„Pripučiamas miniatiūrinis asilas su balso dėžute, skleidžiančia gyvūno garsus. Užpakalyje yra skylė, kurioje galėsite numalšinti savo aistrą“, – taip pristatomas vienas sekso žaisliukų, priskirtas sekso lėlių kategorijai.

Daugiau nei 45 cm aukščio ir 52 cm pločio pripučiamą asilą siūloma įsigyti už bemaž 20 eurų. Maža to, jis dar nemokamai pristatomas į namus.

„Kai kurie žmonės sako, kad visa Lietuva yra vienas didelis kaimas. Dviprasmiška, kad, iš vienos pusės, lietuviškoje sekso prekių parduotuvėje siūloma „kaimiška“ pramoga – sekso lėlė-asilas, iš kitos pusės, siūlomas itin aukštas lygis – patenkinami net įnoringiausių klientų poreikiai. Fantazuojantys apie gyvūnus taip pat nelieka nuskriausti“, – sarkazmo neslėpė skaitytojas.

Jis sakė laukiantis nesulaukiantis sekso žaislų, kurie patenkintų ir dar egzotiškesnių pomėgių turinčių asmenų fantazijas.

„Atrodo, tokia maža ta Lietuvėlė, bet aptarnauja visus“, – konstatavo jis.

Perka ne seksui, bet ant prikolo

Savo ruožtu šią prekę parduodančios įmonės UAB „Interversus“, valdančios prekės ženklą „Suaugusiems.lt“, atstovė, prisistatyti nenorėjusi erotinių prekių parduotuvės konsultantė sakė, kad skaitytojas klaidingai interpretavo prekę.

„Dažniausiai šiuos pripučiamus asilus žmonės perka norėdami pajuokauti, ant prikolo. Jis nėra didelis, ta skylė kaip ir yra, bet, sakyčiau, ne tam jis skirtas“, – aiškino ji.

Mergina apgailestavo dėl klaidinančio šį sekso žaislą apibūdinančio užrašo.

„Samdome žmones, kurie aprašinėja prekes. Sunku dabar atsekti, kas parašė konkrečiai šį aprašymą, bet, manyčiau, naujokė, kuri galbūt per rimtai į šį reikalą, kuris yra ant bajerio, pažiūrėjo arba tiesiog taip pajuokauti bandė. Pasistengsiu tai išsiaiškinti“, – užtikrino parduotuvės konsultantė.

Paklausta, ar prekių aprašymai nėra peržiūrimi vadovų prieš juos publikuojant, ji patikino, kad įrašai patikrinami tik du kartus per savaitę.

„Matyt, kad neseniai šį žaislą aprašė. Dar nespėjome. Du kartus per savaitę peržiūrime ir, aišku, blokuojame tokius dalykus. Ačiū, kad informavote, išsiaiškinsime ir užrašą pakoreguosime“, – tikino ji.

Konsultantė: linksmas asiliukas, kuris net neiššauktų jokios aistros

Merginos teigimu, pripučiamos lėlės lietuvių dažniausiai perkamos ne sekso žaidimams, o dėl noro pajuokauti. Dažniausiai jų žvalgosi organizuojantys bernvakarius ir megvakarius.

„Pripučiamas lėles lietuviai perka kuo pigesnes, vienam kartui, pajuokavimui. Net pripučiamų vyrų ar moterų neperka rimtai, ką jau kalbėti apie asiliukus“, – šyptelėjo ji.

Konsultantė patikino, kad tai pirmasis jos sulauktas skundas dėl pripučiamo asiliuko, tačiau jei kiltų didesnis nepasitenkinimas šia preke, mano ji, vadovai ją tikriausiai išimtų iš apyvartos.

„Tai pirmas toks atvejis, gana keistas, nes žmonės dažniausiai pažiūri, pasijuokia ir tiek. Net pati pakuotė tokia, kad nieko seksualaus ten nėra. Tiesiog toks linksmas asiliukas, kuris net neiššauktų jokios aistros“, – įsitikinusi ji.

Planuoja išimti iš apyvartos

„Suaugusiems.lt“ parduotuvės projektų vadovas Mantas Kalinauskas pridūrė, kad jei šis žaislas būtų skirtas seksui, o ne pramogai, juo nebūtų leista prekiauti Lietuvoje.

„Mūsų parduodami žaislai yra importuojami iš Vokietijos. Šį rinka yra stipriai kontroliuojama, tad jei žaislas būtų skirtas zoofilams, jis nepatektų į ES“, – aiškino jis.

M. Kalinausko teigimu, šiuo atveju klaidą padarė darbuotoja, kuri nesuprato, kad šis žaislas – suvenyrinis, o ne skirtas seksui.

„Taip, aprašymas blogas ir mes tikrai jį koreguosime. Kai pamatėme, patys supratome, kad nei juoktis, nei ką. Tačiau, pavyzdžiui, turime ir tokią prekę „ištvirkėlis vienuolis“. Paspaudus 11 cm aukščio lėlės galvą imituojama erekcija. Tai irgi, jei žiūrėsime tiesiogiai, bažnyčia turėtų tuo piktintis“, – dėstė parduotuvės atstovas.

Atkreipus dėmesį į tai, kad asiliukas bemaž keturis kartus didesnis už minėtą lėlę, M. Kalinauskas pridūrė svarstantis dėl aiškumo iš viso šią prekę išimti iš apyvartos, kadangi ji nėra populiari. Per pusantrų metų aptariamoje parduotuvėje buvo nupirktas tik vienas pripučiamas gyvūnas.

„Tikrai nėra, kad daug asilų parduotume ir iš to gyventume. Galime ir išimti prekę, jei skaitytojai dėl to bus labiau patenkinti“, – užtikrino jis.

Teisinė atsakomybė netaikoma

Advokato Lauryno Pakštaičio teigimu, teisinė atsakomybė už tokio žaislo pardavinėjimą netaikoma, kadangi pripučiamas asilas nėra gyvūnas, tai yra tik žaislas, todėl jokie veiksmai su šiuo daiktu nelaikomi žiauriu elgesiu su gyvūnu ir zoofilija to žodžio prasme.

„Visų pirma, zoofilija, kaip reiškinys, nederamo elgesio forma nėra tiesiogiai uždrausta įstatymų – teisės aktuose nėra įvardyta „zoofilija“, jos atmainos, bausmės už „zoofiliją“. Paprastai seksualinio pobūdžio veiksmai su gyvūnais uždraudžiami savivaldybių tvirtinamose gyvūnų priežiūros ir laikymo taisyklėse.

Teisiniu požiūriu zoofilija vertinama kaip gyvūno kankinimas – neteisėti veiksmai, kuriais gyvūnas kankinamas. Už gyvūnų kankinimą ir žiaurų elgesį numatyta administracinė atsakomybė (Administracinių teisės pažeidimų kodekso 90 str.) ir baudžiamoji atsakomybė (Baudžiamojo kodekso 310 straispnis, taikoma, kai gyvūnas žuvo ar buvo suluošintas).

Nepanašu, kad veiksmai su tokiu daiktu skatintų žiaurumą gyvūnų atžvilgiu ar dar kaip kitaip lemtų neigiamus socialinius procesus. Todėl skaitytojo sutapatinimas žaislinio asiliuko su gyvūnu nėra teisingas teisės taikymo prasme ir jokia atsakomybė už tokį elgesį (santykiavimą) nekyla“, – aiškino jis.

Apribojimų praktiškai nėra

Paklaustas, ar erotinių prekių parduodamos prekės ribojamos kokiais nors draudimais, advokatas informavo, kad mažmeninės prekybos taisyklės, patvirtintos Vyriausybės 2014-07-22 nutarimu Nr. 738, nurodo tik tiek, kad „Sekso reikmenimis, išskyrus kontraceptines priemones, prekiaujama specializuotose (tik sekso reikmenims skirtose) parduotuvėse“ (9 punktas).

„Kaip informuoja Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistai, daugiau kokių nors specialių, specifinių reikalavimų dėl tokių prekių prekybos ir reikalavimų joms nėra. Svarbu, kad tai būtų specializuotos parduotuvės į kurias nepatektų nepilnamečiai asmenys.

Kažkokius ypatingus, specialius teisinius reikalavimus numatyti būtina tada, kai nepadeda etikos, moralės normos“, – sakė jis.