Pramonininkai nepatenkinti iki šiol Lietuvai teikta technine pagalba. Jie tikina, kad iš užsienio atvyksta nekvalifikuoti specialistai, kurie, bet kaip atlikę studijas, tik susižeria į kišenę fondų pinigus.

"Mums siūlo statyti cemento gamyklą, o mes, pasirodo, ją jau turime. Atvažiuoja analfabetai, kuriems didžiausių miestų trejetuke Šiauliai eina po Joniškio ir Radviliškio. Už tokią "studiją" jiems sumokama 13 mln. Lt", – piktinasi Rimantas Budrys, Inžinerinės ekologijos asociacijos prezidentas.

Statybininkai nepatenkinti, kad tarptautinių konkursų sąlygos nepalieka jokių galimybių Lietuvos įmonėms juos laimėti.

"Konkurse Varėnos valomiesiems įrengimams buvo pateiktos tokios sąlygos, kad net susijungusios visos statybinės organizacijos jo nelaimėtų. Iš kur Lietuvos įmonė turės 5 mln. EUR garantą? Tas pats atsitiko ir su Jurbarko valomaisiais įrengimais", – vardija Jonas Jakimavičius, Lietuvos statybininkų asociacijos generalinis direktorius. Pasak jo, konkursus laimi ES šalių firmos, kurios tam darbui atlikti samdo lietuvius – tik jau gerokai pigiau.

"Konkursą statyti "MasterFoods" fabriką Gargžduose laimėjo Suomijos kompanija, paskelbusi darbų kainą 8,5 mln. Lt. Tuoj pat už 6,5 mln. Lt subrangovais buvo pasamdyti lietuviai, tad 2 mln. Lt grįžo į Suomiją. Ar tai – pagalba?" – stebisi p. Jakimavičius.