„Šitą akciją inicijuoja ir rengia Kovo 11-osios Akto signatarai, 11 signatarų kreipėsi į Seimo kanclerį Joną Milerių ir suderino su juo šitą akciją, kuri skirta Seimo, kaip tautos atstovybės, galioms atkurti, paremti Seimui“, - teigė vienas mitingo organizatorių Darius Kuolys, pridūręs, jog akcija rengiama 14 val. Nepriklausomybės aikštėje.

Kad sąjūdžio „Už teisingumą, už Lietuvą“ mitingas bus rengiamas 14 val. Nepriklausomybės aikštėje, teigė ir konservatorių Seimo narys Naglis Puteikis, dirbęs Antikorupcijos komisijoje, kurios išvados atleistiems FNTT pareigūnams buvo palankios.

„Mane stebina, kodėl DELFI informuoja, jog mitingas vyks automobilių aikštelėje, toje purvynėje. Akcija vyks Nepriklausomybės aikštėje. Apskritai taikiems gyventojų susirinkimams leidimai duodami tik dviejose valstybėse – Rusijoje ir Baltarusijoje. Mes trečia šalis“, - aiškino N. Puteikis.

„Susidaro kuriozinė situacija: signatarai Bronius Genzelis ir Romualdas Ozolas susitaria su Seimo kancleriu dėl politinės iniciatyvos, kurio esmė – paremti Seimą. Kancleris sutinka, tam pasipriešina Vilniaus savivaldybė ir Vilniaus apskrities policija“, - tęsė Seimo narys, pasipiktinęs, jog gyventojai taikiems mitingams apskritai turi prašyti leidimo.

Tačiau pats Seimo kancleris J. Milerius teigia, kad jis tiesiog neprieštaravo, jog mitingas būtų rengiamas prie Seimo esančioje Nepriklausomybės aikštėje, bet leidimus renginiams, anot jo, išduoda savivaldybė, ne jis pats.

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas aiškino, kad savivaldybė leidimą mitingui išdavė nuo 15 val. automobilių stovėjimo aikštelėje prie Seimo.

„Susirinkimų įstatymo pažeidimus kontroliuoja, fiksuoja ir prižiūri policija, tai policija fiksuos nesankcionuotą mitingą ir atsakingus asmenis trauks atsakomybėn – tai yra surašys protokolus atsakingiems asmenims, toliau seka bylos atidavimas teismui“, - teigė J. Morkūnas.

Jo teigimu, policija turi visą informaciją ir ruošiasi užtikrinti saugumą.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas DELFI teigė, kad policija per mitingą tiesiog stengsis užtikrinti tvarką, fiksuoti pažeidimus, jeigu tokių bus.

„Mūsų veiksmai bus tokie priklausomai nuo to, koks bus mitinguotojų elgesys. Jeigu nepažeidinės įstatymų, tai policija tikrai nesimuš. Susirinkimų įstatyme yra įvardinti atstumai, stengsimės tuos atstumus išlaikyti ir to reikalausime“, - pasakojo K. Lančinskas.

Pagal susirinkimų įstatymą, bet koks susirinkimas prie Seimo gali būti organizuojamas ne arčiau nei 75 metrai iki pastato.

DELFI primena, kad šeštadienį Vilniuje vyks du mitingai: viename jų lenkai ir rusai protestuos prieš Švietimo įstatymą, sustiprinantį lietuvių kalbos mokymą tautinių mažumų mokyklose, kitame – vadinamieji visuomenininkai išsakys savo poziciją dėl Lietuvą krečiančio ir valdančią koaliciją beveik sužlugdžiusio FNTT skandalo.

Pastarąjį mitingą organizuojantys vadinamieji visuomenininkai – B. Genzelis, D. Kuolis, Alvydas Medalinskas, R. Ozolas, N. Puteikis, Audrius Nakas bei Šarūnas Valentinavičius – FNTT skandale palaiko konservatorių pusę.

Primenama, kad R. Palaitis atleido buvusį FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų, mat jie buvo įtarti nutekinę informaciją apie planus nacionalizuoti „Snorą“.

Iškart po to koalicijoje tarp konservatorių ir liberalcentristų kilo įtampa: konservatoriai pareikalavo R. Palaičio atsistatydinimo, FNTT pertvarkos, pareigūnų grąžinimo į darbą bei konkurso nutraukimo FNTT direktoriaus pareigoms užimti. Liberakcentristai sako norintys dirbti koalicijoje, bet sutinka tik reorganizuoti FNTT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją