elektros instaliaciją, kuri gaisro metu liepsnojo. A. Stefanovič įtaria, kad jei jos vyras nebūtų išjungęs saugiklių, būtų supleškėję visi namai.

Pensininką nuo mirties išgelbėjo ugniagesiai

Pranciškus Stankevičius
„Niekur nesikelsiu. Kas, kad pavojinga – man nedaug liko gyventi. (...) Aš vienišas senis“, – tvirtai sako 77 metų Pranciškus Stankevičius. Nors durys pradegė kiaurai, o kambarys aprūko, pensininkas žada gyventi kaip gyvenęs, mat „nenori terliotis ir kilnotis”.

„Neklauskite, tikrai išsigandau. Gulėjau nuogas, pajutau dūmų kvapą. Padaužė į duris, atidariau – kaip davė dūmai, apsvaigau, gaisrininkas stvėrė šaliką, man ant nosies uždėjo ir pusnuogį, net be kojinių, į lauką. Atgaivino. Gal nesusirgsiu“, – naktį prisiminė P. Stankevičius.

Jis neabejoja, kad bendrabutis buvo padegtas. „Jėzau, kiek čia geriančių gyvena. Gauna pašalpas ir prageria. Ir šis gaisras sutapo su pašalpos gavimu“, – kalbėjo 17 metų bendrabutyje gyvenantis P. Stankevičius. Pasak jo, kai kuriuose kambariuose gyvena po 6-7 žmones.

450 Lt pensiją gaunantis P. Stankevičius už bendrabučio kambarį sumoka 272 Lt. Kas lieka – „duonai, batonui ir cukrui“. Vyras džiaugėsi, kad nemokamai gauna „kruopų su kirmėliukėmis“.

Įžvelgia „meilės reikalus“

Alvydas Abromaitis

Tuo metu bendrabučio gyventojas Alvydas Abromaitis DELFI pateikė savo versiją, dėl ko kilo gaisras. „Trečias aukštas konfliktinis. Antradienį čia buvo konfliktas. Yra dvi tarpusavyje konfliktuojančios šeimos, jų socialinė padėtis sunki, jie vieni kitiems keršija. Pats ieškojau žmogaus, kuris tą galėjo padaryti, tačiau kol kas neradau. Jis buvo pasakęs, kad „bordelį sutvarkys“, – sakė A. Abromaitis. Pasak jo, kas girtam ant liežuvio, tas ir elgiasi taip.

Vyras mano, kad konfliktas tarp šeimų vyksta ir gaisras kilo dėl „meilės reikalų“.

Daug geriančių šeimų

Trečiame aukšte gyvenanti Inga Mozgo DELFI pasakojo, kad pirmiausia buvo padegtas vaikiškas vežimėlis, o paskui pradėjo degti poilsio kambarys. Pirmą kartą poilsio kambarį užgesino vyrai. Tačiau po kurio laiko jis liepsnojo vėl. Tada gaisro gesinti atskubėjo penkios ugniagesių komandos, žmonės buvo evakuoti.

„Išgirdome riksmus. Bendrabutyje daug geriančių šeimų – manėme, kad susimušė. Vyras išlėkė į laiptinę ir pamatė, kad viskas skęsta dūmuose. Pirmą kartą su vaikučiu bėgome į antrą aukštą pas pažįstamus, vėliau teko eiti į lauką. Vaikas šiltai prasėdėjo džipe, o paskui ėjome nakvoti pas gimines“, – pasakojo I. Mozgo.

Moters butas daug nenukentėjo, tik smarkiai apdegė durys, šiek tiek aprūko sienos ir lubos.

Namo gyventojai neabejoja – bendrabutis padegtas – nei vežimėlis, nei poilsio kambarys savaime užsidegti negalėjo. „Normalūs žmonės su nepilnamečiais vaikais kenčia per tokius žmones. Baisu. Stengiesi, iš paskutinių pinigų remontą atlieki“, http://www.delfi.lt/news/daily/crime/nakti-is-degancio-bendrabucio-elektrenuose-ugniagesiai-isvede-apie-70-zmoniu.d?id=60449783graudinosi tvarkingame kambaryje gyvenanti moteris. I. Mozgo džiaugėsi, kad šeima liko sveika.

Elektrėniškė žino, kad iš bendrabučio reikės išsikelti. Blogiausiu atveju ji apsistos pas močiutę kaime, tačiau kojų negalią turinti moteris norėtų likti mieste.

Gaisro metu iš namų išvesta apie 70 žmonių. Ugniagesių duomenimis, 23 žmonės, tarp kurių buvo viena nėščia moteris ir viena moteris su naujagimiu, ir dar 10 vaikų buvo išvežti į ligoninę apžiūrai. 21 evakuotas asmuo buvo apgyvendintas Elektrėnų priešgaisrinės gelbėjimo komandos patalpose. Ryte apgyvendinti bendrabučio gyventojai sugrįžo į savo butus.