Antradienį Europos Parlamente (EP) surengtoje diskusijoje apie susitikimo Vilniuje rezultatus ir situaciją Ukrainoje Liberalų ir demokratų atstovas Grahamas Watsonas (Grehemas Vatsonas) teigė, jog labai svarbu, kad susitikimas nebūtų užgožtas vieno dokumento - nepasirašytos asociacijos sutarties su Ukraina.

„Reikia atvirai kalbėti apie tą nematomą dramblį kambaryje, apie realias problemas, apie kurias niekas nenori kalbėti, ir, tikiuosi, Europos Komisijos (EK) vicepirmininkė tai ir darys“, - apie ES Išorinių veiksmų tarnybos vadovės Catherine Ashton vizitą Kijeve kalbėjo G.Watsonas.

Anot jo, Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui reikia pasakyti, jog „tik tvirtos valios žmogus gali priimti tinkamus sprendimus“.

„Vilniaus susitikimas liks kaip istorinę eigą pakeitęs susitikimas“, - diskusijoje Strasbūre savo ruožtu sakė Europos liaudies partijos (EPP) vardu kalbėjęs José Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra (Chosė Ignasijus Salafranca Sanches Neira).

Su Ukrainos vėliava ant kaklo kalbėjusi žaliųjų frakcijos vicepirmininkė Rebecca Harms (Rebeka Harms) teigė, jog artimiausiu metu Ukrainoje paaiškės, ar Vilniaus susitikimas nevirs juoduoju istorijos puslapiu.

„Ar tas Vilniaus susitikimas mus pastūmėjo į priekį, ar jis bus juodasis puslapis istorijoje, tai bus nuspręsta artimiausiomis dienomis Ukrainoje“, - sakė R.Harms. Ji pati lankėsi Ukrainoje ir teigė, jog „niekur Europoje nėra taip švenčiama Europa“.

„ES, mano nuomone, privalu palaikyti tą naująją opoziciją, kurios šaknys nebėra posovietinėje eroje, tai jauni žmonės, kurie iš tiesų yra europiečiai“, - sakė europarlamentarė.

Tuo metu radikalios Europos konservatorių ir reformistų frakcijos vicepirmininkas Ryszardas Legutko pareiškė, jog Vilniaus susitikimas buvo „nuviliantis pažeminimas“. Anot jo, Rytų partnerystės tikslai niekada nebuvo ES politikos centre.

„Ir dabar ES pralaimėjo Rusijai“, - sakė R.Legutko.

EP Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas su Ukrainos spalvų juostele ant rankos teigė, jog ukrainiečiai aiškiai parodė, kad prezidentas V.Janukovyčius turi atverti šaliai kelią į Europą, o ne „statyti naujus rūmus Sočyje“. Anot jo, svarbu ir kuo skubiau pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Moldova ir Gruzija, kurios buvo parafuotos Vilniuje.

Diskusijoje kalbėję Lietuvos atstovai minėjo ir padarytas klaidas. Anot Liberalų ir demokratų aljanse dirbančio Leonido Donskio, ES supainiojo geopolitiką ir vertybes.

EPP frakcijos atstovė Laima Liucija Andrikienė savo ruožtu sakė, kad dabar geriausia išeitis - priešlaikiniai prezidento ir parlamento rinkimai.

„Ši valdžia yra praradusi ir didelės dalies Ukrainos piliečių, ir Europos partnerių pasitikėjimą“, - teigė L.Andrikienė.

Pakviestas pasisakyti ES Tarybai pirmininkaujančiai Lietuvai atstovaujantis užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius kalbėjo, jog reikia pasimokyti iš praeities ir remti žmones, ginti teises bei laisves - ypač Rytų partnerystės šalyse. Savo pasisakymą V.Leškevičius baigė kalbėdamas lietuviškai ir remdamasis asmenine patirtimi.

Jis teigė iš savo patirties žinantis, ką reiškia stovėti šaltyje prieš ginkluotą jėgą: „Manau, kad žinau, ką jaučia žmonės Ukrainos aikštėse, kai šildo tik laužas, draugo ranka ir tikėjimas, kad tu stovi už teisingą reikalą“.

Viceministras pabrėžė, jog tokiais momentais ypač svarbi tarptautinės bendruomenės parama.

Europarlamentarai, antradienį debatuose aptarę Rytų partnerystės aukščiausio lygio susitikimo Vilniuje rezultatus ir po to besirutuliojančią situaciją Ukrainoje, dėl rezoliucijos šiuo klausimu balsuos ketvirtadienį.