"Tai yra specifinė sprendimo vykdymo priežiūros procedūra, ji vadinasi sustiprinta priežiūra ir būtent skiriama sudėtingesnius klausimus keliančioms byloms. R. Pakso atvejis turbūt yra pats sudėtingiausias, koks tik gali būti, ta prasme, kad individualios ir bendros priemonės sprendimo vykdymui sutampa, ir tai yra Konstitucijos pataisų priėmimas, pačios sudėtingiausios aukščiausios teisės keitimas ir, kaip matėme, jau kartą tas procesas nepavyko", - paaiškino Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė.

Pasak jos, EŽTT Ministrų komitetas ne kartą yra teigiamai įvertinęs Lietuvos pastangas keisti Konstituciją ir pažymėjęs, kad Lietuva stengiasi, bet valstybei nuolat primenama, ji raginama taisyti padėtį ir nuolat svarstoma žmogaus teisių posėdžiuose.

"Mano žiniomis, šita byla vėl turėtų būti įtraukta į 2017 m. birželio posėdžio darbotvarkę, ir vėl bus mums primenama, kad reikia imtis priemonių ir vykdyti EŽTT sprendimą", - sakė K. Bubnytė.

Ji teigė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išplėstiniame posėdyje per metinės veiklos ataskaitos pristatymą atkreipusi dėmesį, kad jau yra praėjęs reikalingas terminas - metai nuo paskutinio bandymo keisti Konstituciją.

"Sankcijos būtų tokios, kad atsiranda galimybė pareiškėjui kreiptis pakartotinai į EŽTT dėl sprendimo nevykdymo. Mes galime užsidirbti dar vieną pažeidimą. (...) Visai tarptautinei bendruomenei yra pagarsinama, kad Lietuva negerbia EŽTT sprendimų, tai, mano galva, yra pakankamai rimta sankcija", - sakė K. Bubnytė.

2011 m. sausio 6 d. EŽTT Didžioji kolegija priėmė sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, kuriuo nustatytas pažeidimas dėl pareiškėjo "pasyviosios" rinkimų teisės į parlamentą apribojimo nuolatinio ir negrįžtamo pobūdžio.

Europos Tarybos Ministrų komitetas prižiūri, kaip Europos Tarybos narės vykdo EŽTT priimtus sprendimus. Šio Komiteto sprendimu bylai Paksas prieš Lietuvą nuo 2014 m. rugsėjo taikoma sustiprinta vykdymo priežiūra. Sustiprinta priežiūra reiškia nuolatinį nevykdomo sprendimo svarstymą Ministrų komiteto "Žmogaus teisių" (DH) posėdžiuose, prireikus, rengiant dėl jo viešus debatus ir priimant atitinkamos valstybės atžvilgiu Ministrų komiteto sprendimus, kuriais raginama imtis sprendimo vykdymui būtinų priemonių.