Prezidentė D. Grybauskaitė neturėjo kitos išeities, kaip į premjerus siūlyti socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių, teigia politologas V. Dumbliauskas. „Taip ir turėjo būti – jie negalėjo siūlyti nieko kito. Taip numato Konstitucija – Seimas pritaria arba nepritaria prezidento teikiamai ministro pirmininko kandidatūrai. Žinant, kad Seimas gali nepritarti, prezidentė yra apribota“, - DELFI sakė Mykolo Romerio universiteto docentas V. Dumbliauskas.

Pasak V. Dumbliausko, matyti, kad moralinės pozicijos prezidentė nekeičia. Tai ji išdėstė savo išsakytuose argumentuose dėl Darbo partijos. „Prezidentė savotiškai būsimą atsakomybę suvertė ant A. Butkevičiaus, ji moraliai sakys, kad „Tu, Butkevičiau, būsi kaltas, jei kas nors“, - prezidentės poziciją komentuoja pašnekovas.

Vytautas Dumbliauskas
V. Dumbliauskas taip pat mano, kad prezidentei gali neįtikti visi kandidatai į ministrus. „Galima spėti, kad prezidentė dar bus aktyvi, kada jai bus atnešta Vyriausybė. Mano galva, bus įdomybių, kai A. Butkevičius jai atneš ministrų kandidatūras – prognozuočiau, kad ji visoms ministrų kandidatūroms nepritars, gali kilti konfliktų dėl Darbo partijos atstovų į ministrų postus“, - teigia V. Dumbliauskas. Jo teigimu, D. Grybauskaitė kandidatams į ministrus gali „pakapoti galvų“. 
Kartu V. Dumbliauskas atkreipia dėmesį, kad, pagal Konstituciją, dėl Vyriausybės sudėties turės būti apsispręsta per 15 dienų nuo premjero teikimo. Taigi, sako politologas, daug laiko diskusijoms dėl ministrų nebus.

E.Kūris: buvę atvejų, kai Vyriausybė patvirtinama be visų ministrų

„Galite rasti mažų mažiausiai dvi Vyriausybes, kurios iš pradžių buvo paskirtos be vieno ministro. Tiesa, papildomu dekretu labai greitai, bet ne iš karto, trūkstamas ministras būdavo paskiriamas, bet vis dėlto pati Vyriausybė būdavo sudaroma be vieno ministro“, - DELFI teigė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas E. Kūris.

Egidijus Kūris
Pirmas atvejis buvo 1998 m., kai prezidentas Valdas Adamkus tvirtino Gedimino Vagnoriaus Vyriausybę be švietimo ir mokslo ministro. 2000 m. V. Adamkus patvirtino Rolando Pakso Vyriausybę be aplinkos ministro.

„Daug konstitucionalistų sakys, kad iš pat pradžių turi būti paskiriama visa Vyriausybė, o ne atskiri ministrai. Taip daug kas skaito Konstituciją. Bet konstitucinės doktrinos, kuri tiesiogiai į tai atsakytų, kol kas nėra. O štai du atvejus praeityje mes turime. Ir esminis klausimas, kaip tuos du atvejus vertinti: ar jie sukuria kokį nors precedentą, ar ne“, - kalbėjo E. Kūris.

Jo teigimu, jeigu prezidentė kartais paskirtų ne visus ministrus, kiltų klausimų, kiek tokių ministrų gali būti, kuriam laikui, kaip vertinti buvusias 1998 m. po prezidento rinkimų paskirtą G. Vagnoriaus Vyriausybę ir antrąją R. Pakso Vyriausybę. Pasak E. Kūrio, jokio oficialaus minėtų atvejų vertinimo kol kas nėra.