Pranešime išdėstytos TS-LKD derybinės nuostatos yra šios:

1. Dar prieš rinkimus skelbėme, kad matome galimybę sudaryti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Tai ne vieną kartą konfidencialiai aptarėme su valstiečių lyderiais, apie tai buvo informuotas ir partijos Prezidiumas. Mes nekeičiame savo nuostatų, nors ir matome pasikeitusią valstiečių laikyseną bei retoriką – esame pasirengę toliau konsultuotis, jeigu dėl to apsispręs LVŽS.

2. Prieš rinkimus tarp trijų partijų vadovų konfidencialiai buvo derinama galimybė sudaryti trijų partijų: LVŽS, TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio koaliciją. Visų trijų partijų vadovai iki pirmojo rinkimų turo dalyvavo tokiuose tarpusavio pokalbiuose – trijų partijų lyderių bendrame formate. Mes nežinome, kas pasikeitė tarp pirmojo bei antrojo rinkimų turo, kad tiek valstiečiai, tiek ir liberalai kategoriškai atsisako toliau diskutuoti dėl galimybės dirbti kartu. Mes dėl to apgailestaujame ir, Liberalų sąjūdžio vadovybei išreiškus aiškią poziciją dėl nedalyvavimo koalicinėse derybose, nuostatos dėl šios politinės jėgos dalyvavimo būsimoje koalicijoje atsisakome.

3. Esame ir toliau įsitikinę, kad valdančiosios koalicijos lyderiai, kaip ir kiti aukšti valstybės pareigūnai, turi būti kruopščiai patikrinti Valstybės saugumą užtikrinančių tarnybų. To reikia tam, kad ateityje koalicijos darbo nepersekiotų kokie nors įtarimai ar nepasitikėjimai.

4. Į derybas žiūrime labai rimtai – pirmiausia turėsime susitarti dėl bendro koalicijos darbo turinio, o kai kurios LVŽS skelbiamos pagrindinėmis idėjos ar iniciatyvos mums atrodo nesuprantamos, neracionalios ir galimai netgi žalingos šalies ekonomikai bei švietimo sistemai.

5. Nematome galimybių dalyvauti kokiose nors konsultacijose ar derybose, jeigu LVŽS tuo pat metu derasi su socialdemokratais. Jeigu valstiečiai nutars pradėti derybas su socialdemokratais, mes kantriai lauksime, kuo derybos pasibaigs, ir atnaujinsime konsultacijas su valstiečiais tik po to, jei tokios derybos pasibaigs nesėkmingai. Mes nesame ir nebūsime instrumentu, kuriuo valstiečiai norėtų ir galėtų pasinaudoti tam, kad vykdydami paralelines derybas galėtų pasiekti nuolaidų iš socialdemokratų.

6. Jeigu valstiečiai nutars tęsti konsultacijas ir galimas derybas pirmiausia su mumis, siūlysime, kad derybos vyktų prie derybų stalo, o ne per žiniasklaidą. Siūlysime, kad konsultacijose ar derybose dalyvautų partijų vadovai ir kad derybų metu būtų susilaikoma nuo viešų pareiškimų ar kritikos dėl derybinių pozicijų. Ir svarbiausia nuostata – derybos turi vykti dėl būsimos Vyriausybės programos, t.y. Lietuvai reikalingų pertvarkų, turinio.

7. Teisė, iniciatyva ir atsakomybė suformuoti valdančiąją koaliciją po rinkimų priklauso būtent LVŽS. Laukiame jų aiškių apsisprendimų su kuo, kokią ir vardan ko koaliciją jie planuoja sudaryti. Esame pasirengę konstruktyviai ir atsakingai reaguoti į valstiečių apsisprendimą.