TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, jog konservatoriai iš esmės sutinka su liberalų išsakytais pasiūlymais dėl bendradarbiavimo, tuo tarpu liberalai dar patys nenusprendę dėl galutinio sutarties teksto, teigia jų seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Kol kas (derybos) nepajudėjo, iš mūsų pusės tikrai nėra jokių terminų, kai bus baigta, bus baigta, visiškai to nesureikšminu, asmeniškai kiek reikia, aš atstovausiu opozicijai, kaip ji turi būti atstovaujama“, – antradienį žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Klausiamas, kodėl derybos užtruko, konservatorių vadovas sakė, kad tikriausiai išsiskyrė požiūriai į opozicijos atstovavimą. „Gal skirtingai žiūrime į opozicijos atstovavimą. Iš mūsų pusės išvis nėra jokių nesutarimų, kiek mes esame girdėję iš liberalų, tos nuostatos, frakcijoje mes turėjome pritarimą“, – tvirtino G.Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio seniūnas E.Gentvilas sako, jog jų frakcijoje nuomonės dėl sutarties opozicijos lyderio klausimu išsiskyrė. „Konservatoriams pateiksime savo susitarimo variantą, kurį gludiname. Mūsų frakcijoj daug visokiausių minčių, susitarimo tekstai egzistuoja keli ir juos pagludinę turime pateikti“, – žurnalistams sakė E.Gentvilas.

Susirinkus naujajam Seimui konservatoriai ir liberalai pradėjo tartis dėl opozicijos lyderio delegavimo, tačiau derybos buvo nutrūkę, kai E.Gentvilas žurnalistams kategoriškai patvirtino, kad liberalai su konservatoriais nepasirašys susitarimo dėl opozicijos lyderio, bet po to liberalai nuomonę pakeitė. Vienas liberalų siūlymų yra ketverių metų kadenciją proporcingai padalinti, kad abi frakcijos tam tikram laikui galėtų deleguoti savo atstovą į opozicijos lyderio poziciją.

Seimo statutas numato, kad jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu.

Konservatoriams trūksta vieno balso, kad jų frakcijos vadovas automatiškai taptų opozicijos lyderiu. Opozicinė konservatorių frakcija turi 31 atstovą, iš viso Seimo mažumoje – 63 Seimo nariai. Opozicijos lyderis naudojasi papildomomis opozicijos lyderio teisėmis, praktiškai jo statusas prilygsta Seimo vicepirmininkui.