„Džiaugiuosi, kad pagaliau Lietuva taip pat turi vieną iš europinių institucijų. Europos lyčių lygybės institutas yra svarbus Lietuvai, nes mūsų valstybė lyderiaus lyčių lygybės klausimais ir turės galimybę sukviesti visos Europos bei pasaulio profesionalus, iš Vilniaus Europai teikti pasiūlymus, kurie padės toliau tvirtinti demokratines vertybes ir ginti žmogaus teises", - atidarymo kalboje sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva tampa centru, kur bus sukoncentruotos Europos ekspertų intelektualinės pastangos, kaupiama bei analizuojama praktinė patirtis, teikiamos rekomendacijos kaip spręsti lyčių lygybės klausimus.

Nors atidarymo juosta jau perkirpta ir šampanas išgertas, realiai Europos lyčių lygybės institutas į Vilnių iš Briuselio nepersikels iki vasario, nes dar nėra įrengtos instituto patalpos, nenupirkti baldai ir kompiuteriai.

Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Langbakk tikisi, kad šios institucijos buvimas Vilniuje prisidės prie gerų pokyčių Lietuvoje. „To labai tikiuosi“, - trečiadienį žurnalistams sakė V.Langbakk.

Ji pabrėžė, kad Lyčių lygybės instituto įkūrimo Vilniuje priežastis nėra prasta padėtis lyčių lygybės srityje Lietuvoje. „Žinoma, palyginti su Skandinavijos šalimis Lietuvai yra kur tobulėti", - kalbėjo instituto vadovė.

Jos teigimu, kad Europos lyčių lygybės institutas nekurs europinių teisės aktų ir nedirbs politikos formavimo srityje, o veiklą vykdys ekspertų lygiu, atliks tyrimus ir viešąsias iniciatyvas, rinks lyčių lygybės politikos pavyzdžius skirtingose šalyse. „Žmonės, kurie važiuos pasižiūrėti, kad tas institutas yra Lietuvoje, tuo pačiu pamatys, kad Vilnius vis dėlto yra labai gražus miestas ir visa Lietuva turi labai daug įdomių dalykų. Turizmui tai irgi turėtų būti papildomas paūgėjimas“, – sakė V. Langbakk.

Instituto biudžetas 2007-2013 metais yra 52,5 mln. eurų (181 mln. litų). 2010 metais jame dirbs 30 darbuotojų, tačiau kol kas priimti 5 darbuotojai. Numatoma, kad instituto darbuotojams talkins ir ES šalių deleguoti atstovai.

Šios įstaigos steigimas Vilniuje užtruko trejus metus, delsimą lėmė ir užtrukusios vadovo paieškos.

Europos Ministrų Taryba 2006-ųjų gruodį nusprendė, kad Europos lyčių lygybės institutas turėtų veikti Vilniuje.

Priimti Lyčių lygybės institutą siekė trys ES naujokės - Slovėnija, Slovakija ir Lietuva. Pirmoji savo kandidatūrą atsiėmė pačioje posėdžio pradžioje, o Slovakija vėliau pripažino mūsų šalies pranašumus ir savo kandidatūrą taip pat atsiėmė.