G. Landsbergis taip pat sako matantis koaliciją su Liberalų sąjūdžiu bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau neatmeta galimybės dirbti opozicijoje.

„Prieš pusę metų ar netgi seniau esu pirmą kartą pasakęs – permainų koalicija, mano akimis, yra trys partijos: TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir LVŽS. Tiesą sakant, jaučiuosi ramus neatsitraukdamas nuo savo pirminės pozicijos nepriklausomai nuo to, kaip susiklostė pirmasis rinkimų turas. Mano akimis žiūrint, tai trys partijos, kurias vienija tikrai nemažai dalykų“, – apie galimą koaliciją kalbėjo G. Landsbergis.

Tuo metu socialdemokratai, G. Landsbergio nuomone, iš nomenklatūrinės partijos turi tapti vakarietiška kairiąja partija, kurios Lietuvai reikia. Jis pakartojo su dabartine socialdemokratų partija negalintis eiti į koaliciją.

Ar TS-LKD gali tekti eiti į opoziciją? Jei kolegų reikalavimai išeitų už sveiko proto ribų ir susitarti nepavyktų, G. Landsbergis neatmeta galimybės dirbti opozicijoje.

Alkoholio pardavimą ribotų

Antradienį viešėdamas DELFI konferencijoje, LVŽS pirmininkas R. Karbauskis pristatė idėją steigti valstybines vaistines poliklinikose ir ligoninėse. Jis taip pat papasakojo ir apie valstybines alkoholio parduotuves, kurios dirbtų darbo dienomis, darbo metu ir priimtų visų alkoholio gamintojų prekes.

Ar tam pritaria G. Landsbergis?

TS-LKD pirmininko teigimu, reikia imtis priemonių alkoholio problemai spręsti, o alkoholizmą problema pripažįsta ir Liberalų sąjūdis. G. Landsbergis citavo Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, pagal kurias alkoholio prieinamumo ribojimas yra esminė problemą sprendžianti priemonė.

Tačiau konservatorių lyderis pasisako ne už valstybines, o už specializuotas alkoholio parduotuves.

„Manau, kad valstybinės alkoholio parduotuvės nėra būtinos Lietuvai, manau, specializuotos privačios parduotuvės yra būtent tas kompromisas. Apibrėžiant jas, nustatant jų tinklą, yra įvairūs būdai, kaip plačiai jos gali būti išsidėsčiusios, kokiam gyventojų skaičiui“, – kalbėjo politikas.

Būsimų specializuotų alkoholio parduotuvių darbo laiko G. Landsbergis neatskleidė, tačiau sakė, kad būtų einama į nuoseklų šių parduotuvių darbo trumpinimą.

G. Landsbergis kartojo, kad konservatoriai su valstiečiais žaliaisiais ir liberalais galėtų būti geriausias kompromisas Lietuvai.

Komentuodamas LVŽS pasiūlymą steigti valstybines vaistines ligoninėse ir poliklinikose, G. Landsbergis aiškino, kad vaistų kainos yra viena didžiausių šiandien sveikatos sektoriuje žmonių keliamų problemų. Jo teigimu, reikia plėsti kompensuojamų vaistų sąrašus, kad juose atsirastų daugiau generinių vaistų.

„Problema egzistuoja, o kaip ją spręsti – derybų objektas. (…) Mūsų kelias nėra valstybinės vaistinės“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Gina D. Kreivį – jis už klaidą sumokėjo

R. Karbauskis nuolat kalba apie profesionalų Vyriausybę ir sako, kad ministrais turi būti ne politikai, o savo srities praktikai. Pagal jo logiką, pavyzdžiui, Andrius Kubilius negalėtų būti finansų, o Ingrida Šimonytė – sveikatos apsaugos ministrė.

G. Landsbergis sako, kad pirmiausia derantis kalbėsis apie darbus, kuriuos ministerijose reikia nuveikti. Jis taip pat linkęs derėtis dėl asmenybių į ministrus. „Kitas žingsnis turėtų būti geriausio specialisto konkrečiam darbui parinkimas. Nematau jokio iššūkio, jei tas specialistas bus, pavyzdžiui, ir ne mano partijos narys – tebūnie, jei mes bendrai koalicijoje sutariame, kad kitas žmogus kvalifikuotesnis negu aš atsinešiau savo gana plačiame sąraše“, – dėstė G. Landsbergis.

Pasak jo, R Karbauskio pareiškimai skamba kaip reikalavimai, tačiau kol derybos nevyksta G. Landsbergis sako raudonų ribų nebraukiantis ir ramiai laukiantis antrojo turo.

DELFI skaitytojai klausė, kodėl konservatorių komandoje tebėra susikompromitavęs Dainius Kreivys. Kaip žinoma, 2011 m. D. Kreivys atsistatydino iš ūkio ministro pareigų. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad D. Kreivys, skirdamas europinę paramą mokykloms, kurių rekonstrukcijos darbus turėjo atlikti su jo motina susijusi bendrovė, neįvykdė įstatymuose numatyto reikalavimo – vengti interesų konflikto ir elgtis, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.

„Aš Dainium Kreiviu pasitikiu, manau, jis sumokėjo kainą už klaidą, kurią padarė, jis prisiėmė atsakomybę, savo darbu įrodė, kad yra ištikimas Lietuvai. Tai man buvo svarbiausias kriterijus jį turėti komandoje“, – atsakė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1125)