„Aš manau, kad yra ypač daug prielaidų LVŽS ir LSDP susitarimui. Bent jau iš to, ką girdime viešojoje erdvėje, žinome, jog požiūris į valdžią gana vieningas. Tiesa, nors buvo deklaruojama, kad bus kalbama apie darbus, tiesą sakant, tos diskusijos aš negirdėjau. Tokia situacija sukuria ganėtinai grėsmingą atmosferą, kai mes nežinome, kas ir apie ką diskutuoja. Tos pačios valstybinės vaistinės, ar bus valstybinis alkoholio pardavimo monopolis, ar bus keliami mokesčiai, kaip buvo žadėta, progresinio mokesčio tarifas įvedamas – mes to viso nežinome. O iš principo šiandien bet kuris investuotojas, besirenkantis investuoti į Lietuvą, žmogus, svarstantis grįžti į Lietuvą, ar žmogus, besirengiantis išvažiuoti iš Lietuvos, turi žinoti, kur ta Lietuva eina. Deja, mes to nežinome“, – penktadienio „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ teigė G. Landsbergis.

Pasak TS-LKD lyderio, nors visuomenės dauguma tikėjosi konservatorių ir valstiečių-žaliųjų koalicijos, darbai net ir esant opozicijoje – nenutrūks.

„LVŽS patys pasirinko derybas su socialdemokratais, nors Sauliaus Skvernelio lūpomis teigė suprantantys, kad vienu metu derybos su dviem partneriais neturėtų vykti. Tačiau tol, kol derybos nesibaigė, tol, kol Algirdas Butkevičius nepaspaudė rankos Ramūnui Karbauskiui, tol mes sakome, kad esame pasiruošę deryboms, jeigu tokios būtų. Antra, aš labai aktyviai dėlioju veiklos žingsnius, jeigu TS-LKD liktų opozicijoje. Mes turime labai stiprią programą, apie kurią kalbėjome apie pusę metų. (...) Dabar turime lūkesčių versti „Naują planą Lietuvai“ teisės aktais ir informuoti visuomenę apie tai, ką mes galime nuveikti net ir būdami opozicijoje, kuriuos teisės aktus galėtume pateikti valdantiesiems, spausti, kad jie būtų priimti, galbūt netgi su visuomenės pagalba. Kitas žingsnis – mes pradėjome atsinaujinimą prieš pusantrų metų, ir manau, kad tai buvo viena iš pirmojo rinkimų turo sėkmių. Nauji veidai, atviresnė partija, daugiau naujų idėjų partijoje – tai turi tęstis ir mes toliau eisime tuo keliu, ir klausysime žmonių, trauksime žmones ir į vidinius partijos procesus, ir prisidėti prie idėjų kūrimo, ir dalyvauti partijos viduje“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Vertindamas galimos socialdemokratų ir valstiečių-žaliųjų koalicijos tvarumą, TS-LKD lyderis sakė matantis kelis scenarijus.

„Didžiausia problema šiandien, kad mes nežinome, koks pagrindinis tos koalicijos tikslas. Jeigu tai būtų permainų koalicija, kaip mes vadinome mūsų galimą koaliciją, kuri ateina su permainomis, tuomet mes kalbėtume apie vertybines nuostatas, apie labai aiškius reformų taškus ir kriterijus bei kokių šiandien reformų Lietuvai labiausiai reikia. Socialdemokratai nėra ta partija, kuri labiausiai linkusi į reformas ar permainas. Tai jeigu jie stabdytų valstiečių-žaliųjų vertybines reformas ir neleistų joms įvykti, tuomet tvarumas gali būti laikinas. Vis dėlto, jei koalicija yra dėl valdžios, dėl postų, atlyginimų ar Europos Sąjungos pinigų – tvarumas gali būti ne toks ir prastas, kaip mes ir matėme per pastaruosius ketverius metus, kai saugiai išsidalinus postus, nepriklausomai nuo kompetencijos, nepriklausomai, kad niekas nevyko, tvarumą ketverius metus pavyko išlaikyti“, – komentavo G. Landsbergis.

Kaip jau skelbta, socialdemokratai jungtis prie LVŽS apsisprendė po pirmadienį vykusio partijos prezidiumo posėdžio. LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad „valstiečiams“ pavyks sudaryti valdančiąją koaliciją su socialdemokratais ir jau kitą savaitę, trečiadienį, bus pasirašyta koalicijos sutartis.

Naujajame Seime „valstiečiai“ turės 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17 mandatų.