Kreipimąsi paskatino ketvirtadienio rytas, kurį pretendentas į TS-LKD kandidatus į merus Mantas Adomėnas ir Vilniaus meras Artūras Zuokas leido kartu, diskutuodami apie sostinės finansines problemas. Po šio pokalbio M. Adomėnas pareiškė nustumiantis šalin politinius ginčus ir Seime pradedantis „Vilniaus gelbėjimo planą“.

Rinkimų štabui tai aiškiai nepatiko. Vis dėlto štabo vadovė, Seimo narė Rasa Juknevičienė atsisako įvardinti, kokius siūlymus nutarta teikti partijos prezidiumui.

„Mes prezidiumui perduosime savo nuomonę. Nutarėme į žiniasklaidą neplatinti tos nuomonės“, - DELFI teigė R. Juknevičienė.

Parlamentarės žodžiais, rinkimų štabas į prezidiumą kreipiasi „dėl strategijos Vilniaus atžvilgiu“, o prezidiumas „turėtų priimti kai kuriuos sprendimus“. Vis dėlto ji atvirai kritikavo M. Adomėno vizitą A. Zuoko kabinete.

„Jeigu norite mano nuomonės, ne štabo, (…) tai yra individualus M. Adomėno žingsnis. Su niekuo nederintas, su niekuo nebuvo tartasi. Mus visus labai nustebino. Mūsų požiūris yra visai kitoks – bent jau mano asmeniškai. Vilniaus finansus ir patį Vilnių reikia gelbėti nuo A. Zuoko, bet ne su A. Zuoku“, - sakė R. Juknevičienė.

Pretendento kandidatuoti į merus vizitą mero kabinete konservatorė vadina „apgailėtinu įvykiu“.

A. Kubilius: M. Adomėnas užsiima „užkulisinėmis iniciatyvomis“

Pietų Korėjoje viešintis konservatorių lyderis Andrius Kubilius ketvirtadienį DELFI teigė negalintis vertinti M. Adomėno vizito mero kabinete. Vis dėlto popiet TS-LKD išplatino pranešimą, kuriame dėstoma pozicija apie A. Zuoką ir M. Adomėno „Vilniaus gelbėjimo planą“.

„Ilgametis meras, kuris sostinę nuvarė iki tokios situacijos, privalo prisiimti asmeninę politinę atsakomybę. Todėl Vilniaus gelbėjimas neįmanomas be esminės politinės reformos – A. Zuoko pasitraukimo. Visos politinės jėgos šiuo metu turi susivienyti ir Vilniaus gelbėjimui iš skolų, ir Vilniaus gelbėjimui nuo A. Zuoko, – situaciją komentuoja A. Kubilius. – Tik taip įsivaizduojame tikrą susitarimą dėl tolimesnės Vilniaus finansinės perspektyvos. TS-LKD šiuose Vilniaus mero rinkimuose siekia sutelkti politikus ir visuomenės lyderius tokiai Vilniaus gelbėjimo misijai, todėl pabrėžiame, kad jokios užkulisinės atskirų partijos narių iniciatyvos ar susitarimai neturi jokios prasmės. Vilnius vertas žymiai daugiau nei A. Zuokas gali jam duoti“.

M. Adomėnas kreipėsi į partiečius

Savo ruožtu, pats M. Adomėnas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė laišką partiečiams, kuriame aiškina apsilankymo pas A .Zuoką tikslus ir aplinkybes.

„Rašau Jums, kad būtų išvengta tarp mūsų, deja, pernelyg įprastomis tampančių spekuliacijų ir sąmokslo teorijų. Noriu pabrėžti, kad šis susitikimas nėra derybos dėl galimos koalicijos po savivaldybės rinkimų. Koaliciją matau, kaip ir nacionaliniu lygiu, su liberalais, o daugiau partijų valdančiajai daugumai, esu tikras, nereikės.

Nėra šis susitikimas ir jokia „parama“ ar „gelbėjimo ratas“ Artūrui Zuokui. Buvo, yra ir bus daug dalykų, dėl ko reikia kritikuoti dabartinį Vilniaus merą. Yra ir bus daugybė sričių, kur mes galime pasiūlyti – ir pasiūlysime – geresnius, skaidresnius sprendimus. Tačiau dabar „gelbėjimo rato“ pirmiausia reikia mūsų miestui“, - rašo M. Adomėnas.

Vis dėlto jis neišsižada savo pozicijos, kad Vilniaus finansinė padėtis neturi būti dalimi rinkimų kampanijos.

„Vilniaus bankroto grėsmės suvaldymas – ne ta sritis, kur reikia laužyti ietis; čia dera siūlyti konstruktyvų kolektyvinį, visiems priimtiną sprendimą – tik taip mums gali pavykti. Manau, Vilniaus finansų klausimas turi būti išimtas iš politinės konkurencijos rietenų, jis per daug svarbus, kad galima būtų naudoti jį politiniam kapitalui pelnytis.

Susitikimo metu Artūras Zuokas atvirai neįvardijo Vilniaus savivaldybės skolų apimties, kuri, pagrįstai galima manyti, yra ženkliai didesnė nei oficialiai nurodoma. Juolab negalima paneigti ir Artūro Zuoko atsakomybės dėl išaugusių skolų. Tačiau šioje grėsmingoje situacijoje svarbiau ne dairytis į praeitį, o žiūrėti į priekį – kaip iš šitos situacijos gelbėtis. Vilniaus gelbėjimas nuo bankroto grėsmės turėtų būti bendras visų reikalas“, - apeliuoja M. Adomėnas.

DELFI primena, kad konservatoriai dar nėra apsisprendę dėl kandidato į sostinės merus. Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, neseniai atsisakiusi kandidatuoti, jau antrą kartą prašoma nešti konservatorių vėliavą. Be to, M. Adomėnui į kompaniją pasiūlyti dar šeši kandidatai: Mykolas Majauskas, Stasys Šedbaras, Arvydas Anušauskas, Paulius Saudargas, Valdas Benkunskas ir Laurynas Kasčiūnas.

M. Majauskas iš pretendentų jau pasitraukė. Kiek kitaip elgiasi konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas V. Benkunskas – jis šią savaitę atsistatydino iš Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigų, taip tarsi signalizuodamas apie artėjančias permainas savo karjeroje.