Dabartinis FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius yra viešai kaltinamas kyšio reikalavimu, dėl jo patikimumo atliekamas pakartotinis tarnybinis patikrinimas, generolas laikinai neteko teisės dirbti su slapta informacija.

Apie tai – pokalbis LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“

– Pone Jucevičiau, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis Jumis nepasitiki. Tai turbūt jau supratote?

– Negalima teigti, kad nepasitiki. Jis pareiškė norą atlikti pakartotinį patikrinimą, kad būtų išsklaidytos visos abejonės.

– Tikrinama, ar dėl savo asmeninių bei dalykinių savybių galite dirbti su slapta informacija. Kol atliekamas tyrimas, tokios teisės neturite. Tikrinsitės melo detektoriumi?

– Jei pareikalaus, pasitikrinsiu, nematau problemų.

– Ar tai sutarėte su ministru?

– Ne, tokio sutarimo nebuvo. Žinau, kad yra įsakymas ir galbūt reikės pasitikrinti melo detektoriumi.

– Turbūt nenormalu viešai girdėti, kad generolas gali turėti pravardę, gali būti viešai kaltinamas korupcija? Ar generolas gali būti apklaustas kaip specialus liudytojas? Ką manote?

– Kalbant apie pravardę, tai ji atsirado spaudoje. Ne man spręsti.

– Kaip ta pravardė atsirado? Kas pirmas Jus pavadino Balerina? Esate apie tai girdėjęs?

– Tik iš dienraščio „Lietuvos rytas“.

– Daugiau niekur nesate tos pravardės girdėjęs? Pavyzdžiui, studijų laikais ar dirbat įvairiose institucijose Jūsų nevadino Balerina?

– Ne. Studijų laikais, kaip ir daugelis studentų, turėjau kitokią pravardę.

– Teigėte, kad su Jumis nori susidoroti kažkokios grupuotės?

– Neprisimenu, kad būčiau taip sakęs.

– Aš tai girdėjau iš Vidaus reikalų ministerijos vadovų – viena priežasčių dėl atliekamo tyrimo ir viešojoje erdvėje sklandančios neigiamos informacijos įvardijate kažkieno norą su Jumis susidoroti.

– Tikriausiai suprantate, kad mūsų tyrimai ne tokie, kurie verslo struktūroms ar kažkam kitam neštų pelną. Jie neša kai kam tik nuostolius. Nesitikiu, kad apie tarnybą ir jos vadovus rašytų tik gerai. Yra kažkokia gynybinė pozicija ir noras apšmeižti. Tai viena galimų versijų.

– Kokia Jūsų versija? Kas vyksta?

– Nenoriu viešai skleisti kažkokių versijų, jas reikia pagrįsti.

– Buvęs advokatas Juzefas Kazubovskis Jus sekė rinkdamas, kaip jis pats sako, Jus galbūt kompromituojančią informaciją. Teisininkas taip pat teigia, kad Jūs per tarpininką iš jo neva reikalavote kyšio. Ką galite apie tai pasakyti?

– Tik tiek, kad apie tai skaičiau spaudoje.

– Suprantu, kad Kazubovskis apie tai liudijo ir ikiteisminiuose tyrimuose, tai ne tik informacija iš spaudos.

– Nenorėčiau komentuoti ikiteisminio tyrimo, nes jis dar vyksta. Palaukime tyrimo pabaigos, visi taškai tikrai bus sudėlioti.

– Jūs visai neturite ką pasakyti apie istoriją, susijusią su buvusiu advokatu Kazubovskiu?

– Kol nerašė spauda, aš jo net nepažinojau. Dabar žinau, kaip jis atrodo. Ką čia galima komentuoti?

– Ir niekada nekalbėjote su buvusiu kolega Nerijumi Zulonu apie kyšio reikalavimą iš šio advokato, kad prieš jį būtų nutrauktas tyrimas dėl neteisėto praturėjimo?

– Ne. Galiu ramiai sąžine eiti tikrintis melo detektoriumi.

– Jūs jau gana ilgai vadovaujate FNTT. Ar galite pasakyti, kiek žmonių yra nuteista dėl neteisėto praturtėjimo Jūsų vadovavimo tarnybai laikotarpiu?

–Tikslios statistikos nepateiksiu, bet tokių atvejų nėra labai daug.

– Ar tokių atvejų apskritai yra?

– Yra. Apie 10–20.

– FNTT buvo girdima, kai jai vadovavo V. Gailius. Prisimename didelius ikiteisminius tyrimus, susijusius tiek su Gariūnais, tiek su buvusia „Rubicon“ grupe, tiek su galimai nusikalstama veika bendrovėje „Klaipėdos nafta“. Kai FNTT vadovaujate Jūs, viskas tarsi nurimo. Sutinkate su tuo?

– Kodėl nurimo? „Klaipėdos naftos“ tyrimas baigtas, tyrimas dėl Gariūnų taip pat atiduotas į teismą.

– Tačiau tai bylos, pradėtos vadovaujant ankstesniems vadovams. O Jūs ką nuveikėte?

– Ir praeitais, ir šiais metais mes kas savaitę į teismą atiduodame 2–3 tyrimus. Atlikome daug tyrimų dėl prekybos nelegalia mėsa, dėl PVM grobstymo parduodant buitinę techniką. Tyrimų tikrai nemažai, visus prisiminti ir išvardinti dabar būtų sudėtinga.

– Ar dabartinę situaciją Jūs vadinate nesusipratimu? Kuo Jūs aiškinate ministro Sauliaus Skvernelio norą ištirti Jūsų veiklą?

Kęstutis Jucevičius
– Tiesą sakant, sunku tai paaiškinti, nes su ministru akis į akį pasikalbėti neteko. Nenorėčiau spėlioti, kokios priežastys paskatino tyrimą. Gal ministras neturi visos informacijos?

Dėl straipsnių, pasirodžiusių spaudoje šią vasarą, jau buvo reaguota. Buvusio ministro Dailio Barakausko iniciatyva buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, gauta medžiaga iš prokuratūros dėl mano statuso, kadangi buvau apklaustas kaip specialus liudytojas. Tai yra normali procedūra, kitaip manęs apklausti negalima.

Jei man metami kaltinimai, aš ir esu apklausiamas kaip specialus liudytojas. Aš ne vienas toks. Ministras Skvernelis puikiai žino, kad ir Policijos departamente, kuriam jis vadovavo, dirbo pareigūnai, apklausti kaip specialūs liudytojai. Ir dėl to niekam problemų nekilo.

– Tačiau tai nėra normali situacija?

– Taip. Manęs nepuošia, kad esu apklaustas kaip specialus liudytojas. Bet pripažinkim, kad ir to paties Kazubovskio yra labai gera taktika: kai jis sulaikomas dėl to, kad neteisėtai mane sekė pusę metų, jis staiga pateikia versiją, kad rinko informaciją dėl to, kad iš jo buvo reikalaujama kyšio. Nors nėra jokių įrodymų ar faktų.

– Kodėl Jus sekė šis advokatas? Ką pats apie tai manote?

– Jis sekė ne tik mane, bet ir kitus pareigūnus. Greičiausiai todėl, kad surinktų kompromituojančią medžiagą. Bet per pusę metų sekdamas, fiksuodamas nieko taip ir nesurinko. Tai gal nieko ir nėra? Aš tikrai nepastebėjau, kad esu sekamas.

– Pone Jucevičiau, prisiminus Jūsų paskyrimo užimti FNTT vadovo postą istoriją, galima įtarti, kad konkurso sąlygos buvo parengtos specialiai Jums, nes pakako vienintelės užsienio (t.y. rusų) kalbos, kad taptumėte tarnybos vadovu. Kaip tai aiškinate?

– Konkurso sąlygos buvo tokios pačios, kaip ir buvusiam tarnybos vadovui V. Gailiui. Sąlygų specialiai nekeitė, kad po to nebūtų interpretuojama, neva sąlygos buvo sukurtos man.

– Jūsų manymu, konkurso sąlyga mokėti užsienio kalbą yra reikalavimas mokėti rusų kalbą? To užtenka?

– Kodėl tik rusų? Sąlygose buvo reikalavimas mokėti bet kurią užsienio kalbą – anglų, vokiečių, rusų. Tokios sąlygos buvo ir ankstesniam vadovui.

– Pone Jucevičiau, ar matydamas vidaus reikalų ministro nusiteikimą, negalvojate atsistatydinti?

– Šiandien ne. Reikia sulaukti tyrimo pabaigos. Kaip atrodys, kad vos pradėjus tyrimą aš bėgsiu? Palaukime tyrimo pabaigos, pasitikrinsiu melo detektoriumi, tada susėsime ir žiūrėsime. Jei aš blogas, tai mums tikrai ne pakeliui.