Tinklalapį „Renkuosi Lietuvą“ tvarkys šiemet įkurtas Migracijos informacijos centras.

A.Butkevičius tvirtino, kad ši iniciatyva buvo reikalinga, nes valstybės institucijos sulaukia vis daugiau klausimų apie galimybes įsidarbinti, plėtoti verslą, švietimo ir kitas sąlygas.

„Mūsų tikslas buvo, kad bet kuriuo paros metu, tik pagalvojęs apie Lietuvą, žmogus galėtų sužinoti, kas jam rūpi: kokios įsidarbinimo ar verslo galimybės bet kurioje savivaldybėje, kaip gauti paramą verslo pradžiai, kokios būtų namų ar žemės sklypų kainos, kur mokysis vaikai, kaip toli yra medicinos įstaiga, kaip atliekama karinė prievolė, ar suteikiama pilietybė ir visais kitais klausimais“, - tinklalapį antradienį Vyriausybėje pristatė premjeras.

Anot Vyriausybės vadovo, siekiama, kad interneto svetainė veiktų „su labai svarbiu atgaliniu ryšiu“ - čia bus pristatomos ir grįžusiųjų į Lietuvą istorijos, taip pat bus galima teikti pageidavimus, kokios informacijos reikėtų.

„Mūsų svarbiausia žinia užsienyje gyvenantiesiems yra, kad Lietuva jūsų laukia“, - sakė premjeras.

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė tikino, kad kasmet grįžtančiųjų į Lietuvą nuo 2010-ųjų išaugo keturis-penkis kartus, šiųmetinės grįžtamosios migracijos tendencijos esą taip pat išlieka teigiamos.

Pasak jos, ilgą laiką užsienyje gyvenusiems emigrantams, ypač jei jie grįžta su šeima, kurioje yra ir ne Lietuvos piliečių, vienu metu tenka spręsti daugybę klausimų - įsidarbinimo, būsto, paskolos, vaikų mokslo ir kitus, tuo metu centralizuotai teikiamos informacijos iki šiol esą nebuvo. Tad tinklalapio tikslas yra teikti kuo tikslesnę informaciją tiek jau apsisprendusiems grįžti, tiek grįžusiems tautiečiams.

„Lietuviai, kurie galvoja grįžti ir neranda informacijos, jiems antrą kartą priimti sprendimą labai sunku. Būtent šis Migracijos informacijos centras skirtas tiems, kurie galvoja apie grįžimą, kurie grįžta ir kurie jau yra sugrįžę, kad ir metus, bet dar nesusitvarkę kai kurių dalykų“, - tvirtino A.Sipavičienė.

Migracijos informacijos centras, anot jos, visais su grįžimu susijusiais klausimais konsultuoja ir telefonu, programa „skype“, elektroniniu paštu bei internetiniame tinklalapyje.

„Mes teiksime tik informacinę, konsultacinę pagalbą, kad lūkesčiai iš tiesų būtų realūs. Nes yra žmonės, kurie į mus kreipiasi, kad gal galėtume padėti pinigais sugrįžti, gal galėtumėte padėti surasti darbą. Nesame ta labdaringa organizacija, kuri remia pinigais ar ieško darbo, bet informaciją teiksime vienoje vietoje, ji bus tiksli, patikrinta, derinta su visomis atsakingomis institucijomis“, - sakė A.Sipavičienė.

Tinklalapis renkuosilietuva.lt parengtas kartu su Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ministerijomis, Migracijos departamentu, Valstybinėmis ligonių kasomis bei kitomis valstybės institucijomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis.