Pasak Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho, politinėje taryboje koalicijos partneriai pritarė Loretos Graužinienės kandidatūrai į Seimo pirmininkus. Paramą L. Graužinienei išsakė premjeras Algirdas Butkevičius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valedamaras Tomaševskis.

Pagal Darbo partijos rokiruotę numatomi tokie pokyčiai:

1) Loreta Graužinienė – Seimo pirmininkė ir laikinoji Darbo partijos pirmininkė mažiausiai iki Darbo partijos bylos baigties;
2) Vydas Gedvilas – pirmasis Seimo vicepirmininkas, kandidatas į Europos Parlamentą;
3) Vytautas Gapšys – Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas;
4) Artūras Paulauskas – Darbo partijos kandidatas į prezidentus.

Koks bus L. Graužinienės vaidmuo?

L. Graužinienė laikoma V. Uspaskichui artima politike, kuri tik per plauką netapo socialinės apsaugos ir darbo ministre. Kaip žinoma, po rinkimų socialdemokratams derantis su Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“ dėl koalicijos, L. Graužinienė buvo siūloma į ministrus, tačiau jos kandidatūrą užblokavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Patirtį Prezidentūroje ši politikė prisimena su nuoskauda, nes prezidentės ji buvo egzaminuojama kaip mokinukė.

„Mokykloje mokytojai turbūt taip nesielgia su mokiniais“, - interviu DELFI yra sakiusi L. Graužinienė.

Dabar L. Graužinienė oficialiai taps antruoju asmeniu valstybėje.

L. Graužinienė yra kilusi iš Ukmergės, kur yra ir jos rinkimų apygarda. 49-erių metų politikė pagal profesiją yra buhalterė ir auditorė, tačiau jau ilgą laiką dalyvauja didžiojoje politikoje. Parlamentarė labiausiai išgarsėjo vykdama į Maskvą, kur tuo metu rezidavo politinio prieglobsčio Rusijoje pasiprašęs V. Uspaskichas.

Politologas: didės konfrontacija su Prezidentūra

Politologas Vincentas Vobolevičius teigia, kad rokiruotė Darbo partijos viduje bei užimamuose postuose Seime buvo nuosekli, nes „darbiečiai“ veikiausiai patyrė socialdemokratų spaudimą atstatydinti V. Gapšį. „Manau, ir iš premjero pusės buvo toks pageidavimas, nes labai džiaugsmingai vakar sureagavo į šią žinią“, - teigė V. Vobolevičius.

Antra vertus, V. Vobolevičius neatmeta galimybės, kad V. Gapšys su V. Gedvilu priklauso vienai partijos grupuotei, tad jeigu V. Gapšys patyrė spaudimą iš tam tikros partijos dalies, V. Gedvilas nutarė trauktis kartu.

„Vienas iš paaiškinimų, kad viena partijos atšaka traukiasi, kita atšaka kyla į valdžią“, - sakė politologas.

Klausiamas apie galimus Prezidentūros santykius su Seimu, V. Vobolevičius svarsto, kad Darbo partijai nėra prasmės įsiteigti prezidentei, nes ši vis tiek Darbo partiją, ko gero, kritikuos.

„Manau, bus daugiau konfrontacijos. Kaip kažkada ir sakiau, artėja 2014-ieji ir pasidarys įdomiau gyventi“, - sakė V. Vobolevičius.

V. Uspaskichas traukiasi iš seniūnų

Darbo partija apie planuojamus pokyčius pranešė ketvirtadienį vakare – kaip tik prieš Seimo balsavimą dėl pasitikėjimo pirmuoju Seimo vicepirmininku V. Gapšiu. Pastarasis kartoja, kad sprendimą trauktis jis priėmė pats, niekieno neverčiamas. Jam Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas užleis frakcijos seniūno postą.

„Aš galvoju, kad V. Gapšys geriau galės eiti frakcijos vadovo pareigas. Kaip atsimenate ir praeitą kadenciją, nors aš buvau seniūnas, bet tai ne mano darbas, man ne prie širdies, aš nevaikščioju į seniūnų sueigas. Tai ne mano darbas“, - aiškino V. Uspaskichas.

Po politinės tarybos posėdžio Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas taip pat pareiškė, kad L. Graužinienė partijos vadovės pareigas eis iki kol bus baigta byla prieš Darbo partiją.

„Aš galvoju, kol baigsis byla“, - atsakė V. Uspaskichas, paklaustas, ar L. Graužinienė laikinąja partijos vadove bus iki bylos prieš Darbo partiją pabaigos.

Kaip žinoma, Vilniaus apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje, kurioje kaltinamieji yra V. Uspaskichas, V.Gapšys, Vitalija Vonžutaitė ir Marina Liutkevičienė. Tačiau „darbiečiai“ nuosprendį apskundė.

Klausiamas, ar nemano, kad Seimo pirmininke tapus L. Graužinienei, iškils įtampa tarp Seimo ir Prezidentūros, V. Uspaskichas sakė, kad „darbiečiai“ neprivalo rūpintis įtampomis.

V. Gapšys užsiims partijos programos įgyvendinimu

V. Gapšys, klausiamas kodėl traukiasi iš vicepirmininko pareigų tik dabar, kai teismo nuosprendis paskelbtas senokai, aiškino turįs teisę apsispręsti, kada tik nori.

„Mano sprendimai yra priimti vakar, todėl, kad aš turiu tokią teisę pasirinkti, kada noriu priimti tą sprendimą. Šioje vietoje aš priėmiau savo sprendimą“, - teigė V. Gapšys.

Jis aiškino, kad apsisprendė savo valia, atsižvelgdamas į partijos strategiją, tikslus bei programą.

Politikas aiškino nebijąs būti palaikytas silpnas, nes jo nuomone, partija, kuri sugeba greitai priimti svarbius sprendimus, kaip tik yra stipri.