Tyrimas atliktas privataus asmens pranešimo pagrindu. Jame teigta, kad meras sudarė teisinių paslaugų teikimo sutartį ir galimai Druskininkų savivaldybės biudžeto lėšomis gina savo asmens garbę ir orumą privataus pobūdžio ginčuose Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyboje (ŽEIT).

VTEK įvertino tris ŽEIT pateiktus skundus dėl galimai pažeistų neturtinių teisių, susijusių su garbe ir orumu bei savivaldybės dalykine reputacija. Pirmąjį - dėl informacijos, paskelbtos LNK televizijos transliuotoje laidoje "KK2" (2015-11-25) - parengė Druskininkų savivaldybei atstovavusi L. Meškauskaitės advokatų kontora, o jį pateikė R. Malinauskas, kaip savivaldybės meras, vykdantis Vietos savivaldos įstatymuose nustatytus įgaliojimus.

Antrąjį skundą - dėl laikraštyje bei internetiniame naujienų portale "Druskininkų naujienos" (2016-01-08) pateiktos informacijos - rengė ir pateikė Druskininkų savivaldybei atstovaujanti L. Meškauskaitės advokatų kontora. O trečiąjį skundą - dėl LRT televizijos laidoje "Forumas"" (2016-03-03) išsakytų teiginių - pateikė R. Malinauskas kaip privatus asmuo.

Kaip nurodoma VTEK pranešime, vadovaujantis teismų praktika, apie vieną subjektą paskleisti duomenys gali pažeisti kito subjekto dalykinę reputaciją, kai šie subjektai yra tarpusavyje susiję tam tikrais ryšiais, ir šios sąsajos yra viešai žinomos. Įvertinusi pirmųjų dviejų skundų turinį, VTEK mano, kad tai nebuvo su asmeniniu gyvenimu sietini privataus pobūdžio ginčai, nes R. Malinauskas televizijos reportaže ir publikacijoje buvo kritikuotas ne kaip privatus, o kaip viešas asmuo - savivaldybės meras - dėl jo vadovavimo stiliaus.

"Todėl jo kaip savivaldybės mero garbės ir orumo pažeminimas taip pat sumenkintų ir savivaldybės dalykinę reputaciją. Manytina, kad tuo atveju, jei R. Malinauskas nevykdytų mero pareigų ir nevadovautų savivaldybei, jis šioje informacijoje paminėtas nebūtų. Todėl VTEK mano, kad šiais dviem atvejais R. Malinauskas negalėjo pasinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti, nes minėtais skundais Druskininkų savivaldybė siekė ginti galimai pažeistą dalykinę reputaciją", - teigia etikos sargai.

Už skundo parengimą dėl LRT televizijos laidoje "Forumas" išsakytų teiginių nebuvo mokėta iš Druskininkų savivaldybės lėšų, todėl šių aplinkybių vertinimas nėra VTEK tyrimo objektas, pasisakė komisija.