Kalbėdama apie pagrindinius Lietuvos pirmininkavimo darbus ir tikslus, prezidentė pabrėžė, kad mūsų šalis sieks patikimos, augančios ir atviros Europos.

„Prisijungus Kroatijai prie šio stalo mūsų bus jau nebe 27, o 28 narės. Todėl Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai atspindi visų Europos žmonių interesus - sieksime finansinio stabilumo, ekonomikos augimo ir naujų darbo vietų kūrimo. Dar vienas iš labai svarbių mūsų pirmininkavimo uždavinių - atvira ir saugi Europa bei jos kaimynystė", - sakė prezidentė.

Lietuvai teks baigti derybas dėl teisės aktų, užtikrinsiančių, kad 2014-2020 metų ES biudžeto pinigai šalis nares pasiektų laiku.

Pasak prezidentės, siekiant atkurti pasitikėjimą Europa, būtina užtikrinti finansinį stabilumą - tai vienas esminių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Finansinio stabilumo bus siekiama stiprinant ekonominę ir pinigų sąjungą bei kuriant bankų sąjungą. Todėl svarbu tęsti finansinio sektoriaus reformas, skatinti geresnį ekonomikos valdymą ir kovą su mokesčių vengimu.

Antrasis Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetas - ekonomikos augimo skatinimas. Tam būtina realiai imtis mažinti nedarbą, ypač jaunimo. Taip pat reikia efektyviau išnaudoti bendrosios rinkos potencialą - paslaugų, skaitmeninės ir energetikos rinkos gali duoti stiprų impulsą ES konkurencingumo didinimui.

Atvira Europa - trečias Lietuvos pirmininkavimo prioritetas. Pasak prezidentės, stiprinant Europą reikia glaudžiau bendradarbiauti su kaimyninėmis ir strateginėmis partnerėmis. Tikimasi, kad Vilniaus viršūnių susitikimas, įvyksiantis lapkričio mėnesį, atvers kokybiškai naują etapą ES santykiuose su Rytų partnerystės šalimis.

Iš suplanuotų 200 Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių daugiau kaip 20 bus aukšto lygio susitikimų, 162 - ekspertų lygio ir 12 - parlamentinių renginių. Vien aukšto lygio susitikimuose, planuojama, dalyvaus 34 valstybių ir vyriausybių vadovai, daugiau nei 800 ministrų, apie 10 tūkst. delegacijų narių, per 1500 žiniasklaidos atstovų.

Vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo renginių - lapkritį vyksiantis Rytų partnerystės vadovų susitikimas Vilniuje.

Lietuvos pirmininkavimo startui - keturi prezidentės darbo vizitai

Pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai nuo liepos 1-osios perimančios Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė sekmadienį, birželio 30 d., išvyksta darbo vizitų į Kroatiją, Prancūziją ir Vokietiją.

Pirmieji keturi Lietuvai istorinio pusmečio vizitai skirti Lietuvos pirmininkavimo prioritetų ir svarbiausių darbų pristatymui europinių institucijų ir ES šalių vadovams.

Pirmininkavimo išvakarėse, birželio 30-ąją, Kroatijos sostinėje Zagrebe Prezidentė pirmąkart kaip pirmininkaujančios šalies vadovė susitiks su Europos Vadovų Tarybos prezidentu Hermanu Van Rompuy ir aptars svarbiausius ES šalių vadovų pusmečio susitikimus bei būtiniausius sprendimus.

Vidurnaktį iš birželio 30-osios į liepos 1-ąją Prezidentė kartu su ES vadovais dalyvaus Kroatijos įstojimo į ES iškilmėse.

Pasak Prezidentės, simboliška, kad Lietuvos pirmininkavimo pradžia sutampa su 28-osios šalies prisijungimu prie Bendrijos. Atvira Europa - vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų.

Liepos 2-ąją Lietuvos vadovė su darbo vizitu lankysis Paryžiuje, kur susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande ir aptars svarbiausius sprendimus, kuriems per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai bus skirtas ypatingas visų šalių dėmesys. Ekonomikos augimas, finansinis stabilumas, energetinis saugumas, saugi kaimynystė - tai bendri Lietuvos, Prancūzijos ir visos Europos tikslai.

Liepos 3-iąją Strasbūre - oficiali dalykinė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia. Šalies vadovė Lietuvos pirmininkavimo prioritetus pristatys Europos Parlamentui ir atsakys į europarlamentarų klausimus.

Lietuvos vadovė taip pat dalyvaus spaudos konferencijoje, kurioje atsakys į ES šalių žurnalistų klausimus. Abu renginius tiesiogiai transliuos Europos Parlamentas http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/schedule, Europe by Satelite TV ir Lietuvos televizija.

Po pirmininkavimo starto Europos Parlamente, D. Grybauskaitė vyks darbo vizito į Berlyną, kur Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kvietimu kartu su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso, Europos Vadovų Tarybos prezidentu H. van Rompuy, Europos Parlamento vadovu Martinu  Schulzu ir kitais ES šalių vadovais dalyvaus aukšto lygio konferencijoje apie jaunimo nedarbo mažinimą.

Konferencijoje taip pat dalyvaus visų ES šalių socialinės apsaugos ministrai ir įdarbinimo tarnybų vadovai. Jaunimo įdarbinimui pirmininkavimo metu Lietuva skirs ypatingą dėmesį.

Liepos 4-5 dienomis Prezidentė atidarys Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžiai skirtus renginius Vilniuje.