Savo ruožtu pats G. Landsbergis DELFI sakė, kad jam Bažnyčia – kur kas daugiau nei vienas ar du klausimai. Be to, jis neigia kaltinimus dviveidiškumu, priešingai, tikina, kad nesąžiningas būtų buvęs, jei būtų melavęs sau.

Sukritikavo konservatorių lyderį

„Ne tas yra didžiausias kokios nors tiesos priešas, kuris prieš tą tiesą kovoja, bet tas, kuris tą tiesą skelbia, bet pagal ją negyvena“, – Julius Rupp, įrašas ant jo paminklo prie Karaliaučiaus katedros. Tai kaip galvoti apie tuos, kurie skelbiasi Bažnyčios draugais, o linkę pripažinti nemoralias partnerystes?“, – savo feisbuke rašė vyskupas.

DELFI paprašytas patikslinti, ar ši kritika skirta konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui, J. Kauneckas tai patvirtino.

Pasisakė už partnerystę

Rugsėjo pradžioje jaunimo organizacijų iniciatyvos „Žinau, ką renku“ diskusijoje „Lofte“ kandidatams buvo užduotas klausimas, ar reikia įteisinti vienalytes santuokas ir leisti įsivaikinti.

Klausantis kandidatų atsakymų, daugelį labai nustebino TS-LDK partijos pirmininkas G. Landsbergis. Iki šiol TS-LKD piestu stojo prieš tokias iniciatyvas ir inicijavo bei rėmė homofobiškais laikomus įstatymus, o štai naujasis partijos lyderis sakė palaikantis homoseksualų partnerystę ir tikisi, kad Seimas šį klausimą išspręs.

„Kaip tikras konservatorius, gavęs tokį klausimą, matyt, turėčiau išeiti, turėtų būti labai baisu. Ne, aš pasisakau už partnerystę, aš manau, kad laikas tam atėjo, aš tikiuosi, naujas Seimas ar mūsų koalicija galų gale šį klausimą į Seimą atneš ir mes jį priimsime“, – homoseksualų partnerystėms pritaria G. Landsbergis.

Tiesa, tuoj po to, konservatorių tarybos posėdyje, G. Landsbergio pavaduotoja Irena Degutienė patikino, kad parama vienos lyties asmenų partnerystei yra tik jo paties, o ne partijos nuomonė.

Ne tik pats nuostatų nesilaiko, bet ir kitus iš kelio veda

„Juk jeigu skelbiasi esą konservatoriai, tai jau baisu, kad krypsta į liberalizmą. Juk ne liberalai. Nenustebčiau, jei taip sakytų liberalai, bet, deja, G. Landsbergis skelbiasi esąs konservatorius. Tuo labiau, kad turi prisijungęs ir krikščionis demokratus – jie visada prieštaraus bet kokiam gyvenimui ne santuokoje. O tai oficialiai pripažinti tiesiog galbūt nesusipratimas“, – pasipiktinimo situacija neslėpė J. Kauneckas.

Jis buvo atviras – G. Landsbergis dėl savo pareiškimų ir palaikomų iniciatyvų jį nuvylė. Maža to, iš doros kelio esą jis veda ir kitus konservatorius.

„Dalis vadinamųjų konservatorių nebalsavo ir už šeimos sąvokos apibrėžimą, kad tai vyro ir moters sąjunga, žinoma, gali būti ir su vaikais. Kita, buvo svarstoma dėl pagalbinio apvaisinimo. Aš juk esu vyskupas, mes galime balsuoti už tuos, kurie vadovaujasi nuostatomis, neprieštaraujančiomis moralei“, – dėstė jis.

Jonas Kauneckas

Siūlo apsvarstyti krikdemų atsiskyrimą

Anot J. Kaunecko, jei jau prisistatai ir krikščionių demokratų lyderiu, turi atsižvelgti ir į jų poziciją. Jei yra priešingai, svarsto jis, gal reikėtų pagalvoti apie šios partijos dalies atskyrimą.

Kita vertus, pastebėjo jis, nemaža dalis konservatorių balsavo ir už šeimą kaip vyro ir moters sąjungą, prieš prezidentės veto dėl pagalbinio apvaisinimo.

„Didelė dalis konservatorių tikrai laikosi krikščioniškų tradicijų ir paprasčiausios moralės principų. Nežinau, kodėl G. Landsbergis elgiasi priešingai, reikia jo klausti. Aš esu nuoseklus – ir ant Kryžių kalno pamoksle žmonėms šaukiau, ir kitose vietose, mažiausiai 10-yje, dar vasarą, prieš rinkimus, kad balsuodami būtinai pasitikrinkite, kaip kandidatas laikosi krikščioniškos moralės“, – sakė jis.

Mano, kad tylėti nebegalima

Asmeniškai su G. Landsbergiu J. Kauneckas aiškino niekuomet nebendravęs, tačiau sekantis jo viešus pareiškimus.

„Jau negalima tylėti. Manau, kad vyskupui, tikinčiam, negalima tylėti tai matant“, – įsitikinęs pašnekovas.

Palaikantis ryšius jis sakė su kitais ryškesniais konservatorių partijų nariais. Pavyzdžiui, Rasa Juknevičiene, Arvydu Anušausku, jie esą nuosekliai laikosi turimos nuomonės.

„Gal vaikėsi populiarumo G. Landsbergis, nežinau jo tikrųjų įsitikinimų, nes su juo tiesiogiai nesu bendravęs“, – kartojo jis.

Tikina norintis būti sąžiningas sau

„Kiek man teka bendrauti (ir artimoje aplinkoje) su žmonėmis, kurie laiko save giliai tikinčiais, kartais noriu pasitikrinti, tai tikėjimas yra kur kas daugiau nei vienas klausimas. Turbūt būtų liūdna, jei Bažnyčia kalbėtų apie vieną dalyką, žmogus turi teisę sudaryti sutartį su kuo nori. Mes galime ginti šeimą turbūt tūkstančiais skirtingų būdų. Tarkime, padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstą, kad jie jaustųsi laimingesni, sulauktų pagalbos ir jie ir jų vaikai. Bet jei Lietuvoje gyvenantys žmonės galės sudaryti sutartį ir įtvirtinti ir taip egzistuojantį gyvenimą kartu, nemanau, kad tai kokiu būdu pažeis Bažnyčios šventumą ir ginamas vertybes“, – DELFI sakė pats G. Landsbergis.

Konservatorių partijos lyderis neigė ir įtarimus dviveidiškumu, kartojo, kad tai yra jo pozicija.

„Aš kaip tik buvau sąžiningas prieš save ir prieš savo sąžinę, išsakydamas savo nuomonę tokią, kokia ji yra. Ir neatsitraukdamas nuo jos, kas mūsų politikoje dažnai pasitaiko – kai politikai pasako, pamato reakciją, neigia. Ne, aš taip manau“, – tikino G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Kalbas apie galimą atsiskyrimą neigia

Paklaustas, ar nebijo, kad vyskupo raginimas krikdemams pagalvoti apie atsiskyrimą, gali paraginti tokią iniciatyvą, G. Landsbergis patikino, kad kol kas net minčių tokių partijoje nėra.

„Tikiuosi, kad žmonės yra išmintingi. Ir mano kvietimas partijos nariams yra būtent išlikti demokratiškais. Konservatizmas ir krikščioniškoji demokratija nėra vieno klausimo dalykai. Save laikau daugiau pirmojo flango atstovu, prijungdami krikščionis demokratus mes atradome daug naujų spalvų. Tarkime, socialinį jautrumą, regioninės politikos aspektus, kovą su skurdu ir panašiai. Suvesti visą tą platų spektrą į vieną klausimą, atleiskite, gal šiek tiek juokinga“, – tikino pašnekovas.

Jis aiškino pirmą kartą sulaukiantis kritikos dėl savo pasisakymų ar veiksmų iš ryškių krikščionių atstovų.

„Labai tikiuosi, kad vyskupas atras laiko padiskutuoti ir leis man jam išdėstyti savo poziciją, kiek plačiau atskleisti savo nuomonę, nes su ja nesijaučiu vienišas. Vienas mano giminaitis, pasirodo, irgi ta pačia kryptimi mąsto, kas man buvo netikėta“, – galvoti plačiai ragino G. Landsbergis