„Šiandien esu čia tam, kad padėčiau teisėsaugai išsiaiškinti visas su plačiai nuskambėjusia byla susijusias aplinkybes, suteikti visą reikiamą informaciją tam, kad tyrimas būtų vykdomas objektyviai ir kuo greičiau būtų užbaigtas. Parodymus daviau kaip bylos liudytojas, neturėdamas nieko, ką slėpti“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Paklaustas, kur iš viešosios erdvės dingo jo partijos buvęs pirmininkas E. Masiulis, G. Steponavičius teigė to nežinantis: „Negaliu atsakyti į šitą klausimą. Kaip ir daugelis kitų narių, mačiau jį gegužės 12 dieną partijos valdybos posėdyje. Kodėl turėčiau bandyti su juo susisiekti?“

Apklausa truko daugiau nei 4 valandas

Politiko apklausa truko daugiau nei 4 valandas. Tačiau G. Steponavičius aiškino, kad su prokuroru Justu Lauciumi pabendravo dalykiškai, išgėrė kavos ir aptarė visas detales.

„Iš tiesų su gerbiamu prokuroru aptarėme ne vieną su šia byla susijusį epizodą, natūralu, kad norima išsiaiškinti visas aplinkybes ir matyti kuo detalesnį vaizdą. Kiekvieną iš aplinkybių aptarėme, tas užtruko“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Pasak politiko, prokurorams rūpėjo ir iš „MG Baltic“ koncerno gauta parama jo fondui, ir jo santykiai su E. Masiuliu: „Aš esu vienas iš žmonių, kuris bendravau pakankamai intensyviai su buvusiu partijos lyderiu, taip pat esu pažįstamas ir su ponu Kurlianskiu ir turėjau informuoti apie visas susijusias aplinkybes. Nieko daugiau nei prieš du mėnesius apie mano fondo gautas pajamas, susijusias su iš „MG Baltic“, aš jums negaliu pasakyti. Džiaugiuosi, kad prokurorai mato pilną vaizdą, informacijos jie turi nemažai ir neabejoju, kad jie pakankamai greitai tuos dalykus išsiaiškins dėl bylos esmės. Negaliu teigti, kad ikiteisminis tyrimas bus greitai baigtas, bet galiu sakyti, kad mano pateikta informacija ir parodymai padės greitesniam bylos tyrimui.“

Mano, kad E. Masiulis netrukus prabils

Politikas mano, kad buvęs liberalų partijos pirmininkas E. Masiulis netrukus bus pasiruošęs išeiti į viešumą.

„E. Masiulis turės pats pristatyti savo gynybos liniją ir tikiuosi, kad tai įvyks kuo greičiau ir be jokių atidėliojimų. Ir visuomenė, ir mes, liberalai, norime turėti aiškius ir skaidrius atsakymus, kas ir kaip šitoje istorijoje“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Pasak G. Steponavičiaus, jis negali komentuoti klausimų, susijusių su E. Masiuliu: „Byla vyksta ir E. Masiulis turbūt greitai pats bus pasiruošęs kalbėti viešai ir be tarpininkų, turbūt nebūsiu aš tas žmogus, kuris turėtų tą vaidmenį atlikti.“

G. Steponavičius, paklaustas, ar didžioji dalis pokalbio pas prokurorus buvo susiję su jo fondu, ar su E. Masiuliu, leido suprasti, kad pokalbis labiau sukosi aplink buvusį partijos pirmininką: „Didžioji dalis mūsų pokalbio buvo susiję su šios bylos esminiais epizodais. Aš išeinu tvirtas, žinodamas, kad tenka praeiti ir tokias procedūras, bet jas praeiname, kad padėtume nustatyti teisybę.“

Primename, kad birželį teisėsauga buvo atlikusi kratas G.Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose, čia įsikūrusi ir fondo būstinė. Pats V. Toleikis tada apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT).

G.Steponavičius tuomet sakė visiškai neabejojantis fondo veiklos skaidrumu, o teisėsaugos veiksmus vadino suprantamais, nes tarp fondo rėmėjų yra buvęs ir tyrime figūruojantis koncernas „MG Baltic“. Vis dėlto parlamentaras sako, kad per visą fondo gyvavimo istoriją šio koncerno parama neviršijo apie 10 proc. visos paramos ir sudarė 34 tūkst. eurų.

Teisėsauga šiuo metu vykdo ikiteisminį tyrimą, jame kyšininkavimu įtariami buvę Seimo nariai Eligijus Masiulis ir „darbietis“ Vytautas Gapšys. Jie įtariami paėmę kyšius iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, kad veiktų koncerno naudai.

Užtrenkė duris naujoms įplaukoms

DELFI primena, kad tuometinio Liberalų sąjūdžio vicepirmininko, Seimo nario Gintaro Steponavičiaus paramos fondas gegužės mėnesį, po kaltinimų partijos pirmininkui E. Masiuliui, nusprendė neprašyti ir nepriimti jokios paramos iš koncerno „MG Baltic“ ar su juo susijusių įmonių.

Taip pasielgta kilus korupcijos skandalui, kurio centre – didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio galimai priėmęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

G. Steponavičius yra savo vardo fondo dalininkas, tačiau, 2009 m. Registrų centro duomenimis, iš viso jų yra 32, tarp jų: Eugenijus Gentvilas, Giedrius Dusevičius, Arūnas Šikšta.

Koncerno parama atrodė įspūdingai

„MG Baltic“ teikiama parama G. Steponavičiaus paramos fondui kai kuriais metais sudarė nemažą dalį visų gaunamų lėšų, kitais metais koncernas nerėmė fondo arba rėmė negausiai.

Fondo pateikiamais duomenimis, 2016 m. „MG Baltic Media“ S. Steponavičiaus fondą parėmė 5000 eurų.

2015 m. parama iš koncerno neatskriejo, 2014 m. antrinė „MG Baltic“ įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 20 tūkst. litų.

2011 m. „MG Baltic Media“ G. Steponvičiaus vardo fondui pervedė irgi 20 tūkst. litų. Tais pačiais metais antrinė koncerno įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 40 tūkst. litų, bet parama buvo grąžinta.

2010 m. „Mitnija“ parėmė fondą 30 tūkst. litų, „MG Baltic Media“ - 20 tūkst. litų.
G. Steponavičius susiprato: „MG Baltic“ užtrenkė duris
2009 m. „Mitnija“ G. Steponavičiaus paramos fondui pervedė 10 tūkst. litų.

Iš viso fondo pateikiamais duomenimis, per visus egzistavimo metus iš „MG Baltic" įmonių, neskaitant grąžintos sumos „Mitnijai", G. Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 117 tūkst. litų.

Dalį grąžino ir daugiau nebepriims

Fondo valdybos pirmininkas S. Groblys gegužę DELFI teigė, kad valdyba paramos gavimą iš „MG Baltic“ sustabdė dėl ikiteisminio tyrimo, kuriame figūruoja „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis ir buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis.

„Tai buvo mano iniciatyva“, - teigia valdybos pirmininkas S. Groblys.

Pašnekovo teigimu, 2011 m. parama iš „MG Baltic“ įmonės „Mitnija“ buvo grąžinta dėl to, kad 2008-2012 m. G. Steponavičius ėjo švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Pasak S. Groblio, tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija skelbė mokyklų rekonstrukcijos konkursus ir dėl to galėjo kilti interesų konfliktų.