Paaiškėjus, kad automobilį iš „Agrokoncerno“ išsiperka G. Kildišienės motina Vladislava Mikalauskienė, imta domėtis, iš kur buvusi darželio auklėtoja turi tiek pinigų. Šią savaitę DELFI išsiaiškino, kad V. Mikalauskienė už maždaug prieš 15 metų žuvusį sūnų Gediminą gavo 30 tūkst. eurų išmoką iš draudimo bendrovės.

Prancūzijos ambasados atstovas spaudai Sami Fisekas patvirtino, jog G. Mikalauskas tarnavo Prancūzijos svetimšalių legione.

Tuo metu Panevėžio laikraštis „Sekundė“ šią savaitę bendravo su V. Mikalauskienės kaimynais ir buvusia vadove.

V. Mikalauskienė daug metų dirbo auklėtoja, pastaruosius metus vaikų darželyje „Taika“. Gruodžio 14 dieną moteris išėjo iš darbo.

Dėl kokių priežasčių tai padarė, minėtos įstaigos direktoriaus pavaduotoja Irena Meiduvienė teigė tiksliai nežinanti. Tačiau auklėtoja jai užsiminė, kad reikia pasaugoti anūkę, nes dukra eina į Seimą.

„Vladutė buvo labai rūpestinga ir atsakinga darbuotoja. Šiais laikais, kai auklėtojų taip trūksta, labai gailėjome jos“, – „Sekundei“ teigė pavaduotoja.

Anot jos, auklėtoja į darbą atvažiuodavo tikrai paprastu, mažu automobiliu, tokiu didžiuotis aukštuomenėje nepavyktų. Moters alga darželyje nebuvo tokia didelė, kad įsigytų geresnę transporto priemonę. Auklėtoja esą netgi per atostogas darbuodavosi, kad prisidurtų prie atlyginimo.

Verslo niekas nepastebėjo

Kniaudiškių gatvės daugiabutyje, G. Kildišienės motinos bute, įregistruota įmonė „Greta Gretos“. Joje dirba vienas asmuo ir vadovauja pati V. Mikalauskienė. Tačiau namo gyventojai čia jokios verslo veikos nėra pastebėję.

„Net nežinau, kad name yra įmonė. Nepastebėjau, kad kas nors tuo užsiimtų“, – „Sekundei“ teigė namo bendrijos pirmininkas Antanas Valantiejus.

Apie išgarsėjusią gyventoją pašnekovas daug pasakyti negalėjo. Jis tvirtino susitikdavęs su kaimyne tik namo reikalais. O ar pas ją atvažiuodavo prabangūs automobiliai, nestebėdavo.

Aštresnių žodžių apie G. Kildišienės mamą negailėjo jos kaimynė. Pasak moters, gretimo buto šeimininkė gyvena viena ir prižiūri vaiką, kartais išveda šunį pavedžioti.

Pašnekovė tikino su Seimo narės motina nebendraujanti. Ši esą save laikanti turtingesne ir net nesisveikina.

„Nepastebėjau, kad ji pradėjo gyventi daug geriau. Bet prabangūs automobiliai, geri baldai bute stebina – nežinau, kur reikia dirbti, kad tiek užgyventi. Ką ten darželyje moka? Aš daug metų dirbau ir negaliu tiek sau ar vaikams nusipirkti. Gal kai kas palikimą paliko ar kai kas padeda?“ – savo nuomonę išsakė prisistatyti nepanorusi V. Mikalauskienės kaimynė. Ji tvirtino anksčiau net nežinojusi, kad čia gyvena Seimo narės mama.

G. Kildišienės mamos kaimynė
DELFI primena, kad penktadienį G. Kildišienė pareiškė atsisakysianti Seimo narės mandato.

Remdamasis šaltinių duomenimis, portalas 15min.lt penktadienį paskelbė, kad Seimo narė 2005 m. apvogė savo tuometinę darbovietę. Anot portalo, 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios Gretos Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos. Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu.

„Ateinantį pirmadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiksiu pareiškimą dėl atsistatydinimo iš Lietuvos Respublikos Seimo narės pareigų.

Neįvertinau galimų savo jaunystės klaidų įtakos situacijai, kuomet pati tapsiu Seimo nare, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - valdančiąja partija. Nesu teista, bet suprantu, jog paviešinti faktai kenkia Seimo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kuri siekia sąžiningumo, skaidrumo ir atvirumo principų įgyvendinimo Lietuvoje, reputacijai. Todėl prisiimu visą atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos ir sprendimą atsistatydinti laikau vieninteliu teisingu pasirinkimu“, - savo pranešime teigia G. Kildišienė.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama V. Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Romas Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat yra uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodo jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys P. Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus peveldėtą turtą.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.