Situacija socialdemokratų frakcijoje Seime partijos lyderiui Gintautui Paluckui, inicijavusiam apklausą skyriuose ir manančiam, kad buvimas koalicijoje su „valstiečiais“ nebeturi prasmės ir ateities – nepalanki. LRT.lt žiniomis, tik keli partijos nariai palaiko jo poziciją.

„Svarbiausia šiuo metu – užkirsti kelią mėginimams priešpastatyti frakciją partijai. Tam mums labai reikalingas Jūsų palaikymas. Mes visi kartu daug padarėme, kad įveiktume dviejų kairiųjų partijų susijungimo sąlygotą atotrūkį, taigi lengva ranka nenaikinkime tos vienybės, kurią taip ilgai ir sunkiai kūrėme. Parodykime Lietuvos žmonėms, kad socialdemokratai sprendimus priima racionaliai, apgalvotai, nebėgdami nuo atsakomybės ir įvertindami visas pasekmes Valstybei ir partijai“, – savo pareiškime partijos bičiuliams pabrėžia A. Butkevičius, G. Kirkilas ir Č. Juršėnas.

– Kaip vertinate situaciją partijos frakcijoje Seime, kai vos tik keli jos nariai palaiko jūsų poziciją trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“? – LRT.lt klausė G. Palucko.

– Iš tikrųjų frakcijoje yra įvairių nuomonių. Vyksta diskusija. Kol kas atlikinėti kažkokius paskaičiavimus nėra prasmės. Galutinį sprendimą priims partijos taryba, visi 250 narių, tarp kurių yra ir Seimo frakcijos nariai.

– Kodėl yra taip, kad jūs ir partijos vadovybė vis dėlto nesusikalbate su frakcija?

– Tas nesusikalbėjimas yra per daug eksponuojamas ir dėl to keliamas ažiotažas. O iš tikrųjų mes kalbamės ir tariamės įvairiausiais klausimais. Dėl vienų sutariame, dėl kitų – ne visai. Bet tai nereiškia, kad frakcija veikia atskirai nuo partijos, arba partija – atskirai nuo frakcijos. Tai – esminis dalykas.

Be to, partija turi savo statutą. Po visų diskusijų – mažesnių, didesnių ar net labai aštrių priimtų sprendimų, privalu laikytis visiems.

– Kaip vertinate kai kurių politologų pastebėjimus, esą socialdemokratai žlunga?

– Su šypsena. Politinė partija yra tiek stipri, kiek joje – gyva diskusija. Visos stipriausios partijos ginčijasi, diskutuoja ir tai daro aštriai. Ir atvirkščiai – kuo partijose mažiau diskusijų, tuo jos – arčiau savo veiklos pabaigos.

O socialdemokratai tikrai nežlunga, bet reikia pripažinti, kad vyksta kartų kaita. Tai – akivaizdu. Aš siekiu partiją nukreipti labiau į kairę, klasikinės socialdemokratijos link. Tačiau yra manančių, kad partijos siekiamybė – centristinė, neoliberali politika.

Aš pats jaučiuosi tvirtai, nes turiu gerą komandą. Partijos valdyba posėdžiauja nuolatos. Su savo pavaduotojais aptariame visu svarbiausius klausimus, prezidiumas renkasi ir priima sprendimus. Dėl to, kad tarp mūsų yra įvairių nuomonių, tik džiaugiuosi. Tai leidžia Lietuvos socialdemokratijai judėti į priekį. Pritarėjų komandos nei man, nei partijai nereikia. Taip būdavo anais laikais.

– Vyriausybė skelbiasi pradėjusi mokesčių reformą. Su tuo susijusi ir vadinamųjų vaikų pinigų pertvarka. Seimo kuluaruose kalbama, esą „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis gali pareikalauti, kad tie pinigai būtų padidinti kone dvigubai. Kieno poziciją jo ar premjero Sauliaus Skvernelio palaikys socialdemokratai?

– Mes laikysimės savo pozicijos ir nepritarsime tam, kad „valstiečiai“ ir vyriausybė priešintų socialines visuomenės grupes, vidutines pajamas turinčių žmonių pinigus, išdalijant nepasiturintiems. Mes sieksime solidarumo – kad vaikams skiriami pinigai būtų mokami visiems po lygiai, nepriklausomai nuo tėvų pajamų.

Šiuo klausimu mūsų pasaulėžiūra su „valstiečiais“ ir vyriausybe išsiskiria iš esmės.

– Vis dėlto – kaip galima būtų nubrėžti socialdemokratų ir „valstiečių“ koalicijos perspektyvas, kai jie, neradę sutarimo su jumis, tuoj pat randa palaikymą tarp opozicijos narių.

– Ne kartą esu sakęs, kad viena didžiausių koalicijos problemų, kad mūsų partneriai vengia diskutuoti, ieškant bendrų sutarimų. Tokia situacija – ir šiuo metu. Todėl aš ir skeptiškai vertinu mūsų koalicijos ateitį.

Bet mūsų rankos laisvos – turime savo programą ir esame pasiryžę dėl jos pakovoti.

– Kaip vertinate penktadienį išplatintą A. Butkevičiaus, G. Kirkilo ir Č. Juršėno pareiškimą partijos bičiuliams?

– Kartų kaita kartais būna labai emocionali ar net dramatiška. Gerbiu buvusių partijos pirmininkų nuomonę ir suprantu jų nerimą dėl ateities.

Tačiau partijai vadovauja jau kitas pirmininkas. Jis tariasi su skyriais ir bando formuoti naują partijos strategijos viziją. Su tuo reikėtų susitaikyti. Taip pat – ir buvusiems pirmininkams. Juolab, kad vienas iš buvusių partijos vadovų, G. Kirkilas – vienas iš mano pavaduotojų.

Neturiu tikslo užčiaupti partijos bičiulius, bet taip, kaip buvo anksčiau, nebebus. Vertinu mūsų praeities patirtį, o ateitį žvelgiu, vadovaudamasis šių dienų gyvenimo ir politinių aktualijų argumentais.

– Kokia šiuo metu jūsų su „valstiečiais“ koalicijos darbotvarkė? Gal vyko kokie nors pasitarimai, apie kuriuos nebuvo skelbta? Gal su kuo nors kalbėjotės akis į akį?

– Šiuo metu atostogauju, bet prieš atostogas kalbėjomės ir apie Seimo rudens sesiją, ir apie jos darbotvarkę. Jokiuose neskelbtuose susitikimuose nedalyvavau. Bet anksčiau R. Karbauskis ne kartą buvo pareiškęs, esą jokių derybų su mumis nebus. Todėl mes ir pradėjome diskusijas dėl koalicijos ateities. Mums, kaip ir kitoms partijoms, taip pat rūpi mūsų programos įgyvendinimas ir jos prioritetai. Viskas – normalu.

Galiu patikinti, kad tiek partijos skyriuose, tiek vadovybėje nėra jokio susierzinimo ar emocijų antplūdžio, situacija su koalicijos partneriais vertinama adekvačiai. Jokių emocijų šiuo požiūriu ir negalėtų būti. Viską reikia vertinti racionaliai ir ramiai. Iki rugsėjo 20 d. tikrai sulauksime visų skyrių sprendimų dėl koalicijos ateities.

– Tačiau premjeras S. Skvernelis ir „valstiečiai“ ne kartą tvirtino, kad jie nelauks jūsų sprendimo iki rugsėjo 20 d., kad jiems jo reikia iki rugsėjo 10 d., kai prasidės Seimo rudens sesija.

– Lauks!