Nuo praėjusių metų paramą šiai stovyklai teikia Turkijos Respublikos vyriausybės Turkų išeivijos ir giminingų tiurkiškų tautų rėmimo departamentas bei Turkijos kultūros Junus Emre institutas. Be to, šiais metais Lietuvos karaimų kultūros bendrija kartu su Lenkijos karaimų bendrija rengia bendrą projektą „Karaj joBBary-Karaimskie drogi. Spotkania pomiędzy Polską a Litwą" („Karaimų keliai. Lenkijos ir Lietuvos susitikimai"), kurį drauge finansuoja Viešosios ir kultūrinės diplomatijos Lenkijos užsienio reikalų ministerijos departamentas, surengęs konkursą „Bendradarbiavimas viešosios diplomatijos srityje 2013”. Stovyklos renginius taip pat parėmė Lietuvos kultūros ministerija bei Trakų rajono savivaldybė.

Trakų vasaros karaimų kalbos stovyklos tarptautinis projektas, kurį jau vienuoliktus metus sėkmingai vykdo Lietuvos karaimų kultūros bendrija ir kuriame dalyvauja Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Prancūzijoje gyvenantys karaimai bei karaimotyra besidomintys mokslininkai, leidžia pramokti karaimų kalbos pradmenis, mokantiems - pagilinti žinias. Tai yra laikas, kai iš įvairių valstybių atvykę karaimai gali bendrauti, aptarti atskirose bendruomenėse vykstančius įvykius, pasidalinti patirtimi ir naujienomis. Vakariniuose akademiniuose seminaruose bus pasakojama apie karaimų mokslininkų ir visuomenininkų darbus. Programos pagrindą, kaip visada, sudarys karaimų kalbos pamokos pradedantiems ir pažengusiems, bet bus mokomasi ir šokių - jau antrus metus į Trakus iš Turkijos Izmiro miesto atvažiuoja profesionali rytietiškų šokių šokėja Yasam Balkoca. Ji mokys rytietiškų šokių elementų ne tik karaimų ansamblio „Birlik" („Vienybė") narius, bet ir visus norinčius. Baigiamajame koncerte J. Balkodža pati šoks kelis šokius.

Kadangi karaimų kalba ir karaimų kultūros studijos nuo seno sudaro vieną iš orientalistikos objektų, Vilniaus universitetas per Orientalistikos studijų centrą jau dveji metai yra „Karaimiško mokymo tinklo" (Karaim educational network) dalis. Pernai Trakuose susirinkę Upsalos (Švedija), Vilniaus (Lietuva) universitetų mokslininkai nusprendė pakviesti į tinklą Ankaros (Turkija), Helsinkio (Suomija), Mainzo (Vokietija), Poznanės (Lenkija), T. Ševčenkos (Kijevas) aukštąsias mokyklas bei Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Ukrainos karaimų bendruomenes. Tai dar viena prof. E. Csato Johanson iniciatyva. Šis tinklas skirtas karaimų lingvistinėms ir kultūros paveldo studijoms plėtoti bei mobilumui tarp mokslininkų ir bendruomenių atstovų skatinti. Šįmet mokyklos programoje numatyti keli šio tarptautinio projekto dalyvių pranešimai.

Šių metų karaimų kalbos mokykla skirta Lietuvos karaimų poetų palikimui aptarti. Ypač išskiriamas poetas Šelumielis Lopato (1904-1923), nuo kurio tragiškos žūties sukanka 90 metų. Tai datai pažymėti bus skirta ne tik paskaita, bet ir baigiamasis mokyklos vakaras, kuriame bus suvaidinta specialiai parašyta pjesė karaimų kalba „Jyrčymyz" („Mūsų poetas", autorė Halina Kobeckaitė). Vaidinime, kaip paprastai, dalyvaus visi mokyklą lankę mokiniai nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Per praėjusį dešimtmetį stovykla jau tapo stipriu tarptautiniu karaimus įvairiose valstybėse vienijančiu simboliu, puikiu Lietuvos viešosios diplomatijos įrankiu.