Pasak G. Palucko, socialdemokratai laikėsi ir tebesilaiko dviejų nuostatų: pirma, jie nepritaria amžiaus didinimui nuo 18 iki 20 metų, antra, nenori įteisinti vadinamųjų „gardelių" nemokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse.

G. Palucko aiškinimu, socialdemokratai balsavo už pataisą, kad prekyba alkoholiu būtų galima 18 metų sulaukusiems asmenims, tačiau tam tiesiog pritrūko balsų.

„Pritrūko balsų? Deja, pritrūko. Du gydytojai (pagal profesiją) nebalsavo, bet tokie jų įsitikinimai", - socialiniame tinkle aiškino socdemų lyderis.

Politikas taip pat sako, kad socialdemokratai nepritaria specialių zonų, kuriose prekiaujama silpnu alkoholiu, nustatymui nemokamuose masiniuose renginiuose. Tačiau esą balsuojant Seime buvo galima balsuoti arba už Ramūno Karbauskio pataisą su „gardeliais", arba už alkoholio prekybos draudimą nemokamuose renginiuose apskritai.

Pasak G. Palucko, socdemams neliko nieko kita kaip pasirinkti mažesnę blogybę.

„Jei R. Karbauskio kompromisinė pataisa būtų nepraėjusi, būtų likęs visiško draudimo variantas",- aiškina G. Paluckas.

Tačiau socialdemokratų lyderis aiškina, kad jo partijos kolegos užregistravo dvi pataisas priėmimui: dėl amžiaus, nuo kurio galima vartoti alkoholį, ir dėl nemokamų masinių renginių.

Seimas ketvirtadienį svarstė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, tačiau jų priėmimui Seime reikia dar vieno balsavimo.

Seimo nariai ketvirtadienį pritarė:

- Alkoholinius gėrimus bus draudžiama parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

- Masiniai renginiai ir mugės bus skiriami į mokamus ir nemokamus. Nemokamuose turėtų būti įrengiamos specialios zonos, kuriose būtų prekiaujama silpnu, iki 7,5 proc. stiprumo, alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunesni nei 20 metų asmenys. Mokamuose renginiuose alkoholio prekyba neribojama zonomis.

- Gyventojams bus draudžiama gabenti ir laikyti alkoholinius gėrimus viešai matomoje pakuotėje, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Bus ribojamas ir alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 10-20 val., o sekmadieniais 10–15 val.

- Seimas nusprendė uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

- Po balsavimo Seime liko nuostata, kad prekyba alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse, kurioms kurortinio sezono metu būtina gauti licenciją prekiauti alkoholiu, būtų negalima.

Tačiau Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad valstiečiai tikslins nuostatą iki įstatymo priėmimo, kad prekyba alkoholiu būtų draudžiama tik toms kavinėms, kurios išdygsta vasaromis prie paplūdimių ir panašiai. Pasak R. Karbauskio, jei kavinė turi licenciją prekiauti alkoholiu, tačiau vasaros metu prašo papildomos licencijos dėl prekybos patogumo, jai apribojimai neturėtų būti taikomi.