„Apsaugoti vaikams priemonių ir dabar yra pakankamai, jeigu tik būtų valios tą spręsti. Mes turime Baudžiamąjį kodeksą, kuriame yra aiškiai numatytos nusikaltimų sudėtys ir net yra nustatytas kvalifikuojantis požymis, jog auka yra mažametis asmuo“, – BNS penktadienį sakė ekspertas iš Lietuvos teisės instituto.

Pasak jo, Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę ne tik už sunkius sveikatos sutrikdymus, bet ir už nedidelius sužeidimus: „Reikia vienintelio dalyko, kad teisėsaugos institucijos realiame gyvenime tuos straipsnius, kaip nežymus sveikatos sutrikdymas ar fizinio skausmo sukėlimas, taikytų“.

„Baudžiamasis kodeksas sako, kad niekieno atžvilgiu negalima naudoti fizinio smurto – nei savo vaikų, nei kitų asmenų atžvilgiu“, – kalbėjo P.Ragauskas.

„Man tos iniciatyvos yra panašios į mitą, į bandymą ieškoti pakankamai aiškioje vietoje atsiprašymų ar pabandymų įrodyti, kad reikėtų dar kokių nors įrankių spręsti šiai problemai“, – pridūrė jis.

Po vaiko mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose vasarį bus šaukiama Seimo neeilinė sesija priimti Vaiko teisių apsaugos pagridų įstatymui.

Pasak Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, sesijos metu būtų svarstomas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas visas pataisų paketas, o laikas iki neeilinės sesijos, kuri preliminariai planuojama vasario 14 dieną, bus skirtas projektams aptarti bei diskusijoms.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad ypatingos skubos tvarka reikia priimti ir prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomas pataisas. Jomis siūloma institucijoms operatyviau reaguoti į vaiko teisių apsaugos pažeidimus.