„Visi žinome, kad Radvilos buvo reformatai, globojantys, plėtojantys šitą tikėjimą ir nešantys šito tikėjimą, šviesą, kultūrą į Lietuvą. Tačiau staiga jie buvo perlaidoti kaip bedieviai ir netikintys žmonės. Mūsų Bažnyčia, mūsų parapijos ir visi tikintieji jaučiamės pažeminti ir įskaudinti, įžeisti“, - sakė R. Bareikienė. Jos nuomone, taip pat jaučiasi ir palaidotieji, kurie surengta ceremonija buvo pažeminti. 

Komisiją Radvilų perlaidojimui sudarė premjeras Andrius Kubilius. R. Bareikienės teigimu, iš karto dvasininkai pradėjo ruoštis didikų perlaidojimo iškilmėms, kurios turėjo būti įspūdingos. Esą jau buvo užsakyti autobusai, kuriais į perlaidojimo iškilmes turėjo atvykti žmonės iš kitų evangelikų reformatų parapijų. 

„Tačiau kai pakvietėme parapijiečius registruotis vykti į kelionę, sužinojome, kad save pasivadinęs dvasininku, ekskomunikuotas neva tai kunigas diakonas Algimantas Kvedaravičius pradėjo visur lakstyti, trukdyti ir kažkodėl laidojimo komisija suglumo. Suglumo ir, likus iki laidotuvių 3 dienoms, pasakė, kad paskutinį sprendimą priims premjeras”, - kalbėjo Lietuvos evangelikų reformatų konsistorijos prezidentė. 

A.Kubiliaus sprendimą Radvilas laidoti tik valstybiniu būdu be dvasininkų patarnavimų ji vadina daugiau nei keistu. Anot R. Bareikienės, į laidotuves buvo sukviesti garbingi kunigai, vyskupai iš JAV, Vokietijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos. „Galite įsivaizduoti, kaip mes jautėmės per laidojimo ceremoniją, kai palapinėje stovėjo turbūt ir garbingų žmonių, ir visokiausių, nežinau, kokiu pagrindu, surinktų, o mūsų svečiai stovėjo šone – buvo atstumti“, - retoriškai klausė R. Bareikienė. 

Pasak jos, tik pasibaigus oficialioms iškilmėms ir išjungus kameras, evangelikai reformatai galėjo laikyti pamaldas ir palaiminti kapavietę. „Mūsų parapijiečiams nesuprantama, kodėl taip atsitiko, kodėl premjeras priėmė tokį sprendimą“, - sakė R. Bareikienė, turinti įtarimų, kad kažkas premjerui neobjektyviai patarė. 


Jaučia ignoravimą
Rimas Mikalauskas
Lietuvoje yra įregistruotos dvi evangelikų reformatų bendruomenės. Pirmajai reformatų bendruomenei vadovauja Reformatų Bažnyčios organo – Biržų Sinodo - nutarimu šių metų birželį ekskomunikuotas dvasininkas Algimantas Kvedaravičius, antrajai – to paties Sinodo paskirtas Rimas Mikalauskas. Pastarajai bendruomenei priklauso ir kunigas Tomas Šernas.
Pasak R. Bareikienės, Radvilų šeimos palaikų perlaidojimas buvo paskutinis lašas, privertęs prabilti apie evangelikų reformatų ir valstybės santykius. 

„Kalbant apie evangelikų reformatų santykius, tikrai jaučiame, ar tik valstybės atsakingi atstovai su pareiškimais, kad evangelikų reformatų bažnyčia yra susiskaldžiusi, kartais neskelbia tam tikrų savo silpnų vietų ar silpnos politinės valios nustatyti savo santykius su kompetentinga bažnyčios vadovybe“, - teigė Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios Unitas Lithuaniae-Sinodas generalinis superintendentas Rimas Mikalauskas. 

Pasak R. Mikalausko, po Radvilų perlaidojimo abipusiai skaudžiai pajaustos bendradarbiavimo problemos, mat jie buvo pašalinti iš evangelikams reformatams labai svarbaus kapavietės pašventinimo. Apie tai, mano kunigas, būtų buvę gerai pranešti iš anksto, o ne prieš 3 dienas. Vietoje paaiškinimų jis aiškina išgirdęs, kad tai – smulkmena bei reformatų susiskaldymas. „Kas yra ekspertas, kas yra pasakęs, kad reformatai susiskaldę?“ – stebėjosi Unitas Lithuaniae - Sinodas generalinis superintendentas .

R. Mikalauskas sakė per pastaruosius 15 metų jaučiantis tam tikrą konfesijos ignoravimą, kuris esą pastebimas ir mokyklų programose, kur daug nutylėjimų, ignoravimų. 

„Reformatų juridinių bendrijų ar bendruomenių yra iki 20. Tačiau kažkodėl kitur žinoma, kas yra kompetentinga vadovybė ir nustatomi santykiai, o mūsų atžvilgiu to vengiama“, - stebėjosi superintendentas, nesuprantantis, kodėl niekas neišsiaiškina, kuri iš bendruomenių turi Sinodo įgaliojimus kalbėti visos bažnyčios vardu.

A.Kvedaravičiaus reformatai rengs savas apeigas

„Kaip mūsų bažnyčios įkūrėjai, Radvilos nebuvo tinkamai pagerbti. Rytą prieš išlydint turėjo būti iškilmingos pamaldos bažnyčioje, pasikviečiant Katalikų Bažnyčią ir visas tradicines bažnyčias. Bet susilaukėme labai piktų šūksnių iš anos pusės, jie netgi trukdė mūsų pamaldoms. Bendrautume su normaliais žmonėmis, tačiau su chuliganais, kuriems reikia tik turto, nenorime“, - aiškina Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios generalinis superintendentas kunigas A. Kvedaravičius.

Pasak A. Kvedaravičiaus, valstybės problema, kad nežinojo, kuriuos reformatus pasikviesti į apeigas. Kunigo manymu, komisija jo vadovaujamus reformatus atstūmė pasikvietusi atskalą.

Galiausiai nuspręsta, kad dvi reformatų bendruomenės apeigas atliks skirtingomis dienomis. „Jų tikslas buvo parodyti save, o ne pagerbti kunigaikščius. Tyčiotis iš bažnyčios su tokiomis apeigomis visai netinka. Esame įžeisti, kad sarkofago neleido įnešti į bažnyčią. Nesutikome, kad priekyje būtų nešama Biblija. Tačiau sprendimas priimtas – po mūšio kumščiais nebemosuojama“, - kalbėjo Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios generalinis superintendentas.

A. Kvedaravičiaus vadovauti reformatai ketina rengti atskirą konferenciją ir tinkamu laiku atlikti tinkamas apeigas.

Vyriausybė linki reformatams susitarti

Antradienį Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad didikų Radvilų giminės atstovų palaikų perlaidojimo iškilmių metu buvo atliktos evangelikų reformatų religinės apeigos, o palaikai perlaidoti su derama pagarba.

„Premjero sudaryta Radvilų perlaidojimo tarpžinybinė darbo grupė, vadovaujama Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, susidūrė su tuo, kad oficialiose iškilmėse siekė dalyvauti dvi Lietuvos evangelikų reformatų religinės organizacijos. Darbo grupė paliko teisę pačioms evangelikų reformatų religinėms bendrijoms apsispręsti dėl religinių apeigų atlikimo laiko ir būdo. Nepavykus susitarti dėl vieningo dalyvavimo iškilmėse, darbo grupė priėmė sprendimą, kad abiejų evangelikų reformatų religinių bendrijų atstovai atskirai atliks religines apeigas Radvilų giminės atstovų palaikų pagerbimo ir lankymo dienomis, taip pat perlaidojimo dieną, kriptos lankymo metu?“, - sakoma pranešime.

Kaip teigiama pranešime, religinių apeigų klausimą Radvilų perlaidojimo iškilmių programoje sprendė ne Vyriausybė, ar tuo labiau premjeras, o pačios Lietuvos evangelikų reformatų religinės organizacijos.

„Linkime Lietuvos evangelikų reformatų religinėms organizacijoms vienybės visų tikinčiųjų labui ir kuo greičiau pasiekti bendrą sutarimą“, – sako Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.