„Jeigu partija patikės man vesti sąrašą, tai tada aš grįžtu iš Europos Parlamento tą sąrašą vesti. Tai daugiau teorinis klausimas šiuo metu, bet aš tokią formuluotę palieku“, – žurnalistams penktadienį sakė opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas, BNS paklaustas, ar dalyvaus rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Tačiau jis neatsakė į klausimą, ar dalyvaus rinkimuose, jeigu partijos sąraše nebus pirmoje vietoje.

„Kol kas dar yra per anksti kalbėti“, – teigė G. Landsbergis.

Iki šiol šios partijos pirmininkai, sudarant kandidatų sąrašą į Seimą, nebūdavo reitinguojami. Pavyzdžiui, 2012 metais pirma ir antra vietos sąraše tuometiniam lyderiui Andriui Kubiliui bei jo pavaduotojai Irenai Degutienei teko be konkurencijos. Ta pati tvarka buvo ir prieš 2008 metų rinkimus. Tuomet nereitinguoti buvo A. Kubilius ir Valentinas Stundys.

Dabartinis konservatorių lyderis sako, kad, stiprinant demokratinius procesus partijoje, šiemet Seimo rinkimų sąraše bus reitinguojamos visos vietos.

„Tai yra tam tikras pasitikrinimas, ar yra palaikymas idėjoms, ar yra pritarimas pasirinktai atsinaujinimo krypčiai, – sakė jis. – Aš noriu tokio pasitikrinimo ir manau, kad jis bus naudingas mūsų politinei bendruomenei, tada bus galima kalbėti apie tikros politinės lyderystės prisiėmimą.“

Konservatorių partija jau yra iškėlusi ir taryboje patvirtinusi G. Landsbergio kandidatūrą vienmandatėje Centro-Žaliakalnio apygardoje Kaune.

Paklaustas, kaip keliama sąlyga dėl dalyvavimo rinkimuose dera su jau priimtais sprendimais partijoje dėl kandidatūros vienmandatėje apygardoje, G. Landsbergis atsakė: „Tam tikras pasitikrinimas vis tiek bus. Nors ir stipriai teorinis tikriausiai, jis tiesiog gali atnešti kokių nors netikėtumų“.

Seimas lapkričio viduryje priėmė pataisas, kuriose numatyta, kad Europos Parlamento ir savivaldybės tarybų narių įgaliojimai būtų automatiškai naikinami, jei jie būtų išrenkami Seimo nariais. Iki šiol išrinkti politikai galėjo pasirinkti, ar pasilikti tarybos ar europarlamentaro mandatą, ar eiti į Seimą.

G. Landsbergis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku išrinktas pernai balandį. Jis sakė, kad vieną esminių savo tikslų – partijos atsinaujinimą – įgyvendino. Tai, pasak G. Landsbergio, įrodo ir platesnis partijos nagrinėjamų temų spektras, ir prie partijos prisidėję nauji nariai.

„Tai yra Ingrida Šimonytė, kuri sutiko kandidatuoti Antakalnio vienmandatėje apygardoje, ir Žygimantas Pavilionis, ir Andrius Navickas, ir Vytautas Kernagis, ir dar būrys kitų, kurie galbūt nėra taip plačiai afišuojami žmonės, bet bet kuriuo atveju džiugina, kad ateina metas jaunų profesionalų, laikiusių save dešiniaisiais, o dabar norinčių prisiimti atsakomybę“, – sakė G. Landsbergis.

Penktadienį Žinių radijuje jis dabartinę valdančiąją koaliciją, susidedančią iš socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“, kaip pats sakė, „pusiau juokais“, pavadino kriminaline. Konservatorius taip pat teigė, kad socialdemokratai turėtų atsiriboti nuo valdančiosios koalicijos partnerių, kurie turi problemų su teisėsauga. Darbo partijos kaip juridinio asmens bylą dėl neskaidrios buhalterijos pirmos instancijos teismas yra nutraukęs – nuteisęs tik fizinius asmenis, nors prokuroras antros instancijos teisme siekia grąžinti partiją į teisiamųjų suolą. Tuo metu partijai „Tvarka ir teisingumas“ gruodį pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo.

Penktadienį spaudos konferencijoje paklaustas, ar po Seimo rinkimų derėtųsi dėl valdančiosios daugumos formavimo su „tvarkiečiais“ ir „darbiečiais“, G. Landsbergis tvirtino, kad su Darbo partija „tam tikri kontaktai yra galimi“, partijos pirmininku tapus Valentinui Mazuroniui.

„Bet yra viena labai svarbi sąlyga, tai yra teismo proceso baigtis ir įsigaliojimas“, – teigė konservatorių lyderis.

„Jeigu mes matysime apsivalymą nuoširdų, o ne deklaruojamą, aš manau, kad galėsime bendrauti. Su gerbiamu V. Mazuroniu, džiaugiuosi, kad Europos Parlamente tenka nemažai laiko praleisti drauge ir to nuoširdaus ir konstruktyvaus bendravimo išties yra“, – kalbėjo konservatorius.

Tuo metu klausiamas, ar konservatoriai galėtų bendradarbiauti su „tvarkiečiais“, G. Landsbergis sakė: „Aš manau, kad klausimai yra kur kas sudėtingesni, kalbant apie „Tvarką ir teisingumą“.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.