„Ieškom geriausio varianto“, – BNS trečiadienį sakė G.Landsbergis. Perklaustas, koks variantas, jo akimis, būtų geriausias, G.Landsbergis atsakė: „Geriausias variantas būtų, kad (frakcijos vadovas taptų) automatiškai“.

Konservatoriams trūksta vieno balso, kad jų frakcijos vadovas automatiškai taptų opozicijos lyderiu. Opozicinė konservatorių frakcija turi 31 atstovą, tuo tarpu iš viso Seimo mažumoje – 63 Seimo nariai. Opozicijos lyderis naudojasi papildomomis opozicijos lyderio teisėmis, praktiškai jo statusas prilygsta Seimo vicepirmininkui.

„Maža, kas gali atsitikti“, – apie tokį jėgų balansą sakė G.Landsbergis bei teoriškai svarstė, kad norint vieniems deleguoti opozicijos lyderį reikėtų arba papildomo frakcijos nario, arba iš mažumos į daugumą perėjusio parlamentaro, kad pasikeistų daugumos ir mažumos pusiausvyra.

Seimo statutas numato, kad jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu.

„Yra keli būdai, teoriniai būdai: kad prie mūsų frakcijos kažkas prisijungų, o kitas – kad prie valdančiosos daugumos kažkas ne iš mūsų frakcijos prisijungtų“, – sakė G.Landsbergis.

Oficialiai dėl galimybės deleguoti opozicijos lyderį konservatoriai tarėsi su 14 atstovų Seime turinčiais liberalais. Šie siūlo postą dalintis rotacijos tvarka, proporcingai pagal turimų atstovų skaičių.

„Tam tikrą intenciją konservatoriai dėl bendradarbiavimo buvo išreiškę, mes frakcijoje pasitarę nusprendėme, kad būtų gražu, ypač, kai su konservatoriais turime bendro darbo patirtį, dalintis atsakomybę dėl opozicijos lyderio, proporcingai frakcijų dydžiui turėti opozicijos lyderį tiek liberalams, tiek konservatoriams, dalinant ketverių metų kadencijos laikotarpį. Tai būtų gražus bendradarbiavimo pavyzdys aukštesnės politinės kultūros ir mes laukiame konservatorių atsakymo“, – BNS sakė Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius.

G.Landsbergis sako, kad dėl liberalų pasiūlymo konservatoriai atsakys artimiausiu metu. Jis taip pat tvirtino, kad oficialiai kitoms frakcijoms ar parlamentarams konservatoriai siūlymų nėra pateikę.

Seimo narių Mišrios grupės atstovas Linas Balsys BNS sakė iš konservatorių sulaukęs siūlymo dėl bendradarbiavimo opozicijos lyderio klausimu, tačiau pažymi, kad Mišri grupė – ne opozicinė, todėl jungtis į koalicijas dėl opozicijos lyderio negali.

„Jie nieko man negali siūlyti, mes Mišri grupė negali jungtis į jokius blokus, Mišri grupė yra Seimo mažuma, ji nepriklausomų parlamentarų grupė, ne politine valia atsiradusi, ir mes neturime galimybės jungtis į kažkokias koalicijas nei pasiskelbti opozicine. O konservatoriai, liberalai ir „tvarkiečiai“ pasiskelbė opozicinėmis, tik jų problema, kad jie dabar nesugeba susitarti ir išsirinkti vieną opozicijos lyderį“, – sakė L.Balsys.

„Ir aš nelabai suprantu, čia kai kurie kolegos kvietė mane į kažkokias koalicijas, bet jie turbūt Statuto neskaitę“, – sakė parlamentaras. Į klausimą, ar sulaukė konservatorių kvietimo kartu teikti opozicijos lyderį, L.Balsys atsakė: „Taip, bet aš jiems sakiau, kad negaliu to padaryti, nėra galimybės, aš priklausau Mišriai grupei“.

Opozicine frakcija irgi pasiskelbusių „tvarkiečių“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis BNS sakė jokių kvietimų tartis dėl opozicijos lyderio nesulaukęs.