Į DELFI kreipęsi festivalio dalyviai tikino matę, kaip greitosios pagalbos automobilis sekmadienio vakarą iš festivalio teritorijos išvežė sunkiai apsinuodijusią merginą. Kaip pavyko išsiaiškinti DELFI, mergina yra žinoma Vilniuje, dirba komunikacijos srityje.

Jos draugai DELFI pasakojo merginą radę miške. Jie iš karto įtarė, kad ji apsinuodijo narkotinėmis medžiagomis. Tokią žinią sakosi išgirdę ir greitosios pagalbos medikai.

Įtariama, kad mergina vartojo daug neaiškės kilmės produktų, esą gėrė ir neaiškų skystį.

Širdis buvo sustojusi

L.e.p. Švenčionių rajono ligoninės direktorė Alena Gilienė DELFI patvirtino, kad mergina yra labai sunkios būklės. Nors jos širdis dar plaka, smegenys apmirė.

„Jos širdis buvo sustojusi, ji buvo gaivinta. Šiandien jos būklė buvo labai sunki. Praktiškai, be vilčių. Panašu, kad ji jau nebeturi ryšio su pasauliu, į aplinką nereaguoja“, – apgailestavo medikė.

Pirmadienį mergina perkelta ir šiuo metu gydoma Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Sulaukė 4 pacientų

A. Gilienė patvirtino, kad praėjusį savaitgalį sulaukė 4 apsinuodijusių pacientų. Vienas jų apsinuodijo alkoholiu ir amfetaminu, kiti – alkoholiu.

„Nustatyti, ar buvo vartojami narkotikai, galima naudojant specialius testus, tačiau juos naudojame tik tuomet, kai tikrai kyla įtarimas. Narkotikai ir alkoholis – du draugai. Atskirti tuo metu, jei nėra gyvybei pavojingų požymių, paprastai neįmanoma. Dažniausiai, jei būklė leidžia, tokie asmenys, paskyrus gydymą, paleidžiami namo, testo kiekvienam asmeniui mes nedarome“, – pasakojo medikė.

Dėl duomenų apsaugos įstatymo, ji negalėjo atsakyti į klausimą, ar minėta straipsnio pradžioje mergina vartojo narkotikus. Oficiali diagnozė – neaiškios kilmės apsinuodijimas.

Apsinuodijusių amžius – nuo 21 iki 25 m.

Savo ruožtu Vilniaus greitosios medicinos pagalbos operatyvinių padalinių vadovas Igoris Lukaševas sakė, kad greitoji pagalba į festivalio zoną buvo kviesta 6 kartus.

„Mes nerašome diagnozių, tačiau pagrindinės iškvietimų priežastys – apsinuodijimas, įtariama, alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis. Amžius – nuo 21 iki 25 metų, vyrai ir moterys“, – pasakojo jis.

Pasak I. Lukaševo, panašios problemos kyla ir iškvietimai gaunami iš visų festivalių.

Festivaliai vyksta kasmet, kasmet ir tokios problemos. Mes tik nuo gegužės mėnesio prisijungėme Švenčionių rajoną, taigi tai pirmas festivalis „Sūpynės“, bet tokių atvejų būna visur. Kaip pasakoja brigados, situacija tokia pati, kaip ir visuose renginiuose, kur būna vartojamas alkoholis. Narkotinės medžiagos irgi visur dabar yra, nepasakyčiau, kad šis festivalis – išskirtinis“, – aiškino jis.

Pasisako prieš svaiginančias priemones

Festivalio atstovė „Sūpynės“ atstovė Juliana Špundova DELFI patikino, kad, jos žiniomis, buvo keli atvejai, kai asmenys buvo išvežti į ligoninę.

„Tačiau organizatoriai, gerbdami savo lankytojus, negali teikti komentarų, susijusių su privačių asmenų sveikata ar pan., nes tai būtų mažų mažiausiai nekorektiška. Viso festivalio metu buvo užtikrinama profesionali medicininė pagalba dalyvaujant stacionariai greitajai arba esant sunkiems atvejams iškviečiant medikus iš Švenčionių rajono“, – aiškino ji.

J. Špundova patikino, kad festivalio „Sūpynės“ organizatoriai visomis įmanomomis priemonėmis ir savo elgesiu pasisako už natūralų domėjimąsi muzika, o ne svaiginančių priemonių vartojimą, nes tai daro žalą ir sukelia nesusipratimus.

„Ir tai buvo komunikuojama labai aiškiai ir plačiai – festivalio taisyklėse anglų ir lietuvių kalba, prie įvažiavimo į festivalį, perkant bilietus ir t.t. Į festivalį yra/buvo draudžiama įsivežti alkoholį ir nelegalias svaiginančias priemones“, – aiškino ji.

Nebuvo jokių priekaištų

Pasak J. Špundovos, festivalis „Sūpynės“ taip pat garsėja kaip griežčiausias patikras atliekantis renginys, visi iki vieno netinkamai besielgiantys asmenys buvo nedelsiant šalinami iš festivalio teritorijos.

„Nekalbant apie tai, kad tiek prieš, tiek viso festivalio metu, organizatoriai nuolat palaikė ryšį ir glaudžiai bendradarbiavo su visomis atsakingomis institucijomis, tarp jų – ir policija, siekiant užtikrinti tvarką ir festivalio lankytojų saugumą ir gerą nuotaiką.

Tarnybos, su kuriomis yra bendradarbiaujama, festivalio organizatoriams neturėjo jokių priekaištų ir neteigė, kad kažko trūksta užtikrinant lankytojų saugumą. Kitaip tariant, tvarkos užtikrinimui ir organizacijai festivalis taiko aukščiausius žinomus standartus“, – sakė ji.

Policija gavo pranešimus apie du jaunuolius

Kaip praneša policijos atstovai, 26-osios naktį Švenčionių medikai pareigūnus informavo apie du festivalyje per daug įsilinksminusius jaunuolius.

Vienas jų, M. P., gimęs 1994 m., atvežtas apie 2 val. nakties. Tačiau vaikinas spruko iš priimamojo, kol jo niekas nepatikrino. Kone po trijų valandų jį pričiupo policijos pareigūnai. Vaikinas sulaikytas gatvėje, o patikrinimo metu pas jį rasta, įtariama, narkotinių medžiagų „suktinukės“.

Antroji medikų ir policijos „klientė“– mergina. Dėl jos būklės tarp pačių festivalio dalyvių kilo panika, nes buvo pranešta, kad V. U., gimusi 1994 m., girta ir perdozavo narkotikų. Atskubėję medikai surado merginą. Ji buvo blaivi. Tiesa, narkotikų iš tiesų vartojo, tačiau ne tiek, kad būtų praradusi sąmonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1331)