Z. Vaigauskas BNS antradienį patvirtino iki šiol negavęs G. Landsbergio pareiškimo, kad atsisako mandato, tuo tarpu politikas sako pareiškimą įteikęs Europos Parlamente, ir to užtenka jo įgaliojimams nutraukti.

„Viskas įvyko dar greičiau, negu maniau. Aš kreipiausi į generalinį sekretorių informuodamas, kad noriu kuo skubiau pradėti nutraukimo procedūrą, per keletą valandų buvau paklaustas, ar patvirtinu norą atsisakyti, patvirtinau, ir pasakė, kad mano mandatas nutrauktas. Man pasakė, kad mano ir atlyginimas nutrauktas, ir biuro darbuotojai yra atleisti, biuras nebenuomojamas, EP požiūriu aš nebesu EP narys. Gali būti, kad turi tiesiog dokumentai suvaikščioti“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Pasak G. Landsbergio, jo paskutinė darbo diena Europos Parlamente yra gegužės 12-oji, įgaliojimai nutrūko nuo 13-osios, praėjusio penktadienio. G. Landsbergis paskelbė atsistatydinantis po to, kai praėjusią savaitę paskelbta apie įtarimus ėmus kyšį Liberalų sąjūdžio ligtoliniam vadovui Eligijui Masiuliui. G.Landsbergis sakė, jog tokį sprendimą paskatino nusivylimo nuotaikos ir jis skubiai grįžta siekdamas sugrąžinti pasitikėjimą politika.

Konservatorių vadovas anksčiau žadėjo atsistatydinti ne vėliau kaip liepą, kad vestų partiją Seimo rinkimuose.

Z. Vaigauskas tvirtina, kad kad Lietuvos įstatymai numato kitokią tvarką. „Jis pats turėtų mums tą prašymą parašyti, labai gerai, kad jis EP pirmininką informavo, kad ten nebūtų kokių minčių. Pagal įstatymą, jam reikia rašyti pareiškimą, atvykti į posėdį, mes tada pripažinsime kad jo įgaliojimai nutrūko. EP pirmininkas, jei ir atsiųs dokumentą, kad nutraukti (įgaliojimai), mums reikia G.Landsbergį matyti savo posėdyje, kad jis savo pareiškimą pakartotų. Tada mes priimsime sprendimą, pranešime į EP, kadangi esame įgaliota institucija. Tada pripažinsime, kad yra vakansija, ir kitam nariui pripažinsime įgaliojimus ir siųsime į Briuselį“, – tvirtino VRK vadovas.

Europos Parlamento darbo tvarkos taisyklės bei Lietuvos teisė numato skirtingas procedūras dėl EP mandato atsisakymo.

EP taisyklėse nurodyta, kad mandato atsisakantis narys raštu praneša Parlamento pirmininkui apie tokį atsisakymą ir jo įsigaliojimo datą. Šis pranešimas yra oficialiai surašomas dalyvaujant generaliniam sekretoriui ar jo atstovui, jo ir atitinkamo parlamento nario pasirašomas ir perduodamas nagrinėti atsakingam komitetui. Jei komitetas nemato kliūčių atsistatydinimui, konstatuojama, jog atsiranda laisva vieta nuo datos, nurodytos parlamento nario pranešime apie mandato atsisakymą.

Tuo tarpu Europos Parlamento rinkimų įstatymas numato, kad Europos Parlamento nario įgaliojimus nutrūkusiais pripažįsta Vyriausioji rinkimų komisija ne vėliau kaip per 15 dienų po to, kai tam atsiranda vada: Europos Parlamento nariui atsistatydinus – pagal paties Europos Parlamento nario parašytą pareiškimą atsistatydinti. Šį pareiškimą Europos Parlamento narys pats turi pakartoti Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje.