„Mes turėjome diskusiją apie pagrindinius iššūkius, kurie tenka ES, visų pirma tai migracijos klausimai, antras dalykas - britų referendumas, galimos pasekmės, ir čia man atrodo, kad mūsų pozicijos artimos daugeliu klausimų“, - po susitikimo Lietuvos Seime žurnalistams sakė G.Kirkilas.

„Aš galvoju net, kad vadinamasis „Brexit“ yra daug svarbesnis nei migracija, migracijos klausimai anksčiau ar vėliau bus išspręsti, čia tik reikia finansų, pastangų ir taip toliau“, - pridūrė parlamentaras.

Lenkijos Senato Užsienio ir Europos Sąjungos reikalų komiteto narys Piotras Wachas pabrėžė, kad priešingai nei migracijos srautų reguliavimo klausimu, kuris yra tiesiogiai sprendžiamas visų Bendrijos šalių, dėl galimo britų pasitraukimo, vadinamojo „Brexit“, šalių įtaka yra minimali.

Gediminas Kirkilas

„Tiek kalbant apie migraciją, tiek apie Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES grėsmę, mes laikomės vieningos nuomonės. Kalbant apie britus problema yra ir tai, kad mūsų įtaka tam labai ribota. Mes esame tiesiogiai įsitraukę, kai kalbama apie migrantų problemą, ir čia mūsų tiek pozicija, tiek veiksmai svarbūs, britų atveju tai nebe mūsų įtakos klausimas“, - sakė P.Wachas.

Latvijos Saeimos Europos reikalų komiteto pirmininkė Lolita Čiganė akcentavo, kad Baltijos šalių ir Lenkijos atstovams Europos sąjungos kontekste privalu iškelti Rytų partnerystės šalių lūkesčius.

Baltijos valstybės ir Lenkija yra artimiausi sąjungininkai ES, ir praeityje mes pasiekėme svarbių dalykų, nes koordinavome pozicijas, tad ir dabar svarbu, kad kalbėtume vienu balsu - ar tai būtų migracijos, ar galimo britų išėjimo, ar energetikos saugumo klausimai. Mums taip pat svarbus Rytų partnerystės klausimas ir reikia, kad mūsų balsas šia tema būtų išgirstas. ES šalys, jų interesai skirtingi, tad mūsų pareiga kalbėti apie Ukrainą, Moldovą, Gruziją, kurios turi konkretų siekį suartėti su Europos Sąjunga“, - sakė Latvijos parlamento komiteto vadovė.

Pirmadienį susitikę Vilniuje ES darbotvarkės klausimus aptarė Baltijos šalių ir Lenkijos parlamentų atstovai, nebuvo tik susirgusio Estijos atstovo. Toks neformalus Baltijos ir Lenkijos parlamentų komitetų vadovų susitikimas rotacijos principu rengiamas prieš kiekvieną Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) posėdį.

Britų premjeras Davidas Cameronas yra pažadėjęs iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl tolesnės narystės ES. Jis žada agituoti už, jei prieš balsavimą pavyks persiderėti narystės ES sąlygas, įskaitant išmokų migrantams ribojimą.

Šį klausimą ES šalių vadovai ketina aptarti vasarį vyksiančiame viršūnių susitikime. Jame pasiekus susitarimą, referendumas gali įvykti dar iki vasaros atostogų, šį mėnesį interviu BNS sakė britų Europos ministras Davidas Lidingtonas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)