Tiesa, kartu paaiškėjo, kad beveik 30 eurų – ne riba, kiek tėvai turi atseikėti už krikščioniškus ritualus.

Tačiau Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius kunigas Kęstutis Smilgevičius DELFI aiškino kriminalo čia neįžvelgiantis ir ragino tokiomis sumomis pasipiktinusias mamas susimąstyti, ar jos vaikus išlaiko už auką.

Už Komuniją – 80 eurų: privaloma ir dovana kunigui-bažnyčiai

Viena viešai pristatyta nenorėjusi būti mama DELFI sakė, kad sostinės pašonėje, Nemenčinės miestelyje, už vaikų pasiruošimą Komunijai iš tėvų renkama po 50 eurų.

„Kainos žvėriškos, tai jokia paslaptis. Argumentacija paprasta – už visokias knygutes, albas (jei nuomoja, galėtų bent išskalbtas ir išlygintas, nes dabar dar valyklai turi mokėti. Baisu sugadinti pačiai skalbiant, o gauni visą purviną ir daryk, ką nori), o labiausiai man nesuprantama, kad neva už papildomas pamokas mokytojui, nes visas maldas vaikai mokosi namuose“, – nurodė mama.

Jos teigimu, ir tai dar – ne visos išlaidos. Pinigai bus renkami ir dovanoms tikybos mokytojai, kunigui ar bažnyčiai.

„Kas sudarys nemažiau kaip 30 eurų“, – įvardijo pašnekovė.

Jos teigimu, buvo kalbama, kad ankstesnių metų globotiniai lenkai dovanojo bažnyčiai lipdinius, lietuviai – aukso siūlais siuvinėtą mišių apdarą kunigui. Nuo vaiko esą buvo renkama po 100 litų (29 eurus).

Už pasiruošimą mokėjo 50 eurų

Tuo metu Kaune gyvenanti mama Viktorija pasakojo, kad pernai, kai sūnus priėmė Pirmąją Komuniją, mokėti už pasiruošimą jiems reikėjo 50 eurų. Dar 10 eurų esą kainavo šventinė apranga.

„Mokėjime ir dalimis. Šiais laikais nieko nuostabaus“, – tikino ji.

Pasak mamos, paruošiamuosius kursus kas sekmadienį turėjo lankyti ir tėveliai.

„Jei vaikai ko neatsiskaitys, tai mes, tėvai, už juos atsakysime. Ėjome sukandę dantis“, – pripažino Viktorija.

Neišgalintys mokėti turėjo rašyti pasiaiškinimą

Savo ruožtu mama Inga iš Utenos pasakojo, kad už pasiruošimo Komunijai pamokėles jai teko sumokėti 20 eurų.

„Kažkokias pratybas davė, o kiti pinigėliai nežinia kur nukeliavo. Kunigas sakė, kad tokia suma reikalinga už algą mokytojai, šildymą, paruošimą“, – pasakojo ji.

Moters teigimu, tiems, kurie gyvena sunkiau, kunigas nurodė parašyti prašymą ir paaiškinti, kodėl ir kaip, esą tada nereikės mokėti, tačiau galinčius jis paragino paaukoti ir daugiau.

„Dar tas laikas nebesveikas – beveik metus lankyti ir kiekvieną sekmadienį. Negalima praleisti, nes po mišių padeda parašą, kad dalyvavai. Žodžiu, žiauru, kas darosi. Nieko nebėra švento, visur tik pinigai“, – piktinosi Inga.

Kas mėnesį prašo po 10 eurų

Vilkaviškyje, Lankeliškių parapijoje, pasakojo mama Rima, taikoma dar kitokia sistema. Kas mėnesį klebonas renka po 10 eurų nuo vaiko, kad vienuolė iš Kauno kartą per savaitę atvažiuotų pamokėlę pravesti.

„Prasidėjus mokslo metams buvo pasiūlymas iš klebono pusės paruošti vaikus išpažinčiai ir Pirmajai Komunijai. Surinko grupę vaikų, prisakė visiems dalyvauti sekmadienio mišiose. Iki šitos vietos viskas buvo gerai, nes vyresnėlis prieš dešimt metų toje pačioje bažnyčioje, tik prie kito kunigo, ruošėsi sakramentams, tai tiek ir tereikėjo. Po mišių būdavo pamokėlės, o vienas mėnesio sekmadienis iš viso vaikams buvo paskirtas.

Dabar, praėjus mėnesiui nuo pasiruošimo pradžios, klebonas sukvietė tėvų susirinkimą ir pasakė, kad vaikus ruoš sakramentams ir kartą per savaitę atvažinės vienuolė iš Kauno. Kadangi jai kainuoja kuras, maistas ir bendrai šiais laikais už dyką niekas nieko nedaro, reikia surinkti pinigų. Vienkartinio mokesčio gali nepakakti, todėl reikia rinkti kas mėnesį.

Tuo metu pasijutau kaip aukcione, kur pasiūlius rinkti po penkis eurus, klebonas aktyviai ragino negailėti pinigų, kol buvo pasiektas dešimties eurų „mokestis“. Tada pasisuko kalba apie aprangą. Vėl buvo aktyviai siūloma nuomotis vienodus rūbus iš Katedros. Aišku, už papildomą mokestį. Galutinis rezultatas toks, kad kas mėnesį vaikas neša dešimt eurų už pamokas, o aš su nerimu laukiu „šventės“, nes dar tiksliai nežinau, kiek iš manęs paprašys už drabužius ir dovaną klebonui“, – pripažino moteris.

Klausimą adresavo mamoms: ar savo vaikus išlaikote už auką?

Tuo metu K. Smilgevičius patarė 50 eurų padalinti iš skaičiaus, kiek dienų yra metuose, ir savęs paklausti, ar gaunasi didelė pinigų suma.

„Katechetas ir tikybos mokytojas taip pat turi valgyti ir išlaikyti šeimą. Tos mamos, kaip jos mano, ar tai yra didelė, ar maža suma?“, – klausė jis.

Pastebėjus, kad mamos mokesčiu piktinasi, kunigas nurodė, kad yra ir kur pataupyti, pavyzdžiui, albą galima išsinuomoti, esą dažnai ši paslauga būna ir nemokama.

„Manyčiau, kad nereikėtų pasikliauti nepagrįstais tvirtinimais. O, be to, labai dažnai išaiškėja, kad panaši informacija yra netiksli“, – DELFI sakė pašnekovas.

Tiesa, paklausus, kiek jo žiniomis atsieina paruošimas minimiems sakramentams, K. Smilgevičius konkrečių sumų neįvardijo – esą patys žmonės turėtų į šį klausimą atsakyti.

„Ne vaikų paruošimas kainuoja, o tikybos mokytojų ir katechetų pragyvenimas. Kainuoja ir, pavyzdžiui, parapijos komunalinės paslaugos. Mamų galbūt reikėtų paklausti, ar jos savo vaikus išlaiko už auką, ar rengia ir valgydina taip pat už auką? Ar daiktai kainuoja, ar ne?“, – susimąstyti ragino kunigas.