Vidurdienį apie pora šimtų SLF vėliavomis mosuojančių eitynių dalyvių lėtai žygiavo klausydamiesi iš važiuojančio automobilio sklindančio internacionalo - tarptautinio proletariato himno.

„Darbo, Darbo!“, „Kubilių šalin!“, - rėkė daugiausia senyvo amžiaus protestuotojai. Beje, nuo 10 val. ryto eitynėse kartu su socialdemokratais žygiavęs europarlamentaras Vincas Justas Paleckis palaikyti sūnaus neatėjo.

„Kovoju už savo teises. Mane labai skriaudžia „Vilniaus energija“ - mano pajamos 630 Lt su centais, už karštą vandenį ir gyvatuką moku 31,51 Lt, už šilumą moku 56 Lt. Iš kažkur man ištraukė skolą, nors visada laiku moku. Delspinigius taip pat atskaičiuoja“, - savo bėdas DELFI bėrė Marytė iš Grigiškių.

Pasak Marytės, išgyventi neįmanoma, teisybės nėra, o Lietuvoje ji net negalinti išsakyti to, ką galvoja. Moteris vylėsi, kad DELFI paviešinus jos problemą, apie ją išgirs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Be kita ko ji pasiskundė negalinti užsirašyti į priėmimą pas A. Zuoką.

Darbo! Duonos! Teisingumo!

Nuo Seimo iki Vyriausybės rengiamoje demonstracijoje reikštas protestas „prieš vykdomą išnaudojimą“. Pasak „frontininkų” , oligarchų valdžia tyčiojasi iš Lietuvos žmonių, o mūsų tyla juos įkvepia.

„Prieš mažas algas ir pensijas! Prieš stambaus kapitalo savivalę, privilegijas ir korupciją! Už kardinalias ekonomines ir politines permainas! Už tvirtas socialines garantijas!“, - reikalauja A. Paleckis su bendraminčiais.

Demonstracijose prašyta 6 valandų darbo dienos ir 1500 litų minimalios algos.

„Valdžią darbui, ne kapitalui! Darbo! Duonos! Teisingumo! Kapitalo pelnus – dirbantiesiems!”, - skelbė „frontininkai”.

Visgi skambūs "frontininkų" šūkiai daug bendraminčių nesulaukė -dauguma gatvėse sutiktų vilniečių į A. Paleckio akciją žiūrėjo skeptiškai.

DELFI primena, kad pasaulyje Gegužės 1-oji buvo pradėta minėti po 1886 metais Čikagos darbininkų streiko. Tais metais gegužės 1–ąją į gatves išėjo 400 tūkst. darbininkų, jie reikalavo aštuonių valandų darbo dienos.

Tų pačių metų gegužės 3 dieną vyko protestai, jų metu policija šaudė į žmones. Vietos teismas teisė protestuotojus, o keturis pagrindinius jų vadovus pasmerkė myriop. Po šių įvykių Čikagoje Gegužės 1–oji minima kaip diena, skirta atminti darbininkų protesto aukas.

Gegužės 1-oji šiais metais pasaulyje minima 125 kartą.