Premjeras A.Kubilius prikiša, kad ir visuomenei stinga tikėjimo, kad nebūtina rinktis brangiausio, o mūsų šalis gali iš zaporožiečio padaryti „Mini Cooper“.

Politologas Vitalis Nakrošis, kalbėdamas apie viešojo valdymo sistemą, pastebėjo, kad užsimota labai plačiai įvykdyti reformą – nuo premjero aparato iki apskričių panaikinimo. Būtent jis pateikė palyginimą su zaporožiečiu ir mersedesu. Tačiau jis pastebėjo, kad valstybės valdyme toks atitikmuo – zaporožietis – per daug nuvertinamas, o mersedesas pervertintas arba pasirinktas jau pasenęs modelis.

Politologas Tomas Janeliūnas įvertino, kad po dvejų Vyriausybės veiklos metų bent jau pagal visuomenės apklausas vaizdas nėra ypatingai gražus, tačiau jis pripažino, kad Vyriausybė lenkia pasirinktą Lietuvos įvaizdžio šūkį, kad Lietuva drąsi šalis.

Tačiau jis taip pat pastebėjo, kad krizės laikotarpiu drąsiai reformas – švietimo, sveikatos, būsto renovacijos - pradėjusi Vyriausybė ne visada pasiekia rezultatų, o bent jau būsto renovacijos programa yra tiesiog sukompromituota dar jai net neprasidėjus. Jis pastebėjo, kad reikėjo drąsos išardant „Leo LT“, net ir žinant, kad tai kainuos atominės statybos atitolinimą.

Be to, pasirodė, kad strateginio investuotojo paieškos irgi yra rizikingos.

„Drąsa yra niekas, rezultatas yra viskas“, - sakė T.Janeliūnas ir pabrėžė esąs nustebintas visuomenės apklausų, kurios rodo, kad geriausiai įvertinamas Vyriausybės darbas užsienio politikos srityje, nors, akivaizdu, kad žmonės tuo domisi bene mažiausiai.

Pasak politologo, objektyviai žvelgiant labai už ką pagirti dabartinę Vyriausybę nėra, nes santykiai su svarbiausiomis valstybėmis nerodo teigiamų ženklų. Pasak jo, dėmesys iš JAV pusės silpsta, Lenkiją erzina kai kurios neišspręstos problemos, o Rusija toliau laikosi agresyvios spaudimo taktikos. „Esame stumiami į užribį ir patys prie to prisidedame, - pastebėjo jis ir pridūrė, jog gali tekti priimti dėmesį tik iš tų, kurie jį rodys. Gali įvykti paradoksas, kad teks priimti tam tikrą Rusijos globą.

Tuo tarpu politologė Ainė Ramonaitė pastebėjo, kad visuomenės apklausomis vadovautis reikia atsargiai, nes Lietuva iškrenta iš įprastų rėmų. Jei yra įprasta, kad pasitikėjimas valdžia yra tiesiogiai susijęs su ekonominiu kilimu arba kritimu, tai Lietuvoje tai neveikia. Pasak A.Ramonaitės, čia neįmanoma aptikti loginio ryšio, o žmonių vertinimai neadekvatūs realybei – gali būti ekonominis pakilimas, bet apklausose pasitikėjimas Vyriausybe labai smunka ir atvirkščiai. Politologės nuomone, taip yra, nes žmonės neturi tiesioginio patyrimo, kaip veikia šalies ekonomika.

Ekspertų pastebėjimų apie valandą klausęs premjeras A.Kubilius pastebėjo, kad Lietuva eina europietišku keliu, tačiau dar nepriėjo vakarietiško gyvenimo. Jis prikaišiojo, kad visuomenei labai stinga pasitikėjimo savimi ir savo valstybe. „Mini Cooperį“ padaryti iš zaparožiečio galima, svarbiausia žinoti, kur varom“, - sakė jis.
Premjeras pirmadienį dalyvavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto rengiamoje diskusijoje „Vyriausybei dveji: kas pavyko ir kas ne“.