Buvusios politikės skundą antradienį nagrinės Vilniaus apygardos administracinis teismas, posėdis vyks rašytinio proceso tvarka šalims nedalyvaujant, BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

„Prašo panaikinti šį sprendimą ir iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos priteisti bylinėjimosi išlaidas. Mano, kad neteisėtas ir nemotyvuotas sprendimas“, – BNS sakė S.Jacinevičienė-Baltaduonė.

Kol skundas yra neišnagrinėtas, teismas jo motyvų plačiau nekomentuoja. Nagrinėti bylą rašytinio proceso tvarka prašė šalys.

Sprendimą dėl G.Kildišienės VTEK paskelbė kovo 8 dieną.

Pradėti tyrimą VTEK nusprendė sausio pabaigoje savo iniciatyva pagal žiniasklaidoje skelbtą informaciją, kad tuometinė „valstiečių“ seniūno pavaduotoja G.Kildišienė važinėjo „Range Rover“ automobiliu, kurį iš koncerno lizingu siekė išsipirkti jos mama. Koncernas priklauso frakcijos seniūnui, „valstiečių“ vadovui Ramūnui Karbauskiui. Žiniasklaidoje besirutuliojant šiai istorijai, taip pat paskelbus apie G.Kildišienės atžvilgiu vykdytą bei nutrauktą ikiteisminį tyrimą, politikė atsisakė Seimo mandato, taip pat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vicepirmininkės pareigų.

VTEK narys Virginijus Kanapinskas yra sakęs, kad sutartis su G.Kildišienės motina buvo vienintelė tokio pobūdžio „Agrokoncerno“ sutartis 2016-aisiais, be kita ko, G.Kildišienei atstovauja advokatas Evaldas Valčiukas, kuris yra ir „Agrokoncerno“ atstovas. Šis advokatas G.Kildišienei atstovauja ir teisme.

Be to, V.Kanapinsko teigimu, pats R.Karbauskis yra viešai pripažinęs, kad būtent G.Kildišienei padėjo įsigyti automobilį, o šiuo automobiliu politikė naudojosi parlamentinei veiklai. Komisija taip pat nurodė į viešai skelbtą informaciją, jog „Agrokoncernas“ buvo sudaręs sutartį su G.Kildišienės šeimos įmone „Greta Gretos“ – kad sutartis buvo, posėdyje nepaneigė ir G. Kildišienės advokatas.

„Ji (sutartis – BNS) buvo nedeklaruota dėl to, kad G.Kildišienė vertino įstatymo nuostatas, kad artimų giminaičių sandorių deklaruoti nereikia, antra, neatlygintino sandorio su giminaičiu deklaruoti nereikia, dėl to ji ir nedeklaravo“, – posėdyje yra sakęs E.Valčiukas.

Tuo metu V.Kanapinskas akcentavo, kad vienas iš sprendimo motyvų yra tai, jog Seimo nariams taikomi aukštesni skaidrumo standartai, nei pareigūnams ar paprastiems valstybės tarnautojams, tad šis jų statusas „pagrindžia visuomenės interesą žinoti apie jų ryšius su verslo subjektais ir naudojimąsi šiems verslo subjektams priklausančiu turtu, šiuo atveju – automobiliu“.

„Nei G. Kildišienė, nei jos įgaliotas atstovas šiandien nepateikė jokių duomenų, nurodančių privataus intereso nebuvimą“, – kovo mėnesį teigė posėdžio pirmininkas V.Kanapinskas.

Pasak E.Valčiuko, Valstybinė mokesčių inspekcija, tikrindama sandorį, nenustatė pažeidimų, tad tuo metu parlamentarei esą atrodė, kad rinkos sąlygomis sudaryta išperkamosios nuomos sutartis, už kurią mokėjo ne tik tuometinės parlamentarės mama, bet ir kiti šeimos nariai, „niekaip netrukdė atlikti Seimo narės pareigas“.

Teisininkas pabrėžė, kad sutartį sudarė G.Kildišienės mama dėl to, nes šeima – ne tik pati mama, G.Kildišienė, bet ir pusbrolis Modestas Jablonskis – nusprendė, kad šeimai reikalingas naujas automobilis, nes jų turimi du automobiliai gedo.

„Ramūnas Karbauskis pasakė, kad gali padėti įsigyti automobilį, ką jis ir teigė interviu. Buvo sudaryta sutartis“, – aiškino advokatas.

Neseniai buvo paskelbta, kad G.Kildišienė palieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Daug dėmesio viešojoje erdvėje sulaukė „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio bei neseniai knygą išleidusios eksparlamentarės G.Kildišienės susitikimas su viešųjų ryšių ekspertais. Kai kurie partijos nariai kėlė klausimą dėl R.Karbauskio vaidmens išleidžiant knygą. „Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis kategoriškai neigia kaip nors prisidėjęs prie knygos leidybos, R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ taip pat nurodo, jog yra nesusijęs su G.Kildišienės knygos leidyba.

G.Kildišienė iki šiol žiniasklaidai išsamiai nekomentavo knygos „Atvirai“ išleidimo aplinkybių. Biografinėje eksparlamentarės knygoje nebuvo nurodyta spaustuvė, kurioje spausdintas 30 tūkst. knygos tiražas. Knygoje įvardijama, kad ją išleido pačios G.Kildišienės vadovaujama leidykla „Amatas“.