„Sistema neveikia – elektroninėje erdvėje neužregistruota nė vienos mirties, nė vieno gimimo. Dirbame kaip anksčiau, medicinos įstaigos pažymas apie mirtį ar gimimą mums atspausdina ant popieriaus, o gyventojai jas atneša į skyrių“, – sakė Panevėžio savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Diana Zacharienė.

Su užstrigusia elektronine sistema susidūrė ir „Sodros“ darbuotojai. Čia gyventojai ateina tvarkyti dokumentų dėl mirties išmokų. „Duomenys per elektroninę sistemą mūsų nepasiekia. Bet dėl to žmonės nesiskundžia. Gauname iš medicinos įstaigų išspausdintas pažymas ir su jomis dirbame“, – teigė „Sodros“ Panevėžio skyriaus direktorius Alfonsas Petrauskas.

Registrų centro atstovės spaudai Kristinos Petrošienės tvirtinimu, elektroninė civilinių aktų registracija nėra visiškai užstrigusi. Ketvirtadienį Lietuvoje įregistruota 313 gimimų ir 437 mirtys. „Natūralu, kad diegiant naujas paslaugas, informacines sistemas ar atliekant jų sąsajas gali prireikti tam tikro pereinamojo laikotarpio. Šiuo metu Registrų centras užtikrina, kad duomenys pasiektų Gyventojų registrą“, – teigė atstovė spaudai ir vylėsi, kad procesai stabilizuosis vėliausiai iki kitos savaitės vidurio.

Sausio 1-ąją pradėjo galioti Civilinės būklės aktų registravimo įstatymas, pagal kurį Lietuvoje nebeišduodami popieriniai gimimo, santuokos sudarymo ar nutraukimo, mirties, vardo, pavardės, tautybės keitimo liudijimai.